Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei.
Bij een tekort aan vitamine D loopt je baby immers risico op hypocalciëmie bij de geboorte, wat verschillende en niet erg specifieke verschijnselen kan veroorzaken: rusteloosheid, beven, stuiptrekkingen, verhoogde hartslag, apneu, enz. Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van de zon op de huid.
Slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap elke dag 400 µg (microgram) foliumzuur. Als je zwanger bent krijg je ook het advies om tijdens de gehele zwangerschap elke dag 10 µg (microgram) vitamine D te slikken.
Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je ongeboren baby. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het slikken van extra vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes en een baby met een laag geboortegewicht verlaagt.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.
Kun je ook te veel vitamine C slikken als je zwanger bent? Hoewel vitamine C belangrijk is als je zwanger bent, is het verstandig om niet te veel te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur kan namelijk leiden tot bijwerkingen als diarree, misselijkheid en maagklachten.
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
De vitamines D en E zijn in vet oplosbaar. Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet.
Van september tot en met april kan het dan ook verstandig zijn om vitamine D te slikken of op zijn minst extra in te nemen uit je voeding. Met name in de koudste wintermaanden zoals januari en februari is het verstandig om goed te letten op je vitamine D-inname.
In principe mag je vitamine D het hele jaar door innemen. Heel wat Belgen kampen immers doorheen het hele jaar met een vitamine D-tekort. Tijdens de late lente en de zomer maak je op een natuurlijke manier voldoende vitamine D aan voor die dag, maar daarmee haal je het opgelopen tekort van in de winter nog niet in.
Onder andere jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die weinig buiten komen lopen meer risico op een vitamine-D-tekort. Je kunt een vitamine-D-tekort voorkomen door voldoende tijd in de zon, gezonde voeding en indien nodig supplementen.
De dagelijkse behoefte aan vitamine D van gezonde vrouwen tijdens de zwangerschap is 400 IE (10 microgram) per dag. Bij een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap gaat de voorkeur uit naar dagelijkse toediening van colecalciferol (vitamine D3).
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Vitamine D (cholecalciferol) is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.
U herkent een vitamine D-tekort onder andere aan: Vermoeidheid en tekort aan energie. Spierpijn. Zwakkere botten.
Een vitamine D-deficiëntie is een veel voorkomend probleem en wordt geassocieerd met onder andere vermoeidheidsklachten, maar ook met andere symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, een gevoel van zwakte, depressieve gevoelens en verminderde cognitieve prestaties.
Het advies in Nederland is alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft vanaf dag 8 na de geboorte extra vitamine D nodig.
Voor supplementen geldt een maximum van 15 microgram vitamine D per dagdosering voor kinderen tot en met 10 jaar en een maximum van 25 microgram per dagdosering voor personen vanaf 11 jaar.
De aanbevolen dagelijkse inname van visvetzuren voor zwangeren is 250 – 400 mg DHA per dag. Dat is dus de omega 3 zwangerschap dosering. Dit draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het ongeboren kind. Dit is een officiële richtlijn.
Om deze reden is het belangrijk om dat je een aantal ingrediënten tijdens de zwangerschap vermijdt. Ingrediënten zoals vitamine A-zuur oftewel retinol, maar ook hoge concentraties van glycolzuur en salicylzuur kun je tijdens de zwangerschap beter even niet gebruiken.