Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.
Tijdens hevige regenbuien komt er veel water via de regenpijp het riool in. Soms is dit zo veel dat het riool overbelast raakt en kan het riool overstromen. Een regenton vangt een deel van het water op. Zo helpt u de overlast te verminderen.
Voordelen van een regenton
Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater.
Behalve voor jezelf en je planten, is een regenton ook beter voor het milieu. Doordat we drinkwater uit grondwater halen, daalt de grondwaterspiegel. Dit komt de natuur niet ten goede. Door het opvangen en gebruik van regenwater, besparen we veel kraanwater.
Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar – er valt jaarlijks heel veel regenwater en dat vang je zo makkelijk op. Je kunt met een regenton regenwater opvangen voor je planten bijvoorbeeld. Of je wast er je auto gratis mee.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
De uitstroomopening (waar het water uit de regenpijp loopt) in de regenpijp moet even hoog of ongeveer 1 centimeter hoger komen. Als de regenton vol is, loopt het water dan terug de regenpijp in.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Een veel voorkomend probleem met regentonnen dat geurtjes veroorzaakt, is de ophoping van vuil uit de afvoerpijpen. Dit probleem kan eenvoudig worden vermeden door een vulautomaat te installeren met een bladvanger. Hierbij kan men op een eenvoudige manier periodiek de opgevangen blaadjes, zand en mos verwijderen.
De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Wanneer er water in de regenton zit, zal het zich gaan uitzetten wanneer het gaat vriezen. Dit zorgt voor scheurtjes in je regenton en wat is een regenton als deze lek is. Om te voorkomen dat dit gaat gebeuren moet je hem dus leeg laten lopen.
Ter illustratie, mocht je uitgaan van een verbruik van 2 regentonnen (334 liter) per maand kom je al uit op een terugverdientijd van 20 jaar!
Regenton aansluiten
Een besproeiingspomp voor de regenton is geen overbodige luxe, tenzij je de tuin volledig met een gieter bewatert. De tuinslang kan op deze pomp worden aangesloten, dus je sproeit direct vanuit de ton.
Het opvangen van regenwater is dan ook niet alleen beter voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Het is niet alleen goed om het opgevangen water weer terug de bodem in te geleiden, maar je kun het ook zelf hergebruiken. Zo kun je er prima je planten van water geven of je ramen en auto mee wassen.
De top 3 beste regentonnen uitgelicht: Harcostar regenton 227 liter – Groen. Regentonset Harcostar Rainsaver 100L. Nature – Regenton Houtlook 120L.
Heeft u geen regenpijp? Geen probleem, door de trechterwerking vangt de 210 liter regenton ook rechtstreeks regenwater op. Vang dus regenwater direct op d.m.v. de multifunctionele deksel of sluit deze aan op uw hemelwater afvoer.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
Hoe moet ik een regenton schoonmaken? Maak hem minstens eenmaal per jaar schoon. Via het dak en de regenpijp stroomt er namelijk vaak bladafval, vogelpoep of uitgebloeide bloesem in de ton.
Een regenton overloop is onmisbaar als u de regenpijp rechtstreeks in de regenton laat uitkomen. Als al het regenwater wordt opgevangen in de ton zal deze snel worden gevuld. Om te voorkomen dat deze overloopt sluit u een overloop set aan om het overtollige water gecontroleerd weg te laten lopen.
Regenwater is erg geschikt voor planten, omdat het minder mineralen en kalk bevat dan kraanwater. Daarnaast is dit een simpele manier om kostbaar drinkwater te besparen.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Het is natuurlijk zonde om je regenton kapot te laten vriezen. Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig: Zorg ervoor dat de regenton leeg is vóór het gaat vriezen. Er kan altijd een klein laagje in de regenton overblijven, maar bij de meeste kunststof regentonnen zorgt dit niet voor vorstschade.
Met een regentonpomp bespaar je je ook het moeizaam scheppen van water uit regenton. Hang gewoon de pomp in de regenton en vul je gieters. Of sluit rechtstreeks een slang aan op de pomp en verdeel het water over de tuin.
Goed voor je haar
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.