Als je kat altijd om je benen draait, betekent dat dat je kat van je houdt en het je wilt laten weten. Om de benen heen lopen betekent in kattentaal ook: jij bent van mij en ik ben van jou.
Je kat aankijken …
Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren. Katten die zich in een nieuwe of onzekere situatie bevinden, kijken naar de eigenaar om zo informatie over die situatie te krijgen.
Ze likken, kwispelen met hun staart en schreeuwen bijna "kom met me spelen!". Katten zijn wat subtieler in het tonen van hun liefde, maar dat betekent niet dat de band tussen katten en hun baasje minder is dan bij honden. Het betekent alleen dat je de liefdestaal van je kat moet leren begrijpen.
Je kat vertrouwt je 'blindelings'
Ze sluiten hun ogen alleen om te slapen of als ze zich veilig voelen. Langzaam, maar nadrukkelijk knipperen met de ogen in jouw richting mag je daarom als teken van genegenheid en vertrouwen opvatten. Knipperen is als een klein kusje dat je op dezelfde manier terug kan geven.
Volgens de dierenarts zijn er twee redenen waarom katten meegaan naar de wc. “Ten eerste gaan katten graag mee omdat ze zich bij hun baasjes super veilig voelen. Dat is waarom katten graag bij je komen zitten en je overal volgen”, verklaart Sheikh Bahai. De tweede reden is wat minder schattig.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
“Voelen katten liefde?” Het is een vraag die veel katteneigenaren zich hebben afgevraagd. Het korte antwoord is ja. Katten voelen liefde van hun menselijke vrienden en metgezellen.
In veel spirituele tradities wordt de kat beschouwd als een symbool van mysterie en intuïtie. Katten hebben een natuurlijk vermogen om te navigeren in het donker en hebben een scherp zintuiglijk bewustzijn. Ze kunnen subtiele energieën oppikken die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn.
Daarnaast is er nog de 'standaard' miauw; Hallo! Ik wil graag aandacht! Ook zal je het snel genoeg door hebben wanneer katten ruzie hebben, de vriendelijke 'miauw' verandert dan in een hoop geblaas, gesis en gekrijs.
Eigen wil, trots, mysterie
Hij blijft perfect in evenwicht, in allerlei situaties. Een kat is verbonden met het vrouwelijke en het magische. Bastet, de Egyptische godin van vruchtbaarheid, vreugde, dans en muziek, werd afgebeeld met een kattenkop. Een kat is een nachtdier.
Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Het is een methode om zijn overtollige energie kwijt te kunnen. Katten zijn echte jagers, maar onze huisdieren hoeven niet meer te jagen om aan voedsel te komen. Tijdens hun gekke 5 minuten jagen ze vaak op een denkbeeldige prooi. Je kat doet dan alsof om toch zijn jachtinstinct toch te kunnen volgen.
Maak alleen contact met je kat wanneer zij het initiatief neemt. Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat.
Als je lieve woordjes zegt tegen je kat, dan doe je dat normaal gesproken niet op een schreeuwende manier. Vaak praat je op een zachte toon en daar reageren ze snel op." Volgens Spijkerman wordt dit verschijnsel verklaard doordat de meeste van hun prooidieren ook die zachte klanken maken.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.
Gezonde volwassen katten kunnen 24 uur alleen zijn
Wat betreft het alleen thuis blijven gedurende de dag, is het zo dat katten langer alleen kunnen zijn dan honden. Hun toilet staat tenslotte binnen, dus ze hebben niemand nodig om ze uit te laten.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Ze geven je – harde of zachte – kopjes, komen gezellig tegen je aan liggen of geven je een uitgebreide wasbeurt. Maar sommige katten kunnen ook liefdesbeetjes geven. Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait?