Vervolgens dringen de aaltjes binnen in de larven en gaan ze deze bacterieel vergiftigen. 3 tot 5 dagen na de toepassing stoppen de emelten met eten en sterven ze af. In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden die op hun beurt op zoek gaan naar emelten.
Aaltjes zoeken het plaaginsect op en dringen naar binnen. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft het plaaginsect al na 2-3 dagen. Het plaaginsect wordt gebruikt als broedkamer en de aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na 2-6 weken weer nieuwe plaaginsecten op te zoeken en te infecteren.
Aaltjes zijn echter de meest doeltreffende natuurlijke vijanden van een groot aantal plagen die jouw tuin aantasten. Denk hierbij aan engerlingen of emelten die je gazon van onderuit vernietigen, of de buxusmot die de buxusplant kaal vreet of andere bodeminsecten die een ravage aanrichten in je moestuin.
De nematoden kunnen worden gebruikt wanneer de eitjes van de processierupsen zijn uitgekomen, dit gebeurd over het algemeen eind maart/begin april. Om een maximaal effect te behalen raden we je aan de behandeling binnen twee weken nogmaals te herhalen.
Zet de aaltjes 's ochtends of 's avonds uit wanneer er geen zon is aangezien de aaltjes slecht tegen UV-licht kunnen. Het uitzetten van de aaltjes kan gewoon met een gieter en het mengen van de aaltjes kan je het beste in emmers doen. De bestrijding met aaltjes in het gazon moet na twee tot drie weken herhaald worden.
Hoeveel heb ik nodig? De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het oppervlakte dat je wilt behandelen. Wij adviseren zo'n 500.000 aaltjes per vierkante meter. Bij een grotere infectie kan dit aantal verhoogt worden naar één miljoen aaltjes per vierkante meter en herhalen dit na twee a drie weken.
Zorg ervoor dat de bodem bij de plant lichtvochtig (en dus niet kletsnat) is. Open de verpakking (1) en voeg de complete inhoud toe aan de hoeveelheid water die de kamerplanten nodig hebben (reken 200 ml per plant). Roer het mengsel 1 à 2 minuten zodat de aaltjes goed verdeeld zijn in het water.
Aaltjes kun je niet zien, want ze zijn microscopisch klein.
De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) is vooral bekend als effectieve bestrijder van de larven van langpootmuggen, of te wel emelten. Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende parasitaire wormen (Nematoden) die minuscuul klein zijn en onzichtbaar voor het oog.
Rozen, Suikerbiet, tulp, ui, tuinboon, schorseneer, peen, kroot en aardbei zijn zeer gevoelig.
Plantparasitaire aaltjes zijn 0,2 tot 10 mm groot. Naast de directe schade die deze aaltjes aan planten aanrichten, kunnen ze ook indirecte schade aan de gewassen veroorzaken doordat ze schimmels en virussen overdragen.
Voor een prima resultaat verdeel je de aaltjes 2 keer met een tussenperiode van 6 weken. De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken.
Aaltjes, ook wel nematoden (Nematoda) genoemd, zijn wormvormige, microscopisch kleine beestjes van meestal 1-2 mm lang en 0,2 mm dik. Ze zijn nog net met het blote oog te zien.
Ook emelten, de larven van de langpootmuggen verruïneren je gazon. Gelukkig kan je ze 100% natuurlijk én effectief bestrijden. Dat doe je met aaltjes (nematoden). Die dringen de emelt of engerling binnen en zorgen dat ze stoppen met eten, waarna ze de emelt of engerling doden en zelf opeten.
Kunnen aaltjes tegen vrieskou? Nee, aaltjes kunnen niet tegen vrieskou. Bij vorst, als de temperatuur onder de 0°C gaat, zullen aaltjes sterven.
De aaltjes zijn beperkt houdbaar. Het advies is om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst uit te zetten. Langer bewaren kan in de koelkast (4-12 graden). Op de verpakking staat de uiterste gebruiksdatum, die van toepassing is als de aaltjes gekoeld worden bewaard.
Hoe kunt u engerlingen bestrijden? Sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen is er nog maar één oplossing: het toepassen van natuurlijke vijanden de zogenaamde aaltjes oftewel nematoden. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die via lichaamsopeningen bij engerlingen naar binnen gaan.
Engerlingen zijn dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze zijn geelwit van kleur en hebben een lichaam in de vorm van een C. Hun kop heeft een bruinoranje kleur en hun huidstructuur lijkt op die van een rups. De grootte hangt af van welke kever de larve afkomstig is.
Het knoflookextract bevat een organische zwavelverbinding die beschermt tegen aaltjes (nematoden) in wortelen en zo de schade door de aaltjes vermindert. 'Groene middelen' hebben minder risico voor mens, dier en milieu en er is minder kans op resistentie.
Tagetes afrikaantjes bonita worden veel gebruikt ter bestrijding van aaltjes (nematoden) en stikstof productie. Pratylenchus penetrans is een vrijlevend wortellesieaaltje.
In de loop van de tijd zijn er veel methoden ontwikkeld om aaltjes te “bestrijden”. Dat kan met groenbemesters maar ook met aaltjes etende aaltjes die in de grond aangegoten kunnen worden. Het zijn maatregelen die er op gericht zijn om te doden of te verdrijven.
De aaltjes of nematoden dringen het schadelijk insect binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Ze infecteren hun prooi met specifieke bacteriën die het schadelijke insect doden. Daarna gebruiken de aaltjes de gastheer om zich te vermenigvuldigen.
Hoeveel aaltjes heb ik nodig? Voor een toepassing van 10 m² heb je 5 miljoen aaltjes nodig. Behandel je 100 m² heb je 50 miljoen aaltjes nodig. Overdosering is niet mogelijk, je kan dus beter te veel als te weinig aaltjes toepassen.
Een product tegen Engerlingen is Merit Turf van Bayer. Het is een chemisch product met imidacloprid als werkzame stof. Dankzij deze werkzame stof wordt het zenuwstelsel van de larven verdoofd en vallen langzaam alle lichaamsfuncties uit totdat de Engerling dood gaat.