Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine, troebele urine, koorts en veel drinken en plassen.
Dat kun je bv. doen door die prikkel te gaan koppelen aan iets positiefs (voer, spel etc). De aanpak verschilt erg van hond tot hond en als je hond in veel situaties markeert is het verstandig om eens te gaan kijken naar hoe zeker hij in de wereld staat en of het nodig is om hem daar verder bij te helpen.
Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet. Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten. Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen.
Wanneer je regelmatig na thuiskomst constateert dat jouw viervoeter binnen in huis heeft geplast of gepoept kun je denken aan verlatingsangst. Wanneer jouw hond binnen poept of plast wanneer je wel thuis bent (en dit normaal gesproken niet doet) is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.
Je kunt hierbij denken aan blaasproblemen (zoals blaasontsteking), suikerziekte of nierproblemen. In deze gevallen zal de hond ook veel meer drinken en heel vaak plassen. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat de hond last heeft van incontinentie. Bij incontinentie kunnen er verschillende factoren meespelen.
Verveling, eenzaamheid, te veel prikkels, een gevoel van onveiligheid en spanningen in huis kunnen allemaal leiden tot stress. Deze stress kan zowel lichamelijk als mentaal zijn. Honden die te weinig beweging krijgen, raken vaak gestrest omdat ze hun energie niet kwijt kunnen.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Honden die niet zijn uitgedroogd produceren zo'n 10 – 20 ml urine per kg lichaamsgewicht per dag. Voor een hond van 10 kg betekent dat een minimum van een halve beker urine per dag. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen veel plassen en vaak plassen.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Negeer dus bijvoorbeeld overdreven aandacht-opeisend gedrag van uw hond of geef aan dat u het niet prettig vindt door u af te draaien en/of de kamer uit te gaan. Is hij volhardend omdat hij al heeft geleerd dat hij aandacht kan afdwingen, leid hem dan af door hem een paar opdrachtjes te geven, zoals zitten of liggen.
Dit kan een ruzie zijn van mensen maar ook uit angst voor een andere hond. Ook verlatingsangst kan je ook koppelen aan stress en het verliezen van de controle over de blaas, met als gevolg een plasje in de bench, op zetel of op het kleed. Sommige honden zijn gefrustreerd en plassen vanuit frustratie in huis.
Blaasontstekingen gaan in de regel niet vanzelf over en als je hond lang onbehandeld blijft kan dit de blaas flink beschadigen en de genezing vertragen. Ook kan een niet behandelde blaasontsteking uiteindelijk tot een nierbekkenontsteking leiden en nierschade geven.
De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond. De bijnieren maken o.a. cortisol aan.
Doordat de pup wordt opgetild, krijgt hij een plasrem. Dit is een natuurlijke reactie, waardoor de moederhond bij gevaar haar pups snel kan verplaatsen, zonder dat ze een reukspoor achterlaten. Beloon je pup met een vrolijke stem als hij buiten iets doet.
Als uw hond te veel plast, en niet onbeperkt kan drinken, kan uw hond uitdrogen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. U mag dus nooit de waterbak weghalen! Vraag een dierenarts de oorzaak van het vele plassen te onderzoeken.
Azijn helpt daarnaast ook goed om de oren van je hond schoon te maken of zelfs ontstoken oren tegen te gaan. Volgens Dierenkliniek 't Ossehoofd kun je een paar druppels natuurazijn met water verdunnen en dit gebruiken om de oren, bijvoorbeeld na het zwemmen in vies water, schoon te maken.
Behalve muziek hebben ook geuren effect op de mood van je hond. Zo blijkt uit onderzoek dat lavendel en kamille je hond tot rust brengen, hem helemaal relaxed maken.
Terwijl je als mens weet dat het not done is om je neus in het kruis van iemand te drukken, weten honden dat natuurlijk niet. Ze gebruiken zelf hun neus vaak om andere honden te begroeten en te besnuffelen. Daarom snuffelt een hond soms zo snel met zijn neus aan je kruis dat je te langzaam bent om hem te weren.
Stress verminderen
Bijvoorbeeld meer ruimte, meer beweging, meer aandacht of speelgoed om de hond bezig te houden. Houd hem bezig door bijvoorbeeld lekker te spelen of uit te laten. Daarnaast kan je gebruik maken van stress verlagende dieetvoeding, zoals de Prins Resist voedingen.