Kaviaar zit barstensvol vitaminen, proteïnen en mineralen. Er zit ook veel vitamine A in, dat zorgt voor een gezonde huid en goed zicht. Niet alleen als je het op je huid smeert trouwens, deze vitaminen krijg je ook binnen als je het eet.
Kaviaar is een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Kaviaar zit boordevol vitaminen en mineralen (omega 3-vetzuren) en is rijk aan eiwitten. Een portie kaviaar bevat de dagelijkse behoefte voor een volwassene aan B12, maar ook vitamine A, E en B6, ijzer, magnesium en selenium.
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar).
Waarom is kaviaar zo duur? Kaviaar is een gewild product (en dat is niet voor niets). De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren.
Hoewel sommigen kaviaar eten alsof het droog brood is en er zelfs eetwedstrijden bestaan, zit er een aardig prijskaartje aan. Dit doordat de steur niet alleen wordt overbevist, maar ook doordat de vis alles behalve jaarlijks eitjes legt.
een ware kaviaarbeleving hoeft niet duur te zijn
Wij presenteren een niet van echt te onderscheiden Russische steur vriendelijke imitatie kaviaar al vanaf € 795,- per 1000 gram. Met 1 kilo kaviaar kunt u ruim 90 gasten in de watten leggen.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Als men over kaviaarprijzen spreekt, bedoelt men altijd de prijs per kilo. Kaviaar wordt echter in blik verkocht. Het zijn blikken van 20 gram tot 500 gram. Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
Om alle aroma's van kaviaar optimaal te ervaren, is het niet nodig om veel meer dan een stukje brood of een blini met een beetje echte boter of zure room te serveren. Perfect met een glaasje witte wijn of champagne. Gebruik steeds een parelmoeren, houten of plastic lepeltje.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
Onze Premium Beluga kaviaar komt van de Huso Huso steur, ook wel bekend als de Beluga steur. Deze steur moet op zijn minst 20 jaar oud zijn mocht het een gemiddelde gewicht van tussen de 20 en 30 kg aan kaviaar produceren.
Hoewel het onbevruchte eitjes zijn, vergelijkbaar met de eieren van een kip die worden geconsumeerd, behoort kaviaar toch niet toe tot de vegetarische gerechten. De steur moet namelijk gedood worden om de eitjes te bemachtigen.
Gebruik absoluut geen metalen lepel, het metaal heeft namelijk direct invloed op de kaviaar, en kan de smaak teniet doen. Gebruik de lepel om de kaviaar uit het blik te scheppen, begin aan de rand van het blik en schep naar binnen toe, dit om het beschadigen van de kaviaar te voorkomen.
Natuurlijke kaviaar
Veel mensen denken dat kaviaar zout of ziltig is, maar van nature is dat niet. Het zout wordt toegevoegd om de kaviaar te laten rijpen, maar ook om de houdbaarheid te verlengen.
Hoeveel kaviaar voorzie je per persoon? Reken op max. 30 gram kaviaar per persoon. Je kan een potje van 30 gram ook perfect met meerdere personen delen.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
De kaviaar is volgens hem een soort vergeten groente, een krokante erwt in de vorm van een traan, die enkel in het Baskenland gekweekt wordt.
De steur legt namelijk niet ieder jaar eitjes, zoals veel andere vissen dit doen. Het kan in sommige gevallen wel negen of tien jaar duren voordat de steur eitjes legt, dit maakt de kaviaar ontzettend schaars en dus kostbaar. Verschillende soorten kaviaar Er zijn diverse soorten kaviaar te onderscheiden.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
Gemaakt van zeewier en gemaakt van allerehande vis. Doorgaans zijn de prijzen redelijk. Ook eitjes van een aantal soorten vis worden aangeboden als imitatiekaviaar; zalm, forel, pollock.
Verder bestaat kaviaar uit nog onbevruchte eitjes, maar aangezien de vis gedood moet worden is het niet vegetarisch.
“De kaviaarblikken zijn zelfs toegankelijk voor scholieren, zo kan je een potje Azimi-kaviaar van 50 gram voor slechts 100 euro kopen.” In zijn kasteel aan de Nederlandse grens vertelt hij alvast veel Belgische klanten te hebben.