De overdaad aan suiker die we gemiddeld consumeren heeft veel negatieve effecten. Het vergroot het risico op overgewicht, insulineresistentie, diabetes type 2 en hartziektes. Ook op je immuunsysteem heeft een suikerrijk dieet een negatief effect.
Vermindert de werking van het immuunsysteem:
Virussen en bacteriën worden gedood door witte bloedcellen. Het eten van veel suiker vermindert de werking van deze bloedcellen, waardoor je vaker ziek wordt.
Suiker verlaagt je weerstand omdat het verterings- en stofwisselingsproces van suiker een grootverbruiker is van vitaminen en mineralen. Het verwerken van suiker in je lichaam kost dus vitaminen en mineralen. Die zijn juist nodig om antistoffen aan te maken en dat gebeurt dan niet meer goed.
Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging. Slaapgebrek. Afweerstoornissen, zoals SCID, en auto-immuunziektes, zoals MS, psoriasis en reuma.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Volledig suikervrij eten en drinken is niet mogelijk, want suiker zit ook in producten die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven, denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel. Dit zijn voedingsmiddelen die naast suikers de nodige gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitaminen bevatten.
Afvallen
Als je een maand zonder suiker leeft, is de kans al groot dat je minder snoept dan anders. Maar je hebt dus ook minder trek. Zo eet je uiteindelijk minder en val je af. Maar belangrijker, je maakt minder insuline aan.
Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Suiker geeft smaak aan eten en het geeft je energie. Maar te veel suiker is niet goed. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Vitamine C – helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en heeft zo een positieve invloed op je immuunsysteem. Sinaasappels, (vers) sinaasappelsap, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C.
Een goed werkend immuunsysteem kenmerkt zich door een hoge weerstand met een lage kans op ontstekingen en een goede kwaliteit van de huid. Je hebt voldoende energie en voelt je psychisch goed. Je sportieve prestaties zijn goed en je hebt geen darmklachten.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Welke klachten heb ik bij een lage weerstand? Een lage weerstand kunt u herkennen doordat u vatbaarder bent voor infecties, zoals een verkoudheid of griep. Ook kunnen infecties heftiger verlopen bij mensen met een lagere weerstand.
Om je immuunsysteem te verbeteren, zijn er planten die je voor langere tijd mag gebruiken. Versterkende planten zijn brandnetel, heermoes, wilgenroosje, braamblad, agrimonie, kweekgras, Oost-Indische kers, den en spar, vlier, echinacea, waterkers, vruchten als zwarte bes, rozenbottel, cranberry en duindoorn.
Het is algemeen bekend dat regelmatige lichaamsbeweging in korte sessies (tot 45 minuten) en met een matige intensiteit ons immuunsysteem verbetert. Verschillende studies hebben reeds de sterke impact van bewegen en sporten op onze weerstand of immuniteit aangetoond.
Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen. Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedsuikergehalte te stijgen. Bij gezonde personen gaat deze stijging door tot ongeveer 1 tot 2 uur na de maaltijd.