Kom je de dag niet door zonder een heerlijk kopje koffie? Goed nieuws! Het is bewezen dat koffie je hersenen gezond houdt én ze zelfs beschermt tegen cognitieve stoornissen zoals Alzheimer en Parkinson.
Cafeïne heeft tal van voordelen. Het maakt je scherper, sneller, sterker en mentaal veerkrachtiger. Wanneer cafeïne je hersenen bereikt, concurreert het met een neurotransmitter (hersenstof) genaamd adenosine. Adenosine is een essentieel onderdeel van je slaapcyclus.
Of het nu een kopje koffie, een blikje energiedrank of mok thee is: cafeïne heeft veel positieve eigenschappen. Wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit voegen er weer eentje toe aan de steeds langer wordende lijst. Zo verbetert cafeïne het geheugen.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Het helpt om de concentratie te verbeteren of vermoeidheid tegen te gaan bij het sporten. Koffie kan zelfs helpen beschermen tegen hoofdpijn, beroertes, diabetes en andere ziekten. Lees verder en kom alles te weten over de voordelen die koffie te bieden heeft.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Een kop koffie bevat tussen de 200 en 550 milligram antioxidanten, waaronder chlorogeenzuur, een stof die het lichaam helpt vet en suiker te verwerken. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, verkleinen je risico op chronische ziekten en binden vrije radicalen die voor celveroudering zorgen.
Wanneer men wel een neutraliserende werking van cafeïne verwacht na het drinken van alcohol, presteert men juist slechter. Koffie drinken na een typische alcoholavond kan dus averechts werken.
Koffie is voor velen hét wondermiddel om de zware ochtenden door te komen en lekker aan de dag te beginnen. Toch is het geen fabel dat je later op de dag juist moe kan worden door koffie. Vele vaste koffiedrinkers ervaren deze 'koffiedip' met regelmaat.
Is cafeïne een goed hulpmiddel bij het studeren? Kortgezegd, ja. Als je cafeïne neemt in doses van 40 tot 300 milligram heeft het een positief effect op je alertheid, aandacht en reactietijd. Maar op processen op hoog niveau — je beoordelingsvermogen en besluitvaardigheid — is het effect veel minder.
Wegens de aanwezigheid van alle suikers is zelfs dat niet aan te raden. Moraal van het verhaal; koffie is gezonder dan energiedrank. Pas echter met zowel koffie als met energiedrank op dat je niet té veel van deze dranken nuttigt. Een te hoge inname van cafeïne is immers schadelijk voor het menselijk lichaam.
Alcohol, tabak en koffie zijn officieel geen drugs en daardoor ook geen hard- of softdrugs. Deze middelen staan namelijk niet in de Opiumwet.
Dagelijks twaalf koppen koffie drinken om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat te kunnen werken werkt averechts. Het kan namelijk tot slaapproblemen leiden, wat een onderschat probleem is. Denk daarbij aan moeilijk in slaap kunnen komen of wakker worden 's nachts omdat je slaap minder diep is.
Nee, koffie is niet verslavend. In koffie zit cafeïne. Als je regelmatig cafeïne neemt, bijvoorbeeld een paar koppen koffie per dag, dan went je lichaam aan de cafeïne. Als je dan van de ene op de andere dag helemaal stopt met het drinken van koffie, dan kun je wel last krijgen van een aantal klachten.
Neem vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Je krijgt dan in totaal gemiddeld gezien maximaal rond de 390 milligram cafeïne per dag binnen.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte.
De cafeïne in je koffie zou de aanmaak van adrenaline stimuleren waardoor de energieaanmaak wordt verhoogd. Het verbetert daarbij ook de bloedstroom van het hart naar de spieren. Daardoor zou je langer actief kunnen zijn omdat je minder vermoeid bent.
Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Je bloeddruk wordt door cafeïne acuut verhoogd. Cafeïne veroorzaakt een piek in je bloeddruk tussen de 30 en 120 minuten, wat nog uren zal aanhouden3. Zowel de bovendruk als de onderdruk wordt verhoogd4. Bovendruk is de bloeddruk wanneer het hart zich samenknijpt.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Het is vrij van vetten, calorieën en suikers. Wanneer je hier melk aan toevoegt wordt het een heel ander verhaal. Toch zitten er ook gezonde voedingsstoffen in melk, maar door het drinken van koffie met melk krijg je wel aanzienlijk meer calorieën binnen dan wanneer je gewoon een kopje zwarte koffie drinkt.