Waterstofperoxide heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.
Bij tandvleesontstekingen en om te voorkomen dat infecties in mond en keel ontstaan. Meng waterstofperoxide voor mondspoeling altijd eerst 1 op 1 met lauw water. Gebruik hiervoor evenveel water als concentraat. Mondspoeling: de mond 4 keer per dag 1 tot 2 minuten goed spoelen met 10 tot 15 ml.
Het is een goed idee om uw mond te spoelen met zout water als u bijvoorbeeld ontstoken tandvlees hebt.
Fagron Waterstofperoxide Mondspoeling 3% optimaliseert de mondconditine en ontsmet slijmvliezen van de de mond- en keelholte alsook de tanden en tandvlees. De mondspoeling één op één verdunnen met water. Meng hiervoor 10-15 ml vloeistof met 10-15ml lauw water (gebruik hiervoor de maatdop).
De waterstofperoxide gaat een chemische reactie aan met de verkleuringen in de tand en bij dat proces ontstaan water en kooldioxide. Tandvlees dat in contact komt met waterstofperoxide kan geïrriteerd raken. Daarom is het belangrijk om bij de behandeling het tandvlees te beschermen.
Producten met waterstofperoxide kunnen veilig worden gebruikt. Het is belangrijk dat de aanwijzingen op de verpakking worden opgevolgd. Bij verkeerd gebruik of door ongelukken, zoals in de ogen krijgen of inslikken, kan waterstofperoxide zorgen voor irritaties.
Mogelijke bijwerkingen – Omdat waterstofperoxide en vrij agressieve stof is, kan het ook verschillende bijwerkingen veroorzaken bij gebruik in mondwater. Waterstofperoxide heeft een blekend effect. Wordt waterstofperoxide mondwater gemorst, dan kan het onder meer haar, kleding en andere textielsoorten verbleken.
Alleen tandartsen en mondhygiënisten binnen een tandartspraktijk mogen producten gebruiken met een waterstofperoxidegehalte hoger dan 0,1%. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de toepassing van deze producten in de medische sector.
Profylaxe mond- en keelinfecties:
4×/dag mond spoelen of keel gorgelen met 10–15 ml van de 1:1 verdunde oplossing; na de maaltijden en voor het slapen gaan. Spoelen of gorgelen gedurende 1–2 minuten, daarna uitspugen en niet doorslikken. Gebruiken zolang er klachten zijn; max. 7 dagen achtereen gebruiken.
Meng waterstofperoxide voor mondspoeling altijd eerst 1 op 1 met lauw water. Gebruik hiervoor evenveel water als concentraat. Mondspoeling: de mond 4 keer per dag 1 tot 2 minuten goed spoelen met 10 tot 15 ml. Daarna uitspugen.
Chloorhexidine is een ontsmettend middel. Het doodt veel van de bacteriën die in de mondholte voorkomen. Deze bacteriën kunnen ontstekingen of tandbederf (gaatjes) veroorzaken.
Gelukkig kun je ontstoken tandvlees in de meeste gevallen gewoon thuis behandelen. Om het ontstoken tandvlees te helpen genezen is het ontzettend belangrijk om goed te poetsen: vooral op de plekken waar het tandvlees bloed of gevoeliger is.
Ontstoken tandvlees spoelen met kamillethee of zout helpt niet omdat het onvoldoende de bacteriën weghaalt. Het drinken van kamillethee kan wel de pijn verzachten. Spoelen met zout wordt soms aangeraden door de tandarts, maar dat is over het algemeen bij problemen met een andere lokale oorzaak.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.
Waterstofperoxide in huis
Dit product wordt gebruikt voor de behandeling van wonden en voor desinfectiedoeleinden. Naast de farmaceutische toepassingen heeft het echter nog andere toepassingen. Waterstofperoxide wordt al jaren gebruikt om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen, vooral van stoffen en tapijten.
In het stuk, dat door twee tandartsen is geschreven, staan meerdere tips om je gebit gezond te houden. Eén van deze tips is inderdaad om na het poetsen niet te spoelen met water. Dit is volgens de tandartsen beter voor de mondgezondheid, omdat de in tandpasta aanwezige fluoride langer op de tanden blijft zitten.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden.
Het vernevelen of drinken kan je gezondheid schaden: De voorgestelde oplossing van 3% waterstofperoxide kan je luchtwegen irriteren, en soms je huid of ogen (als de damp in je ogen komt). Hogere concentraties kunnen je longen ernstig beschadigen, met mogelijk een longontsteking als gevolg (2).
Je giet pure waterstofperoxide over de snijplank en laat het vocht 15 minuten intrekken.
Die gel doe je in een kunststoffen bitje, of zogenoemde 'bleeklepel', die je over je tanden schuift. Het bitje moet je een paar uur inhouden, meestal 's nachts dus. Afhankelijk van de mate van de verkleuring hebben je tanden na enkele dagen tot weken de gewenste witte kleur.
Om uw mond te reinigen, kunt u het voorzichtig spoelen met lauw water. Daar kunt u eventueel een beetje zout in doen. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruiken. Spoelen met lauwe kamillethee kan ook heel goed.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Je hebt waterstofperoxide in verschillende percentages, van 1.9 tot 12%. Hoe hoger het percentage, hoe groter het effect, maar let op: hoe hoger het percentage, hoe schadelijker het is voor je haar! We raden je vaak aan om waterstofperoxide met 12% zoveel mogelijk te vermijden.
Chloorhexidine mondspoelmiddel (Perio-Aid 0,12%) en waterstofperoxide (3%) kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Het is een ontsmettend middel en wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld ontstekingen in de mondholtes te voorkomen of te behandelen. Waterstofperoxide dient na gebruik bewaard te worden op een plek niet warmer dan 25 graden.