Zorg er wel voor dat je de temperatuur in de gaten blijft houden. Nadien kan je de steak eventueel opnieuw kort aanbakken in wat olie op een hoog vuur om een krokante korst te krijgen.
Biefstuk opwarmen in de oven
Als je de tijd hebt, houdt deze methode de biefstuk lekker sappig als je hem in de gaten houdt! Verwarm je oven voor op 250 °F (121.1 ° C). Onthoud dat je de biefstuk opnieuw opwarmt en niet kookt. Daarom, laag vuur gebruiken is ideaal.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Gebakken steak bewaren in de koelkast
Je kan gebakken steak, als je die binnen 2 uur in de koelkast plaatst, 3 tot 4 dagen bewaren. Het vlees moet dan wel in de koelkast blijven en goed verpakt zijn. Bijvoorbeeld in een luchtdichte container van Tupperware.
Door naar de verrassing van de dag: je steak opwarmen in de magnetron. De wijze: plaats een stuk vochtig keukenpapier op de biefstuk en verwarm 'm 30 seconden op medium stand. Draai de steak na elke 30 seconden om. Afhankelijk van de dikte duurt het totaal 90 seconden tot 2 minuten.
Laat je steak even op kamertemperatuur komen en verwarm je oven voor op ongeveer 120 °C. Laat de steak voor twintig tot dertig minuten garen en controleer geregeld de kerntemperatuur met je thermometer. Zorg ervoor dat die wat lager is dan je gewenste temperatuur, want de steak zal nadien nog even blijven doorgaren.
Serveer rood vlees het liefst op een warm bord van circa 70 °C. Leg de ongebakken, ongezouten biefstuk op een rekje in de oven op 75 °C (kleine stukken) à 130 °C (grote stukken) in de oven tot de gewenste kerntemperatuur. Bouw de oventemperatuur af als de gewenste kerntemperatuur in zicht komt.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Mocht je het toch willen eten, verhit het dan door en door. Minimaal 75 graden Celcius. Een en ander is afhankelijk van je weerstand maar meer dan 1x opwarmen is niet verstandig gezien bovenstaande. Kan tijden goed gaan, totdat je een keer bedorven voedsel eet.
Twee maal invriezen en ontdooien
Kan dat, vlees ontdooien en weer invriezen? Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Zodra je stopt met de verhitting is het verstandig om vlees even wat tijd te geven, om het te laten rusten. Het vleesvocht en de eiwitten 'ontspannen' weer en verbinden zich beter, zodat er minder vleesvocht verloren gaat. Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Dit is omdat die laatste is bewerkt en daardoor de houdbaarheid korter is. Biefstuk, braadvlees en karbonades blijven in de koelkast wel drie tot vijf dagen goed.
Als je een koude biefstuk bakt, verspreidt de temperatuur zich namelijk ongelijkmatig. Dan zit je plots met een goed gebakken buitenkant maar is je vlees niet gaar vanbinnen.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Goed nieuws: bevroren biefstuk kun je meteen in de pan bakken. Gepubliceerd op 17 Augustus 2016 om 07h00 Leestijd 1 min.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Door het vlees strak in alufolie te wikkelen gaart het veel te snel door en het mooie krokante korstje van het bakken wordt zacht.
Het Voedingscentrum adviseert om niet vaker dan vijf keer per week rood vlees te eten. Die aanbeveling heeft overigens nog een andere reden: het gehalte aan verzadigde vetten in vlees.
Veel Nederlanders bakken hun biefstukje nog geregeld in de pan. Daarom een bereidingswijze om dit zo goed mogelijk te doen mét olijfolie.