De
Grote Oceaan – 10.935 meter
Het diepste punt in deze zee ligt op een diepte van maar liefst 10.935 meter. Deze zogeheten Challengerdiepte is ook het allerdiepste punt van de aarde, en ligt in de Marianentrog: een 2.500 kilometer lange kloof in de zeebodem bij eilandengroep de Marianen.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Mponeng is een goudmijn onder het aardoppervlak. Houd je vast: hij is vier kilometer diep, het duur meer dan een uur om de bodem te bereiken. De mijn is het diepste gat dat de mensenhanden ooit gegraven hebben.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
De diepste delen van de oceanen zijn oceanische troggen, langgerekte ravijnen in de oceaanbodem, die veroorzaakt worden doordat een tektonische plaat ombuigt en zeer langzaam de aardmantel in beweegt (een proces dat subductie wordt genoemd).
De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied.
Het diepste gat dat ooit in de aarde is geboord is 12 kilometer diep. Om precies te zijn 12,26 kilometer. Dat gebeurde op het schiereiland Kola in het uiterste noordwesten van Rusland. Hier is geboord in de continentale aardkorst, die veel dikker is dan de aardkorst in de oceaanbodem.
De goudmijnen in Zuid-Afrika zijn al de diepste ter wereld. Sommige reiken tot 3,5 kilometer onder de grond. De mijngangen en schachten daar zijn vanwege die enorme diepte snikheet. Bij Johannesburg is de afgelopen zeg honderd jaar al zo'n 1,5 miljard ounce (31,1 gram) goud gedolven.
Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt: het grensvlak tussen aardmantel en kern, zo'n 3000 km diep.
“In Nederland is het ongeveer elke 100 meter dieper 3,2 graden warmer. Je begint met een oppervlaktetemperatuur van 10 graden. Dus op 1 kilometer diepte is het 42 graden, op 2 km diepte 74 graden, en zo verder.”
Het is de Egyptische Ahmed Gabr gelukt om het wereldrecord SCUBA-duiken te vernietigen. Hij dook daarvoor naar een diepte van maar liefst 332,35 meter.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Is het koud op de bodem van de oceaan? - Quora. De temperatuur op de oceaanbodem ligt rond 0 graden Celsius. Dit koude water wordt overwegend gevormd rond Antarctica, het Antarctisch bodemwater (AABW). Bij de vorming van dit water heeft het een temperatuur van -2 graden.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Volgens oceanografen is maar 5% van de oceanen verkend. In totaal omvatten de oceanen ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer en hebben ze een gemiddelde diepte van 3688 meter.
De goudvoorraad op aarde zal niet vanzelf aangroeien en de voorraad is schaars. De kans dat er nog stofdeeltjes met goud uit het heelal komen is zeer klein. Daarom zal goud altijd schaars en dus kostbaar blijven. Tegenwoordig worden er daarom ook steeds meer risico's genomen om goud te delven.
In Nederland ligt 31% van de totale goudvoorraad. Dit goud is opgeslagen in de goudkluis van DNB.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek.
Op oudere begraafplaatsen wordt de inhoud van het graf vaak opnieuw ingegraven, maar dan wat dieper. Op een laag nieuwe aarde wordt daarna de nieuwe kist geplaatst. Soms wordt de inhoud van verschillende oude graven na een grafruiming opnieuw begraven in een verzamelgraf. Dit gebeurt vooral bij algemene graven.
De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan in het noordwesten van Europa. De gemiddelde diepte is 94 meter, maar ten zuiden van de Doggersbank is de diepte veelal minder dan 50 meter.
Met de Atlantische Oceaan wordt het S-vormige wateroppervlak ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika bedoeld.
Wat is het verschil tussen een oceaan en een zee? Eigenlijk is er niet zoveel verschil. Een oceaan is alleen veel groter dan een zee en meestal ook dieper.