Water is namelijk een grote vijand van de champignon. Dit geldt overigens niet alleen voor de champignon, maar voor alle paddenstoelen. De reden? Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons.
Als je de champignons te lang laat liggen, dan kunnen ze slijmerig worden. Dus mochten de champignons erg vies uit de verpakking komen, even afspoelen onder stromend water kan dus geen kwaad.
Afhankelijk van hoeveel vuil er nog aanhangt, kan je ze daarna nog even onder stromend water afspoelen. Weet dat champignons worden gekweekt op een mengeling van mest en dekaarde. Leg de champignons na het spoelen meteen op wat keukenpapier en dep ze mooi droog. Hierdoor krijgen ze amper de tijd om water te absorberen.
Paddenstoelen kun je beter niet wassen. Ze nemen namelijk vocht op en door het water verliezen ze hun smaak. Eigenlijk hoef je paddenstoelen alleen maar met een stukje keukenpapier of een borsteltje zachtjes schoon te borstelen. Als alle aarde eraf is, is de paddenstoel schoon.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Champignon. De meest bekende eetbare paddenstoel is …de witte champignon. De champignon is dus een soort paddenstoel. De witte champignon wordt het hele jaar door in ons eigen land geteeld.
Gebakken champignons zijn eenvoudig te bereiden. Gebruik een klein beetje olie of boter, snijd ze in plakjes of kwartjes en bak ze in 6 tot 12 minuten smakelijk bruin en gaar. Zorg dat je de pan niet erg vol doet, want er komt altijd wat vocht vrij, en in een volle pan stoof je de paddenstoelen dan gaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De champignons zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Laat de pan eerst goed heet worden en bak de champignons vervolgens op hoog vuur. Hierdoor loopt er minder water uit de champignons. Doe de pan ook niet te vol, want in een volle pan worden ze eerder gestoofd dan gebakken (tenzij u ze juist wel wilt stoven natuurlijk). In 6 tot 12 minuten zijn ze goed gaar.
Het is beter om paddenstoelen niet met water af te spoelen, want ze zuigen vocht op en dan worden ze zompig bij het bereiden. Het zand veeg je weg met keukenpapier. Cantharellen, portobello's en shiitakes veeg je schoon met een stukje vochtig keukenpapier.
Het verschil tussen de witte champignon en de bruine kastanjechampignon is de smaak en structuur. De kastanjechampignon heeft een wat steviger vruchtvlees en een lichte, nootachtige smaak. Hij is wat droger en pittiger dan de witte champignon. Ze worden allebei op dezelfde manier geteeld.
Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.
Kastanjechampignons schoonmaken
Veeg de kastanjechampignons schoon met een keukenpapiertje of champignonborsteltje. Doe dit pas vlak voor bereiding. Je maakt kastanjechampignons droog schoon. Niet wassen, dan zuigen ze zich vol met water waardoor de smaak verdwijnt.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Hoe lang kun je met champignons doen? Als je champignons op de juiste manier bewaart – in de koelkast - dan zouden ze over het algemeen zeker één tot twee weken goed kunnen blijven. Gesneden champignons zijn wat minder lang houdbaar: deze moet je binnen vier tot zeven dagen wel opeten.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn bij muizen, en is daarom mogelijk in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen.
Kun je champignons opnieuw opwarmen? Ja, gekookte of gebakken champignons kunnen worden opgewarmd. Warm de champignons wel op een veilige manier op om bederf te voorkomen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De bakjes, die voorzien zijn van luchtgaatjes tegen condensvorming, kregen toen ook hun typische blauwe kleur. "Daarin komen de witte champignons het beste tot hun recht; ze lijken nog witter dan ze zijn. Bovendien vallen ze op door de felle kleur en kunnen consumenten ze dus makkelijk vinden in de supermarkt."
Volgens voedingskundige Jeanne de Vries van Wageningen University & Research, is het voor je gezondheid allemaal om 't even wat voor champignons of paddenstoelen je eet. "Er zijn wat kleine verschillen in samenstelling, maar die zijn niet dusdanig dat je kunt zeggen dat de ene soort veel gezonder is dan de andere.
Vooral witte champignons en oesterzwammen bevatten behoorlijk wat vitamine B2 en B3. Veel paddenstoelen zijn rijk aan het mineraal koper, dat eveneens goed is voor je energiepeil. Maak eens een mantar kavurmasi om van dat energieverhogende effect te profiteren.
De kastanjechampignon is rijk aan riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine is belangrijk voor je energiemetabolisme, doordat hij helpt bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Riboflavine levert daarnaast een bijdrage aan het gezond houden van je huid, ogen en slijmvliezen.