Hoelang doe je over 25 kilometer wandelen? Als je gemiddeld 6,25 km per uur kunt lopen, dat wil zeggen ongeveer één km in 10 minuten, kun je 25 km in 4 uur lopen. Ik loop gemiddeld 15 minuten over één km. Mijn meest recente 25 kilometer, etappe 3 van het Pieterpad en ietsje meer, daar deed ik 5:18 over.
Een gemiddelde wandelaar, een geoefende dan, loopt met gemak 5 kilometer per uur. Sommige zelfs veel harder. Maar laten we maar uitgaan van het gemiddelde. Wie dan in Nederland een tocht gaat lopen van 20 kilometer, is zo'n 4 uurtjes aan het lopen.
Gebaseerd op een gemiddeld wandeltempo van 5 kilometer per uur kun je aan een volgend ritme denken: Een tocht van 30 kilometer: 2 keer een half uur rusten. Een tocht van 40 kilometer: 2 keer een half uur rusten. Een tocht van 50 kilometer: 3 keer een half uur rusten.
Snelle hardlopers lopen een halve marathon in een tijd van ongeveer een uur. Gemiddelde lopers halen in datzelfde uur meestal zo'n 10 km, en doen over 21 km dus veelal 2 uur. Niet voor niets is een veelgehoorde halve marathon streeftijd om onder de 2 uur te lopen.
Je traint dan twee á drie keer per week: minimaal één keer per week een lange, rustige duurtraining en één korte wat intensievere training. Doe ook trainingen met intensievere stukjes. Het schema bouw je geleidelijk op. In het begin verleng je de lange duurtrainingen met een half uur.
Zo'n 5-10 km per week is wellicht al genoeg. 10 kilometer: dit is ongetraind niet goed te doen. Minimaal een week of zes trainen, twee keer per week, met een langste duurloop van zo'n 7 kilometer en die tien zal wel lukken. Zo'n 10-15 km per week.
Volgens verschillende apps, stappentellers en lifestylecoaches zouden we 10.000 stappen per dag moeten zetten om fit en gezond te blijven. Dat komt neer op zo'n 7,5 kilometer.
Bij de 10 km is de snelste tijd van mannen net boven de 26 minuten, bij vrouwen ligt dit record op net iets boven de 29 minuten. Het verschil wordt dus kleiner, naarmate de afstand korter wordt. En dat bleek ook uit data van Strava. Zo lopen vrouwen gemiddeld net onder de 10 minuten per mijl.
Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Dit gemiddelde is 4 uur en 21 minuten - het gemiddelde voor mannen is 4 uur en 13 minuten en voor vrouwen 4 uur en 42 minuten. Een van deze tijden verslaan, zal betekenen dat uw tijd boven het gemiddelde ligt. Wat u ook kunt doen, is de gemiddelde eindtijden opzoeken van de marathon waar u zich voor heeft opgegeven.
Een rekenvoorbeeld voor de wandeltijd
Stel: je route is 12 kilometer lang, met 600 meter stijging. Dat kost je dan 12/4 = 3 uur als de route vlak zou zijn, en 600/300 = 2 uur extra om te corrigeren voor het hoogteverschil. Naar schatting ben je dan ongeveer 2 + 3 = 5 uur onderweg.
Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
'Het verschilt natuurlijk van persoon tot persoon wat voor training iemand nodig heeft. Een fit persoon die dagelijks fietst of regelmatig sport kan ongetraind prima tien kilometer lopen of meer. Mensen met overgewicht of een aandoening aan hart of longen moeten rustiger beginnen.
Bij 10.000 stappen moet je denken aan zo'n 8 km. Net iets minder dan 10 km, maar allebei gezond. De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Als hardloper ga je dus al snel twee keer zo snel als een wandelaar. Dit betekent dat je bij 30 minuten wandelen je 2,5 kilometer hebt afgelegd, terwijl een hardloper na een half uur al 5 kilometer heeft gerent. De gemiddelde snelheid ligt bij een hardloper twee keer zo hoog als bij een wandelaar.
Bij veel mensen is het buikvet één van de eerste plekken die in de omvang slinkt, dus hoe dan ook is regelmatig wandelen goed voor het verbranden van (buik)vet en afvallen in het algemeen.
Met een wandeling gebruik je namelijk vooral de spieren in je benen en billen. Dus lopen is zeker goed voor je billen en benen! En hoe meer je traint, hoe sterker ze worden. Met een stevige wandeling span je niet alleen de kuiten, hamstrings, quadriceps en bilspieren aan.
De sport bij uitstek om te vermageren of een gezond gewicht te behouden, is ongetwijfeld hardlopen. Tijdens het lopen doe je aan vetverbranding zonder aan spiermassa in te boeten, waardoor running het afslankmiddel bij uitstek is.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat hardlopen de fitheid verbetert, de gezondheid bevordert en de kans op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, invaliditeit, diabetes, depressie en angst verkleint. Daarnaast zorgt hardlopen ook voor een betere hersenfunctie.