Jaarlijks worden ongeveer 17.000 jongeren naar Halt verwezen door de politie, het OM of een buitengewoon opsporingsambtenaar (zoals de leerplichtambtenaar). De Halt-straf valt onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie en wordt gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Halt-afdoening: jongere tussen 12 en 18 kan fout rechtzetten
Jongeren tussen 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit plegen, komen mogelijk in aanmerking voor een Halt-afdoening. Dat is geen echte straf. Het is een vrijwillig alternatief om een echte straf of maatregel te voorkomen.
Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren van 12 tot 23 jaar aan te pakken, zonder dat jongere een strafblad krijgt. Halt legt een maatregel op aan jongeren die een strafbaar licht vergrijp hebben gepleegd.
Jongeren van 12 tot 18 jaar die strafbare feiten plegen, zoals bijvoorbeeld: winkeldiefstal, vernieling, openbaar dronkenschap of oplichting kunnen naar Halt worden verwezen. In sommige gevallen is daarvoor toestemming nodig van het Openbaar Ministerie.
De jongere voldoet aan de recidiveregeling Halt.
schoolverzuim kan wel opnieuw naar Halt verwezen worden voor een ander Halt-feit. Te allen tijde geldt: maximaal drie keer naar Halt.
Ook je ouders hebben altijd een rol in het Halt-traject. Een Halt-traject duurt nooit langer dan 20 uur.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Voor lichte strafbare feiten kan een politieagent of boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) u naar bureau Halt sturen. Dit heet een 'Halt-afdoening'. U gaat dan niet naar een zitting bij de officier van justitie of een rechter. Met een Halt-straf voorkomt u een strafblad.
Voorwaarden voor de Halt-interventie zijn onder meer dat het delict een feit betreft uit het Besluit aanwijzing Halt-feiten en dat de jongere niet eerder een interventie heeft gekregen bij het Openbaar Ministerie en dus nog niet in aanmerking voor een strafblad is gekomen.
Als je naar Halt moet, krijg je de kans om je fout goed te maken. Als je het Halt-traject volgens de afspraken afrondt, krijg je geen strafblad. Een doorverwijzing naar de Halt-interventie staat wel in de politieregisters voor 5 jaar. Wat dit kan betekenen lees je in de flyer hieronder.
Door vroegtijdig en op vrijwillige basis te interveniëren, spreken Halt en lokale partners de eigen motivatie van de jongere en ouders of verzorgers aan en hoeft men niet te 'wachten tot het mis gaat' om een aanpak in te zetten die het verschil kan maken en de jongere een tweede kans biedt.
Onderdelen van de straf zijn: drie gesprekken met jongere en ouders, het maken van leeropdrachten en het aanbieden van excuses. Deze aanpak beteugelt grensoverschrijdend gedrag en biedt genoegdoening aan de maatschappij.
Door het Halt-traject leer je om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag en de schade die je hebt veroorzaakt. En om die schade weer goed te maken. Het Halt-traject is in jouw belang: je leert hoe je in het vervolg betere keuzes kunt maken en een strafblad kunt voorkomen.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
First offenders
Uit het onderzoek blijkt dat een Halt-afdoening niet voor elke jongere effectief is. Een taak- of leerstraf werkt met name positief voor 'first offenders' (jongeren die nog niet eerder de wet overtraden) zonder veel problemen.
Een jongere die door de politie wordt door- verwezen naar Halt voert – samen met zijn ouder(s) – een of meerdere gesprekken met een Halt-medewerker, biedt indien relevant excuses aan het slachtoffer aan en verricht werkzaamheden en/of een leeropdracht. Daarnaast betaalt de jongere eventuele schade aan het slachtoffer.
Bij het goed afronden van de Halt-straf wordt een justitiële aantekening voorkomen. Dat betekent dat de jongere geen strafblad krijgt. Ook krijgen ze tijdens het traject hulp bij eventuele problemen die hun grensoverschrijdende gedrag veroorzaken.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Een gevangenisstraf van een jaar staat dus niet gelijk aan twaalf maanden. Een dag gevangenisstraf omvat vierentwintig uur.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Een Halt-straf duurt maximaal 20 uur waarbij de zwaarte van het delict in relatie staat met de duur van de afdoening. De Halt-straf bestaat uit gesprekken met de jongere, de ouders en Halt-medewerker. De eventuele schade wordt vergoed en daarnaast biedt de jongere excuses aan.
Ouders hebben een belangrijke rol om hun kind te helpen het overlastgevende en criminele gedrag te stoppen en herhaling te voorkomen. De doelen van de pilot OAZ in de Halt-straf zijn hetzelfde als in de reguliere halt-straf, namelijk: 1. Inzicht geven in de gevolgen van het gedrag; 2.