Incassobureaus mogen geen loonbeslag leggen, of beslag leggen op de inboedel of op goederen van de debiteur. De deurwaarder mag dat wel. De deurwaarder kan kosten in rekening brengen voor het uitbrengen van dagvaardingen, het leggen van beslag en meer dergelijke kosten.
Wat mag een incassobureau niet? Het incassobureau mag niet: beslag leggen op uw spullen, bankrekening, loon of uitkering. uw woning leeghalen (ontruimen) of u uit huis zetten.
Goederen kunnen spullen zijn, maar bijvoorbeeld ook uw loon, uitkering of het tegoed op uw bankrekening. Op sommige goederen mag een gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen. Dit zijn bijvoorbeeld uw bed, eten en drinken, en de kleren die u draagt.
Een incassobureau is een bedrijf dat namens een schuldeiser achterstallige vorderingen probeert te incasseren. Een incassobureau doet dit tijdens de zogenaamde minnelijke incassoprocedure. Dit noemen we ook wel het buitengerechtelijke incassotraject.
Het essentiële verschil is dat een incassobureau geen bijzondere wettelijke bevoegdheden heeft en een gerechtsdeurwaarder wél. Deze bevoegdheden staan met name in de Gerechtsdeurwaarderswet.
Als u de factuur niet in één keer kan betalen, kan u bij de gerechtsdeurwaarder een afbetalingsplan vragen in functie van uw financiële mogelijkheden. Uw schuldeiser kan hiermee akkoord gaan maar is daartoe niet verplicht.
Schuldeiser schakelt incassobureau in
U krijgt 14 dagen de tijd om de rekening alsnog te betalen. Doet u dat niet, dan moet u naast de rekening ook incassokosten betalen.
Reageer je niet op brieven van een incassobureau? Dan zal de schuldeiser uiteindelijk een deurwaarder inschakelen om je te dwingen te betalen. Een deurwaarder kost ook extra geld. Hij rekent naast incassokosten nog andere kosten.
Indien onbekend is bij welke bank de debiteur een bankrekening aanhoudt kan de deurwaarder bij de verschillende banken informeren of zij geldmiddelen van de debiteur onder zich hebben. De kosten die de deurwaarder hiervoor bij de debiteur in rekening brengt bedragen € 89,36 (2023).
De gerechtsdeurwaarder mag die opdracht niet zomaar weigeren. De gerechtsdeurwaarder mag niet beoordelen of er wel echt een schuld is, dat is de taak van de rechter. Bij de rechter kunt u zich verdedigen en bewijzen dat u geen betaling verschuldigd bent. De rechter bepaalt vervolgens wie er gelijk heeft.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
Als je weigert je schulden te betalen, kan je een gerechtsdeurwaarder of incassobureau aan je broek krijgen. Hoe kunnen zij je benaderen, wat mogen ze wel en niet van je eisen en wat kan jij doen, als je niet akkoord gaat bijvoorbeeld? Dit moet je weten over jouw rechten als consument.
Reageert u niet op deze aanmaning, dan kan de schuldeiser een incassobureau of een deurwaarder inschakelen. Meestal wordt eerst nog een aanmaning gestuurd mét incassokosten. Reageert u niet, dan komt de deurwaarder bij u aan de deur met een dagvaarding. Dat is een uitnodiging om naar de rechtbank te komen.
Andere klacht over incassobureau
Dien uw klacht dan schriftelijk in bij het incassobureau en bij de schuldeiser. Het incassobureau werkt namelijk in opdracht van de schuldeiser.
Ook op een spaarrekening kan beslag worden gelegd. De bank betaalt het bedrag wat op één bepaalde dag op de rekening staat aan de deurwaarder. De kosten die de bank maakt voor het uitvoeren van het bankbeslag worden betaald van het ingehouden bedrag.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen. Bijvoorbeeld als u hoge woonkosten heeft.
Op voorwaarde dat de gerechtsdeurwaarder beschikt over een uitvoerbare titel, heeft hij het recht om binnen te komen, desnoods tegen uw wil. Zonder aanwezigheid van een politieagent mag hij de toegang tot uw woning niet forceren (art. 1504 Ger.
In de praktijk moet er momenteel een gerechtsdeurwaarder onder de arm genomen worden en moet deze langs gaan bij alle verschillende banken om er beslag te laten leggen op deze bankrekening waar uw schuldenaar net geld op zou hebben ontvangen. Er is hiervoor t.a.v. elke bank een afzonderlijke betekening nodig.
Vraag een betalingsregeling
Klopt de rekening, maar kunt u niet in 1 keer betalen? Neem dan contact op met het incassobureau of bedrijf en vraag om een betalingsregeling. Of stuur onze voorbeeldbrief betalingsregeling. U kunt de rekening dan misschien in delen betalen.
Maar wanneer krijg je te maken met een deurwaarder? De eerste stap die kan worden genomen tegen iemand die een rekening niet betaalt, is een veertiendagenbrief. Zo'n brief kan iedereen versturen, legt Wilbert van de Donk (foto) van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders uit.
De deurwaarder kan nu ook administratief beslag leggen. Van achter z'n bureau kijkt hij in het kentekenregister van het RDW en neemt waar dat een auto op naam van de debiteur staat. De deurwaarder maakt vervolgens een proces-verbaal op en zorgt voor inschrijving hiervan in het kentekenregister.
Als een deurwaarder beslag komt leggen, kan dit op de goederen die bij u in huis aanwezig zijn. Bij schulden van uw kind kan de deurwaarder alleen beslag leggen op goederen die het eigendom van uw kind zijn. Voorkom beslag op uw goederen. U moet rechtsgeldig kunnen aantonen dat die goederen uw eigendom zijn.
Bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vindt u algemene informatie. U kunt ook een klacht indienen bij de gerechtsdeurwaarder zelf. Een officiële klacht moet namelijk behandeld worden, en u krijgt hierop altijd een reactie.