Veilig. We controleren vooraf het bankrekeningnummer en telefoonnummer van de verkoper. Je kan gebruik maken van de service Kopersbescherming. Geen zorgen over je geld.
De link in dit betaalverzoek gaat niet naar de website van de bank, Tikkie, iDEAL of transportservice. Dit lijkt alleen maar zo. In werkelijkheid is het een valse website: een zogenoemde phishingsite. De crimineel kijkt daarop mee hoe u uw inloggegevens van de bank invult.
Betalen via Ideal op Marktplaats niet is zo anoniem als je denkt. De tenaamstelling van de rekening van de verkoper wordt aan de koper doorgegeven. Niet het rekeningnummer, daarvoor wordt een tussenrekening gebruikt.
Om geld terug te krijgen van vrienden of familie, is het mogelijk om een betaalverzoek te sturen. Het is een gemakkelijke en veilige manier van terugbetalen. U kunt gratis gebruikmaken van deze dienst, het werkt voor alle banken en het geld staat na het overmaken meteen op uw rekening.
We controleren vooraf het bankrekeningnummer en telefoonnummer van de verkoper. Je kan gebruik maken van de service Kopersbescherming. Geen zorgen over je geld. Je ontvangt het afgesproken bedrag gegarandeerd bij een Betaalverzoeken met iDEAL via Marktplaats .
Met de dienst Appjelinkje kun je via WhatsApp een betaalverzoek laten controleren. Je kunt de link appen en er wordt dan gecheckt of deze verwijst naar een phishingsite. Ook krijg je te horen naar wie je geld overmaakt.
Tikkie-fraude
Het is dus opletten geblazen. De link van een echt betaalverzoek via Tikkie ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/[code]. Bij 'code' staat steeds een andere code. Oplichters spelen graag met de link.
De oplichter reageert op jouw Marktplaats-adverttentie en doet een bod. Voordat de oplichter het geld overmaakt wil de nepkoper eerst weten of je gegevens kloppen. Hierbij vraagt de crimineel of je even 1 cent wilt overmaken. De oplichter stuurt je via WhatsApp een betaalverzoek (vaak vermomd als een tikkie-link).
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Typ in de zoekbalk iemands naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer. Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is. Maar u voorkomt dat u geld overmaakt naar of afspreekt met een bekende oplichter.
Geen zorgen, na zeven dagen wordt het bedrag automatisch uitbetaald. Een totaal handelsvolume van meer dan €1500,-. Wanneer een Betaalverzoek is verlopen of geannuleerd kan deze niet worden doorgevoerd.
Voorkom oplichting als u verkoopt via Marktplaats. Ook verkopers worden vaak opgelicht via Marktplaats. Daarbij worden oplichters steeds geniepiger.
Per transactie wordt hiervoor een bedrag van € 0,40 in rekening gebracht. De koper betaalt standaard deze servicekosten. Wil je dit niet, dan kun je als verkoper de servicekosten van het afgesproken bedrag afhalen.
Als je koper kun je ook een betaalverzoek via Marktplaats doen: Ga in het bericht dat je voert met de verkoper naar beneden voor de optie 'Verstuur Betaalverzoek'. Vul de gegevens in en kies voor pakket verzenden als het verstuurd wordt. Ook kun je kiezen of je het verzonden wil hebben met Kopersbescherming.
Bij een mobiel betaalverzoek of bij een Instant Payment ziet de verkoper direct dat u heeft betaald.
Tikkie is niet anoniem. De gebruikers zien elkaars naam en IBAN-nummer. Dit is ook niet te verbergen via de instellingen. Je 06-nummer kan je wél anoniem houden door gebruik te maken van de QR-code.
Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer. Zo kan diegene dus jouw geld overmaken naar zijn/haar eigen rekening.
Een bekende truc is dat de zogenaamde koper wil weten of u wel te vertrouwen bent. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen. Om zeker te weten wie u bent, vraagt de 'koper' u een (paar) cent over te maken. Bij de overschrijving wordt namelijk ook uw volledige naam zichtbaar.
Doe aangifte van internetoplichting bij de politie
Wanneer je na vijf dagen geen reactie en geen product hebt ontvangen, kun je aangifte doen bij de politie. Je kunt bij het politiebureau langsgaan bij jou in de buurt, maar je kunt ook online aangifte doen.
2021•Knowledge. Krijg ik mijn geld terug bij oplichting? Heb je voor een product betaald maar niet ontvangen? Wij kunnen er helaas niet voor zorgen dat je het geld dan terugkrijgt.
Bij Gelijk Oversteken maakt de koper geld over naar een tussenpartij. Die houdt het geld vast totdat is bevestigd dat de bestelling is afgeleverd. De verkoper krijgt op dat moment het geld. Om van de dienst gebruik te kunnen maken, moest worden bijbetaald.
Risico op oplichting: niet honderd procent veilig
Andersom geldt dat de verkoper er zo beter op kon vertrouwen dat het geld daadwerkelijk zou worden overgemaakt, al is het als particuliere verkoper uiteraard niet de meest verstandige keuze om producten op te sturen voordat de koper betaald heeft.