Hevig bloedverlies wordt vaak veroorzaakt doordat de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron niet in balans is. Dit komt vaak voor bij jonge vrouwen die beginnen met ongesteld worden én bij vrouwen in de pre-menopauze.
Als je honger krijgt en energie verliest, heb je eerder de neiging om snelle en koolhydraatrijke snacks te eten. Deze ontregelen de bloedsuikerspiegel en verergeren daardoor je menstruatieklachten. 'Gewoon' ontbijt, lunch en avondeten eten tijdens je ongesteldheid is dan ook aan te raden.
Te mijden voeding
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping; Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
Tijdens de laatste periode van de cyclus piekt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam. Beide hormonen hebben de neiging om vocht beter op te houden, waardoor je dus meer gaat wegen. Bovendien zorgt een grote hoeveelheid oestrogeen bij sommige vrouwen voor een opgeblazen gevoel.
Medicijnen met oestrogeen en/of progesteron kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken, waardoor het bloedverlies minder wordt. Als u stopt met de pil of spiraal, dan komt hevig bloedverlies meestal weer terug als u ongesteld bent.
Oestrogeen en progesteron zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je menstruatie. In tijden van stress zal de hypothalamus dus voorrang geven aan het produceren van cortisol in plaats van oestrogeen en progesteron en dit kan je cyclus volledig verstoren [1].
Het is volkomen normaal om tijdens je menstruatie tussen de 0,5 en 2,5 kilo meer te wegen. Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen.
In diverse culturen wordt een vrouw die ongesteld is als onrein beschouwd, en mag zij gedurende de menstruatieperiode geen water aanraken, niet koken, geen heilige plekken zoals tempels betreden of deelnemen aan sociale bijeenkomsten of dient zij in een aparte schuur of menstruatiehut te slapen.
"Tijdens en vlak na de menstruatie is progesteron, het hormoon dat je libido onderdrukt, het laagst, terwijl je oestrogeen, wat je sekslust opwekt, toeneemt", vertelt cognitief neurowetenschapper en sekstherapeut Nan Wise. Daarnaast werkt seks of masturbatie ook voor veel vrouwen als medicijn.
'Menstruatie kan een bijzonder goede tijd zijn voor seks onder de douche omdat je minder snel opnieuw glijmiddel moet aanbrengen, dat snel onder de douche kan wegspoelen. ' Daarover gesproken: bij deze 4 seksstandjes voor onder de douche.
Ga wel voor gezonde vetten en eiwitten. Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Een menstruatie met veel stolsels
Als je bij tijd en wijle last hebt van bloedproppen tijdens de menstruatie is daar niks geks aan. Is er echter regelmatig sprake van grote stolsels die het formaat hebben van een munt van vijf eurocent (of groter) dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
Pijn bij je ongesteldheid komt doordat je baarmoeder samentrekt. Dat samentrekken geeft de krampen. Dit gebeurt om het slijmvlies van de baarmoeder naar buiten te laten gaan. Het slijmvlies komt met bloed uit je vagina.
Gemiddeld menstrueert een vrouw 3 tot 7 dagen per maand. De duur van een menstruatie verschilt van vrouw tot vrouw. Maar varieert ook van cyclus tot cyclus. In die periode verlies je zo'n 50 ml bloed.
een NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen): Dit middel zorgt voor minder bloedverlies en pijn. Het is vaak alleen nodig op de 3 dagen dat u het meeste bloed verliest. De verschillende NSAID's werken even goed tegen veel bloedverlies bij ongesteld zijn.
Het enige dat je hoeft te onthouden is dat je maandverband gedurende de dag ongeveer elke 4 uur moet vervangen. Dit is afhankelijk van je hoeveelheid bloedverlies. Als je niet zeker weet of het tijd is, controleer dit dan wanneer je naar het toilet gaat.
Bij ongeveer de helft van de vrouwen is de menstruatie rond hun 50e gestopt. Sommige vrouwen komen al eerder in de overgang, andere pas later. Bent u in de overgang en is de menstruatie een jaar lang weggebleven? Dan kunt u ervan uit gaan dat de menstruatie gestopt is.
Tijdens de rijping van de eicel groeit het baarmoederslijmvlies, onder invloed van bepaalde hormonen, zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als er geen bevruchting optreedt, wordt het ontstane baarmoederslijmvlies afgestoten: de menstruatie. Artsen noemen de eerste dag van je menstruatie dag 1 van de cyclus.
Gewicht schommelt
In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens. Ook veel zoutrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je dus ook iets meer weegt. De dag(en) voor de menstruatie wegen vrouwen ook een tot twee kilogram meer.
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Een ongesteldheid duurt zo'n zes dagen. Vrouwen zijn dus 7,4 jaar van hun leven aan het bloeden. Of bijna 89 maanden. En dat is gemiddeld, hè.