Omdat de islamitische kalender een maankalender is, duurt een maand volgens de islamitische kalender een paar dagen korter dan een maand volgens de gebruikelijke zonnekalender. Per jaar scheelt dit ongeveer elf dagen. Hierdoor kan de ramadan om de zoveel jaren in de winter, lente, zomer of herfst vallen.
De islamitische kalender is gebaseerd op het maanstelsel. Volgens dit stelsel duurt een maand 29 of 30 dagen en telt het jaar 354 dagen. Het is dus 11 dagen korter dan het zonnejaar. Daarom schuift de ramadan elk jaar een stukje op en is dus niet aan een vast seizoen gebonden.
De Islam-kalender is een “pure” Maan-kalender, dus bestaande uit 12 Maanmaanden (telkens van Nieuwe Maan tot de volgende Nieuwe Maan, dus 29,53 dagen). Een dergelijk Maanjaar is zo'n 11 dagen korter dan een Zonnejaar, waardoor bvb. de maand Ramadan elk jaar ongeveer 11 dagen vroeger valt.
De ramadan valt in de negende maand van de islamitische kalender, die wat korter is dan de Gregoriaanse kalender. Daarom verschuift de datum van de ramadan elk jaar.
Als zij in één van deze drie dagen waarin zij niet vastte, overdag geslachtsgemeenschap had, dan moet zij ook boetedoening (Kaffaarah) verrichten voor die dag alsmede het inhalen van de (overige) twee dagen. De boetedoening is het bevrijden van een slaaf.
Een vrouw vraagt op een forum of ze aan masturbatie mag doen om de verleidingen van mannen te weerstaan. “Zuster, ga vasten”, is het standaard antwoord. Mannen daarentegen kunnen volgens bepaalde stromingen wel aan masturberen doen, als ze nog niet klaar zijn voor het huwelijk en geen verleidingen willen.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Tijdens de islamitische vastenperiode zijn menstruerende vrouwen vrijgesteld van het vasten. De redenering daar achter? Menstruatie maakt de rituele wassing ongeldig en daardoor ook de mogelijkheid om het ritueel gebed te verrichten onmogelijk.
Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
Doordat je tijdens de ramadan anders eet en drinkt kun je wel tijdelijk klachten krijgen zoals moeheid, hoofdpijn, misselijkheid, maagklachten en uitdroging. Het is niet bekend wat vasten tijdens de ramadan op de lange termijn doet voor je gezondheid.
Na de Slag bij Badr werd aan moslims de plicht gegeven te vasten in de maand ramadan. Het vasten is in de Koran terug te vinden in Soera De Koe 183-185: O, gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die vóór u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.
Moslims voelen zich gezegend dat ze met de Ramadan mee mogen doen. Veel sterkte wensen is dus niet gepast.. Voor iedereen die meedoet: Ramadan Mubarak, oftewel, een gezegende vastenmaand!
Roken is verboden te nuttigen en te verkopen. Haram. Roken is een zonde. Stop ermee en vraag vergeving aan Allah.
Er is sprake van vrijstelling mét aflossing (fidya) wanneer iemand niet kan vasten door: Het geven van een maaltijd aan een persoon voor elke dag waarop niet is gevast OF. Het doneren van €7,00 voor elke dag waarop niet is gevast.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Niet eten en niet drinken: hoe gaat dat in zijn werk? De reden waarom moslims tijdens de ramadan na zonsopgang niet mogen eten en drinken tot zonsondergang is zodat ze tijdens die maand kunnen voelen hoe het is om honger en dorst te hebben. Dus nee, een slokje water behoort ook niet tot de opties overdag.
Al wat eetbaar is, mag echter niet worden doorgeslikt. · Kauwgom kauwen wordt (in tegenstelling tot iets zonder zoetheid of smaak) afgeraden, maar maakt het vasten niet ongeldig.
Het beste is om eerst de dagen van Ramadan in te halen en daarna shawwaal te vasten. Mocht je dit niet lukken, dan is het toegestaan om eerst de zes dagen van shawwaal te vasten terwijl je nog dagen van Ramadan moet inhalen. Dit is de mening van de meerderheid van de geleerden.
Als een vrouw zich in haar menstruatieperiode bevindt, dan is het niet toegestaan het gebed te verrichten. Als zij echter te maken heeft met de bloeding van al-Istihaadah dan is dit niet het geval.
Een menstruerende vrouw mag alle daden van aanbidding verrichten behalve het gebed, vasten, rondgaan om de Kaʿba en Iʿtikaaf [1]verrichten in de moskee. Er is overgeleverd dat de Profeet 's nachts opbleef (voor aanbidding) gedurende de laatste tien nachten van Ramadan.
Alles wat erbij komt, wordt als menstruatie beschouwd, zolang het niet meer dan vijftien dagen duurt. Als het langer dan vijftien dagen duurt, dan wordt het als Istihaadhah (d.w.z. gewone bloeding) beschouwd. Hierna dient de vrouw haar gewone periode aan te houden, in dit geval dus vijf dagen.”
Overgeven In principe geldt voor het braken tijdens het vasten een regel die voor alle misverstanden zo een beetje hetzelfde is, namelijk: is het niet opzettelijk, dan maakt het je vasten niet ongeldig.
Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde moslim. Kinderen, zieken, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn vrijgesteld. De Islam stelt de zwangere vrouw vrij in haar keuze om zelf te beslissen of zij aan het vasten mee wil doen.
Alle lof zij Allah. Als een vastende gedurende de dag in de Ramadan per ongeluk eet of drinkt (omdat hij vergat dat hij vastte), dan is zijn vasten nog steeds geldig en hoeft hij de dag niet in te halen, noch een boetedoening te verrichten. Het feit dat je per ongeluk water dronk, heeft geen invloed op je vasten.