Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels. In totaal is het advies voor fruit om elke dag 200 gram te eten.
In de Hadith volgens Al-Boechâri wordt bijvoorbeeld gezegd: "Degene die de dag begint met zeven 'adjwa-dadels, zal die dag geen last hebben van gif noch sihr (zwarte magie)." (Deel 7, Boek 65, Nummer 356). Het regelmatig eten van 'adjwa-dadels zou de lever herstellen en reinigen.
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang. Dit kan weer helpen bij het voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het eten.
Dadels bevatten behoorlijk veel calorieën, waardoor het niet is aan te raden om veel dadels te eten tijdens het afvallen. Wanneer je ongemerkt te veel dadels eet en daardoor veel energie binnenkrijgt, kan het afvallen vertragen of helemaal stilstaan.
Ook in de Koran wordt er gesproken over dadels. Allah (God) zei: “En schud de stam van de palmboom naar u toe, deze zal verse, rijpe dadels op u doen neervallen.” (Koran 19:25). Dadels worden gezien als een zegening voor het huis en de gezondheid.
Vlinders kunnen er in zitten, nachtvlindertjes. Motjes. En dan heb je ook nog een aantal kevertjes die dat doen, met name ook snuitkevertje. De fabriek controleert de dadels steekproefsgewijs op die beestjes.
Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
Medjoul dadels zijn enorm gezond. De bodem waarop dadels geoogst worden heeft een impact op de voedingsstoffen die aanwezig zijn in de vruchten. Meerdere soorten vitamines zijn in deze vrucht aanwezig: A, B2, B3, B5, B11 en K. Daarnaast is choline aanwezig in deze dadel.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) verse dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Onbeperkt dadels eten? Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking.
Marokkaanse tradities
Maar waarom nu die traditie in Marokko om dadels en melk te serveren bij een bruiloft en het Henna feest. Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Medjoul dadels worden over het algemeen beschouwd als de "beste" dadels ter wereld. Het zijn zeker de grootste dadels en zijn ook erg prijzig in aanschaf.
De Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een bepaalde hoeveelheid (dode) dieren in de dadel mogen zitten, namelijk 5 insecten per 100 gram dadels. Het gaat hier met name om larven van kevers en rupsen.
Door de pit in de dadel te laten behouden de dadels meer vocht waardoor ze zachter blijven. De dadels zijn lekker om zo te eten. Daarnaast kun je ze ook ontpitten en verwerken in je ontbijtmaaltijd, zoals yoghurt, kwark of muesli of in andere gerechten.
Van de profeet Mohammed wordt zelfs verteld dat hij zijn kat, Muezzin geheten, die op zijn mantel sliep, niet wilde wekken toen hij opstond en daarom het stukje mantel waarop het beestje sliep, wegscheurde om het niet te storen.
De heilige dadel
Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten. Deze traditie is begonnen nadat de profeet Mohammed elke ochtend dadels at en een glas melk om de honger te onderdrukken.
Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Een verse dadel bestaat dus gemiddeld voor 30% uit suiker. Dit komt neer op ongeveer 2 gram suiker per verse dadel van 6 gram (3). Dit zijn natuurlijke suikers oftewel suikers die een stuk gezonder voor je zijn dan andere soorten suikers.
Er zitten 19 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) gedroogde dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gedroogde dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.