Een van nature blauwe hortensia kun je met Hortensia Blauwmaker weer blauwkleuren. Gebruik Hortensia Blauwmaker in de maanden juli, augustus of september. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Hortensiagrond of strooi wat turf om de plant.
Hortensia Blauwmaker
Waarvoor is deze geschikt: Hortensia Blauw zorgt voor de vorming of het behoud van een blauwe bloemkleur van hortensia's. Waarvoor niet geschikt: Alleen toepassen bij blauwe Hortensia's. Blauwe hortensia's vragen een zure bodem. Aluin verzuurt de bodem, wat zorgt voor een diepblauwe kleur.
Overigens een witte hortensia blijft een witte hortensia en kan hooguit aan het einde van de bloeiperiode wat roze stipjes krijgen. Staan de planten in zure grond (grond met een lage pH waarde) en wordt kali-aluin of aluminiumsulfaat toegevoegd, dan zullen de bloemkleuren blauw worden.
Dat kan! De kleur van de bloemen wordt namelijk grotendeels bepaald door de pH-waarde en het ijzergehalte van de grond. Je hortensia van kleur veranderen doe je dan ook door bepaalde stoffen in de grond te stoppen, waardoor de samenstelling van de grond verandert.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Net als azalea's en rhododendrons houden hortensia's van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruik je dus het beste een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep.
Hoe houd ik mijn hortensia rood? Om je hortensia mooi rood te houden strooi je jaarlijks kalk. Hierdoor wordt de grond iets minder zuur, waardoor de hortensia mooi rood kleurt. Een hortensia is een zuurminnende plant en houdt dus juist erg van een zure grond.
Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Kalk of blauwmaker
Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen. Om blauwe hortensia's blauw te houden is het belangrijk om ze te bemesten met een blauwmaker. Nu kun je denken dat je niet aan deze wensen gaat voldoen, maar dan kan het zijn dat de kleur van de bloemen verandert. Kan!
Hortensia's hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Hortensia's in potten en in de border plant je bij voorkeur in speciale Hortensiagrond. De wortels kunnen dan goed ontwikkelen en de zuurgraad is afgestemd op de behoefte van deze sierlijke plant.
Hortensia's verkleuren door metalen in de bodem die meer oplossen in een zure bodem. Een van nature blauwe hortensia kun je met Hortensia Blauwmaker weer blauwkleuren. Gebruik Hortensia Blauwmaker in de maanden juli, augustus of september.
Kleur beïnvloeden van de hortensia
Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze. Zuurdere grond met aluminiumsulfaat zorgt voor een verkleuring naar blauw.
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.
Blauwe hortensia's houden namelijk van zure grond. Een pH-waarde van 5 of minder betekent dat je een zure grond hebt, die dus goed is voor blauwe hortensia's. Deze grond bevat veel aluminium en ijzer. Een pH-waarde van 6 en hoger is te kalkrijk, daarin worden je blauwe hortensia's waarschijnlijk roze.
Bij het bereiken van die kleur is niet enkel de soort hortensia belangrijk, minstens even belangrijk is de bodemgesteldheid. Bij witte hortensia's is het eenvoudig: witte bloemen blijven wit, of de plant nu in een zure, neutrale of licht kalkrijke grond staat.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Een hortensia heeft elke ± 10 dagen 350 milliliter water nodig, afhankelijk van de grootte van je hortensia. Het is echter beter voor de hortensia dat je deze hoeveelheid verdeelt over een kleiner aantal dagen.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Er zijn nieuwe hortensia's die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.