Indië, specerijenhandel, Vereenigde Oostindische Compagnie. De welvaart die de Republiek der zeven verenigde Nederlanden tussen 1580 en 1680 ten deel viel is voor de meeste Nederlanders onlosmakelijk met deze trits verbonden. Onze Gouden Eeuw komt door Oost-Azië.
Nederlandse huishoudens zijn onder meer rijker geworden doordat pensioenfondsen het goed gedaan hebben als gevolg van de gestegen beurzen. Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro).
Alleen in Luxemburg en Ierland ligt het welvaartsniveau hoger. In Denemarken en Oostenrijk ligt het bbp per inwoner vrijwel op hetzelfde niveau als Nederland. Nederland hoort met Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Finland en België tot de meest egalitaire EU-landen.
Hiermee laten we Nederland in ons kielzog dat de top 10 net niet haalt met 2% miljonairs. Frankrijk valt ook uit de top 5 en gaat ons nipt voor met 0,01% meer… en Zwitserland voert de lijst aan met 7 %. Zij laten een ruime marge tussen hun eerste achtervolgers: Australië (4,8%) en de Verenigde Staten (4,72%).
Zo werd Nederland steenrijk van de gigantische Indonesische kolonie. 350 jaar lang buitten Nederlanders mensen uit in Indonesië. Hoe kon het kleine Nederland de baas spelen in een enorm eilandenrijk aan de andere kant van de wereld?
Nederlands-Indië is sedert 1800 de officiële naam van het voorheen Nederlands overzeese grondgebied in Azië en omvat het gebied dat nu Indonesië wordt genoemd. De naam kwam reeds in de jaren 1620-1622 voor in stukken van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).
Zij kwamen veelal naar Nederland omdat het nieuwe Indonesië voor hen niet veilig was. Nederland was zelf aan het herstellen van de Tweede Wereldoorlog. Voor het leed van de Indische mensen leek hier geen plaats. Iemand schrijft: "Er mocht niet geklaagd worden, ze hadden hier (Nederland) bloembollen moeten eten.
Nederlanders hebben een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen.
De VS is veruit de grootste economie ter wereld met een bruto binnenlands product van 17 248 miljard euro in 2017, zie tabel 1.2.1. China was met afstand nummer twee met een bbp van 10 636 miljard euro (IMF, 2018). De Amerikaanse economie is ruim 23 keer zo groot als die van Nederland.
Nederlandse huishoudens zijn onder meer rijker geworden doordat pensioenfondsen het goed gedaan hebben als gevolg van de gestegen beurzen. Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro).
Het gemiddeld financieel vermogen van Nederlanders bedraagt 176.510 euro. Daarmee zijn ze de rijkste burgers van de Europese Unie. Op de tweede plaats staan Belgen maar die hebben fors minder geld: 121.000 euro. Dat is ruim dertig procent minder.
Vooral Griekenland kent veel armoede (64% in 2012), op enige afstand gevolgd door Portugal (56%). De meeste armoede komt echter voor in Midden- en Oost-Europa. In vrijwel alle landen in deze regio is meer dan de helft van de bevolking arm. Dit aandeel loopt op tot 90% of meer in Letland en Roemenië.
Ten opzichte van Nederland is het Duitse bbp ruim vier keer zo groot. Op haar beurt neemt Nederland qua bbp de zeventiende plek in wereldwijd. Duitsland is ook de grootste economie van de EU-28.
Wat is rijkste land ter wereld? Wereldwijd toename van financiële activa met meer dan 7% Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
In 2021 had Luxemburg in totaal 639.070 inwoners. Luxemburg is al sinds 1995 het rijkste land in Europa. Mogelijk is Luxemburg zelfs het rijkste land ter wereld. Volgens het Internationaal Montetair Fonds heeft Luxemburg namelijk het hoogste BNP (bruto nationaal product) ter wereld.
Nederland is op het drie na rijkste land van de Europese Unie met inkomen van ruim €53.000 per hoofd van de bevolking. Nederland is opgeklommen naar de vierde plaats op de Europese lijst van het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.
Je leest het goed, intussen voor de 12de keer prijkt Noorwegen helemaal bovenaan als 's werelds beste land om te leven, met een score van maar liefst 94,4%. Zij lieten naar verluidt de beste score optekenen op het gebied van levensverwachting, onderwijs en levensstandaard.
De Amerikaanse stad New York gaat aan kop, op de voet gevolgd door de Japanse hoofdstad Tokio en tech-broedplaats San Fransisco. Voor hun terugkerende studie naar het aantal miljonairs per stad keken de onderzoekers van Henley & Partners naar het vermogen van mensen in meer dan 150 steden over de hele wereld.
Vrijwel zelfvoorzienend
Landbouw heeft een belangrijke impact op de sociale en economische ontwikkeling van Turkije, voor de leefbaarheid van het platteland en de voedselvoorziening. Turkije is op het gebied van voedsel vrijwel zelfvoorzienend.
Turkije heeft een sterke en snelgroeiende particuliere sector, maar de staat speelt nog steeds een belangrijke rol in de industrie, het bankwezen, transport en communicatie. In de afgelopen jaren is de Turkse economie sterk gegroeid, in 2010 groeide de economie met 8,9%.
De term Nederlands onderdaan was ruimer dan de term Nederlander: inlanders (Indonesiërs) waren wel Nederlands onderdaan, maar geen Nederlandse staatsburger.
De Molukkers hadden op 25 april 1950 hun eigen republiek (RMS) uitgeroepen, maar Indonesië had inmiddels het gezag hersteld. Omdat de KNIL-soldaten en hun families daar niet langer veilig waren zag de Nederlandse regering geen andere optie dan de Molukkers tijdelijk naar Nederland te brengen.
Veel Surinamers vertrokken alsnog naar Nederland omdat ze hun Nederlandse nationaliteit zouden verliezen als ze in Suriname zouden blijven. Koster vestigde zich in 1970 definitief in Nederland, nadat hij er eerder al een aantal jaren had gewoond.