Hoe reinig je het pistool? Plaats een bus purreiniger op het pistool en spuit het pistool door tot het schuim eruit is. Reinig het pistool daarna verder met purreiniger, vooral de schroefdraad en randen van het aansluitstuk. Purreiniger vervliegt snel, maar maak alles voor de zekerheid toch even droog.
Met een pistoolschuim heb je tot wel 25% meer schuimopbrengst in vergelijk met handschuim. 4. Pistoolschuim is herbruikbaar, simpelweg het pistool op de bus geschroefd laten en wegzetten. Zo kun je het schuim nog enkele weken hergebruiken.
Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers. Gebruik tenslotte een plamuurmes of vergelijkbaar gereedschap om het zacht geworden schuim weg te schrapen.
Wanneer moet ik het purpistool reinigen? Let er op dat je het pistool direct na het werk reinigt, wanneer het schuim nog niet is uitgehard en dus nog nat is. Als het purschuim eenmaal is uitgehard kun je dit niet meer schoonspuiten en kun je het schuimpistool helaas niet meer gebruiken.
Purschuim binnen enkele weken opgebruiken
Wanneer je de schuimbus op het pistool hebt laten zitten en je gaat deze op een later moment toch van de bus halen, is het belangrijk de bus voordat je deze van het pistool draait, alsnog leeg te spuiten.
Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je polyurethaanschuim gebruikt in natte of vochtige omgevingen.
Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen.
Goed uitharden duurt meestal minder dan twee uur, en maximaal twee dagen.
Als je klus nog niet helemaal klaar is en je gaat binnenkort verder, kun je de bus pistoolschuim best op het pistool laten zitten. Er kan dan geen lucht bij het ventiel komen en dat voorkomt uitdroging.
Alternatieve oplossingen voor purschuim
Zo worden voor betonnen vloeren vaak EPS-, PIR- of XPS-isolatieplaten gebruikt. Houten vloeren worden vaak geïsoleerd met glaswol, steenwol of houtvezel. Door je vloer goed te isoleren voelt de vloer minder koud aan en tocht het minder.
Net aangebrachte niet uitgeharde purschuim is te verwijderen met ACETON. Uitgehard PURSchium is alleen mechanisch te verwijderen. Dus nee daar is geen middeltje voor, pas ook op want het kan ook je kozijnen oplossen.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen, waaronder isolatie, afdichting en geluidsisolatie. Hoewel het een uitstekende isolator is, is het belangrijk op te merken dat het niet ademend is.
Op de vraag: Hoe krijg ik purschuim van mijn handen? is er dus slechts één antwoord mogelijk: met Big Wipes! Maar let op: wees er op tijd bij. Gebruik Big Wipes binnen zeven minuten na het morsen van de purschuim en je hebt weer schone handen!
Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag. Dat scheelt werk en tijd bij het aanbrengen. Belangrijk is dat ze aangebracht worden zonder naden. Anders lekt de warmte alsnog weg.
PUR heeft namelijk een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien relatief eenvoudig aan te brengen. Dit hangt echter wel af van de vorm van PUR die gebruikt wordt. Pur isolatie wordt voornamelijk ingezet bij dakisolatie en vloerisolatie. Het is tegenwoordig een van de beste isolatiematerialen.
Het hecht op vrijwel elke gangbaar bouwmateriaal zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, gips, metalen en glas. Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Het is algemeen bekend dat polyurethaan (PU) schuim er lang over doet om te drogen. Het kan wel 72 uur duren voordat het schuim volledig is uitgehard.
Ook belangrijk te weten is wanneer de pur droog is. Dat duurt bij de meeste purschuimen ongeveer 45 minuten waarna deze af te snijden is. De droogtijd is verder afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
De naam zegt het eigenlijk al: een watergedragen product is een product dat in de samenstelling een percentage water bevat. Deze producten zijn daarom zeer gevoelig voor lage temperaturen en mogen nooit bevriezen, wat in de meeste gevallen onomkeerbaar is.
Pur schuim is te gebruiken voor het dichten van naden, kieren, gaten tussen vloeren, scheidingswanden en plafonds en het bevestigen/afdichten van deurkaders en raamkozijnen.
PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie PUR is ook goed. Het materiaal zorgt voor effectieve isolatie vanwege de hoge isolatiewaarde per vierkante meter. Doordat uw woning beter geïsoleerd is en de warmte daardoor beter vasthoudt, kunt u uw energiekosten verlagen.
Van de verschillende soorten spouwmuurisolatie heeft PUR met een lambdawaarde van 0,023 – 0,032 W/mK de beste isolatiewaarde. PUR is bovendien erg duurzaam. Dat betekent dat het lang meegaat zonder aan isolatiewaarde in te boeten.