Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Aangezien regenwater als bron minder opgeloste verontreinigingen bevat dan grondwater en oppervlaktewater, produceert Hemel(s)Water schoner water dan leidingwater, zo blijkt uit laboratioriumonderzoek van het geleverde water in Ecodorp Boekel.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Om van regenwater drinkwater te maken moet het water op een aantal manieren worden gezuiverd. Het opgevangen water wordt door een pomp eerst door een grove vuilfilter gepompt. Daarna passeert het langs een fijnere vuilfilter en een filter met actief kool, waar kleine verontreinigingen zich aan binden.
Regenwater is van zichzelf heel schoon. Als het over de grond of bijvoorbeeld daken stroomt kan het regenwater soms te vies worden voor de grond of het oppervlaktewater. Het is belangrijk dat je het regenwater schoon houdt.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Goed voor je haar
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Voor een complete zuivering van regenwater is een drievoudige voorfilter de oplossing: naast de sedimentenfilter en de actiefkoolfilter wordt hier nog een sterilisatiemodule met ultraviolet licht aan toegevoegd. Deze technologie voor het ontsmetten van water is erg milieuvriendelijk.
De chemische verbindingen die het meest bijdragen aan de zuurgraad van regenwater zijn zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx). Via de vorming van opgelost sulfaat en opgelost nitraat maken ze het regenwater zuur. Daarentegen vermindert de uitstoot van ammoniak (NH3) de zuurgraad van het regenwater.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Wil je regenwater opvangen en gebruiken? De Nederlander gebruikt gemiddeld 119 liter drinkwater per dag. Een fractie daarvan – ca. drie liter per persoon – is bestemd voor drinken en koken.
Regenwater word al langer gebruikt om aquarium op de juiste waarde te krijgen en te houden, regenwater is in theorie volledig puur, omdat het water eerst is verdampt en later weer gecondenseerd is, het eigenlijk het zelfde principe als distillatie, maar dan op wereld schaal.
Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet en is ook niet hetzelfde als regenwater.
Regenwater kun je niet zomaar drinken. Hoewel het schoon is als het uit de lucht valt (je wordt immers niet ziek als je in de regen loopt), kan opgevangen regenwater verontreinigd zijn door de vervuiling die er op je dak of in de dakgoot ligt.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Regenwater is zacht, schoon en gratis. Je kunt het gebruiken voor het spoelen van de toilet, voor de wasmachine, de tuin, de schoonmaak en zelfs om er lekker mee te douchen. Bedrijven kunnen regenwater bovendien gebruiken voor bedrijfsprocessen.
Het is gezond en betrouwbaar drinkwater. Wie grondwater (putwater) gebruikt als drinkwater, moet dat water regelmatig zelf laten controleren. Dat gebeurt vaak niet. En dat kan nare gevolgen hebben.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Wanneer het een poosje regent is er sprake van een hoge luchtvochtigheid en dat is positief voor je huid. Die blijft lekker soepel. Heel anders dan in de zomer, dan is er sprake van een lage luchtvochtigheid waardoor je huid juist uitdroogt.
We zijn het er wel over eens dat winter niet de meest ideale tijd van het jaar voor je haar is. Een goede verzorging van je haar is dus essentieel! Dit houdt het haar namelijk gezond en vitaal. De koudere lucht is in het algemeen minder vochtig en hierdoor kan haar sneller uitdrogen.
Hoe meer vocht in de lucht hangt, hoe sterker de krul. De reden daarvoor is dat het haar het vocht opneemt, uitzet en dik wordt. Of haar krult, is genetisch bepaald, en heeft ook veel te maken met je ras en haarkleur. Blond haar krult minder vaak dan donker haar, omdat het dunner is.
Kalk vermindert de werking van zepen en detergenten. Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet.
Om ervoor te zorgen dat u voortaan het toilet spoelt met regenwater, hebt u een regenwatersysteem nodig. Zo'n installatie zorgt voor de opvang van regenwater. Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak.