De buitenlucht is beter dan de lucht binnen, dus goed voor de longen van je kindje. Zeker als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, kan frisse lucht veel goed doen. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten slapen.
De buitenlucht is goed voor je baby.
Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan. Je hoeft daarom geen urenlange wandeling te maken, maar even een frisse neus halen, doet zowel jou als je kleine schat deugd.
Als je baby koude handjes heeft, hoeft dat dus helemaal niet te betekenen dat je baby het ook koud heeft! Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.
Er zijn nog een aantal voordelen als baby's en jonge kinderen buitenslapen t.o.v. binnenslapen. Zo slapen de kinderen in de buitenlucht meestal langer en dieper. Hierdoor rusten ze beter uit en hebben ze de rest van de dag meer energie.
kinderen, dan overleggen met ouders, wantjes aan of binnen slapen. De baby's mogen buiten slapen tot maximaal 5 graden onder nul.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.
Als je baby het koud heeft in bed, kan kun je een extra laagje kleding aantrekken, of een extra dekentje erbij pakken. Kies niet meteen voor een hele dikke deken. Als je baby wat ouder is, dan hoeft je baby geen mutsje op bij koud weer. Sterker nog: het hoofdje moet onbedekt blijven.
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten. Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft. Bovendien voelt je kleine zich dan veilig en geborgen.
Gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzak of een deken met lakentje. Kinderen die jonger zijn dan twee jaar slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje. Een babyslaapzak is veilig wanneer deze goed past en de hals- en armsgaten goed aansluiten.
Je baby kan je beter niet op de zij en op de buik leggen, want zo is het risico op wiegendood groter. De kans bestaat dan dat je baby na enkele weken zelf op zijn buik rolt. Op een gegeven moment zal je kindje ook vanaf de rugligging zelf op zijn buikje kunnen rollen, extra waakzaamheid is dan nodig.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
De handjes van baby's kunnen door kou zelfs een beetje paars of blauw uitslaan. Daar kun je van schrikken, maar volgens kinderarts Daniel Ganjian kan dit geen kwaad. 'Zolang een kind op andere plaatsen niet blauw of koud is, zijn koude handen normaal en volkomen onschadelijk. '
Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Niet op de tocht
Voor je baby is dit absoluut niet goed. Let dus goed op dat je baby niet op de tocht ligt in zijn of haar bedje. De kinderwagen verplaats je natuurlijk vaak, dus houd in de gaten of deze niet op de tocht staat.
Maak een overgang van de dag naar de nacht. Dit kun je doen door je kind in badje te doen, een babymassage te geven, een rustig (slaap)liedje zingen en als je kind wat groter is kun je hem een verhaaltje voorlezen. Dim het licht als je je baby verzorgt en zijn pyjamaatje aantrekt.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Bij pasgeboren baby's is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.
Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren. Zorg wel zeker dat de ventilator niet gericht is op het hoofdje van je baby.
Meet bij twijfel over de warmte de lichaamstemperatuur op als je baby heeft geslapen en je de doeken losmaakt. Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert.