Sarcoïdose is een zeldzame ziekte van het afweersysteem. Door onbekende oorzaak, ontstaan ontstekingen in bijvoorbeeld de longen, huid, ogen of gewrichten. Afweercellen (witte bloedlichaampjes) hopen zich op en kunnen klachten geven. Deze opeenhopingen noemen we granulomen.
Sarcoïdose heet ook wel de ziekte van Besnier Boeck (Schaumann) en is een zeldzame ziekte die zich op verschillende manieren kan uiten. Sarcoïdose is meestal niet levensbedreigend. Bij sarcoïdose ontstaan ontstekingen in organen en weefsels zoals de longen, lymfeklieren, ogen of huid.
Doodgaan aan sarcoïdose, kan dat? Ja, het kan, maar het komt niet veel voor. Als patiënt is een positieve instelling belangrijker dan onrust over de statistiek van sterftecijfers. Een triest bericht deze week op de Sarcoïdose Klaagmuur, een Facebook-groep.
Gewrichtsklachten komen bij sarcoïdose veelvuldig voor en kunnen zeer pijnlijk en mobiliteitsremmend zijn. Zowel acute als chronische gewrichtsklachten kunnen voorkomen.
Oorzaak van Sarcoïdose
Bacteriën, virussen, allergische- of auto-immuunreacties (zoals bijvoorbeeld bij reuma) en/of erfelijke factoren zouden allemaal kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van sarcoïdose, mogelijk in combinatie.
Onderzoeken die worden gedaan om sarcoïdose vast te stellen zijn bloedonderzoek, longfunctieonderzoek (blaastest), CT-scan, onderzoek van ontstekingscellen door een longspoeling en weefselonderzoek na het nemen van een biopsie van de longen of een lymfeklier.
Laboratoriumonderzoek. Zowel bloed als urine kan worden onderzocht op stoffen die wijzen op ziekte-activiteit. Een te hoog calciumgehalte in het bloed en/of de urine kan bijvoorbeeld een aanwijzing voor sarcoïdose zijn. Ook de werking van organen zoals de lever en de nieren kan met bloedonderzoek worden getest.
Sarcoïdose is een reumatische gewrichtsontstekingsziekte, waarbij het lichaam spontaan ontstekingen maakt in verschillende weefsels.
Bij sarcoïdose in de longen treden daar ontstekingen op. De witte bloedcellen die zich dan ophopen verstoren de zuurstofopname en de kooldioxide-afgifte. Daarnaast kunnen er ophopingen van witte bloedcellen kunnen zowel de lymfevaten als de lymfeklieren zijn. Ook dit benadeelt de werking van de longen.
Hij is sinds vorige week weer aan het werk, na een royale vakantie in Griekenland. Koning Willem-Alexander in Ter Apel. De koning is extra gevoelig voor aandoeningen aan zijn longen, vanwege een auto-immuunziekte die zich in de jaren negentig presenteerde.
Sarcoïdose behoeft niet een speciaal dieet. Belangrijk is regelmaat, waarbij de voedingsadviezen van het voedingscentrum kunnen worden aangehouden. Eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood en ga veilig met voedsel om.
De diagnose sarcoïdose moet echt in de spreekkamer gesteld worden door middel van allerlei onderzoeken. Meestal moeten eerst ook andere aandoeningen uitgesloten worden voordat de definitieve diagnose gesteld wordt. Toch zijn er wel combinaties van klachten en omstandigheden die op sarcoïdose kunnen wijzen.
Longen. Het verdient meestal aanbeveling de (vermoedelijke) diagnose sarcoïdose te bevestigen door weefselonderzoek (het aantonen van granulomen). Meestal gebeurt dit met een bronchoscopie. Dat is een onderzoek waarbij de longarts met een kijkinstrument (bronchoscoop) in de luchtwegen kijkt.
Een hoge dosis vitamine D is gecontraindiceerd bij een hoge bloedspiegel van calcium of fosfor, hyperparathyroïdie en nierstenen. Wees voorzichtig met hoge doses vitamine D bij sarcoïdose; hierbij is de omzetting vitamine D in calcitriol toegenomen waardoor het risico op hypercalcemie toeneemt.
Hoe vaak komt sarcoïdose voor? Iedereen kan sarcoïdose krijgen: het komt voor bij alle etnische groepen en bij zowel mannen als vrouwen. De prevalentie wordt geschat op ongeveer 50 per 100.000. De schattingen van het aantal mensen in Nederland dat de ziekte heeft lopen uiteen van 5.000 tot 8.000 patiënten.
Er is geen specifieke bloedtest waarmee sarcoïdose kan worden aangetoond. Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben.
Ook blootstelling aan verschillende gifstoffen (toxines) of verontreinigde stoffen beschadigen de longen in de loop van de tijd. Een voorbeeld van een interstitiële longziekte is sarcoïdose.
Het behouden en vinden van werk
Het behouden of het vinden van werk kan een hele opgave zijn als je te maken hebt sarcoïdose. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat heel veel mensen met sarcoïdose ook 'gewoon' doorwerken met klachten. Dat vraagt extra energie en brengt het risico met zich mee dat je over je grenzen gaat.
Contact. Er bestaat geen geneesmiddel voor sarcoïdose. De meeste patiënten genezen binnen enkele jaren vanzelf.
Door opstapeling van deze ontstekingscellen treedt granuloomformatie op. Prednison verhindert een ontstekingsreactie door zich in cellen binnen te dringen en de genen die verantwoordelijk zijn voor het promoten van een ontstekingsreactie te onderdrukken.
Antonius Ziekenhuis kan nodig zijn wanneer de diagnose lastig te stellen is, of wanneer er twijfel is over de juiste behandeling. In het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis bent u verzekerd van de meest optimale diagnostiek en behandeling.
Sarcoïdose die het zenuwstelsel aantast wordt neurosarcoïdose genoemd. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen die spieren besturen en gevoel doorgeven. Net zoals sarcoïdose elk orgaan in het lichaam kan aantasten, kan het ook elk deel van het zenuwstelsel aantasten.
Een ontsteking kan veroorzaakt worden door een factor van buitenaf, een aandoening van het imuunsysteem, verkeerde voeding, stress of darmproblemen. Symtomen van een chronische ontsteking zijn vaak rode verkleuring, zwelling, warme uitstraling, pijn en onverklaarbare vermoeidheid.