Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Manspasi Dey (een fijne emancipatiedag).
Keti Koti betekent 'Ketenen Verbroken'. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd.
Keti Koti: de betekenis, de geschiedenis en de nationale feestdag. Na ruim 200 jaar schaft Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Elk jaar wordt dit op 1 juli gevierd met Keti Koti.
In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Er kwamen toen ruim 45.000 (oorspronkelijk Afrikaanse) tot slaaf gemaakte mensen vrij.
Keti Koti is een term uit het Sranantongo, de taal van Suriname. Het betekent 'ketenen gebroken'. "We willen dat mensen zich erkend voelen", zegt Roosberg. Antilliaanse Nederlanders worden dat niet met de naam Keti Koti, vreest ze.
Ketikoti (uitspraak: [ˈkɪti ˈkɔti]; ook wel Keti-koti of Keti Koti) is een van oorsprong Surinaamse feestdag, jaarlijks op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'ketenen gebroken'. Ook in Nederland wordt Ketikoti gevierd.
De landelijke herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam bij het Nationaal monument slavernijverleden. Na de herdenking wordt de vrijheid gevierd.
De laatste jaren gaan er stemmen op voor een nieuwe nationale feestdag: Keti-Koti. Op 1 juli wordt herdacht en gevierd dat de trans-Atlantische slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden 150 (of 160) jaar geleden werd afgeschaft.
Tijdens Keti Koti herdenken en vieren wij de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Op 30 juni is de herdenking. Het bevrijdingsfeest vieren wij op 1 juli met een Keti Koti Festival. Op die dag in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft.
1 juli 2024. Op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht. 'Keti koti' betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. De naam komt uit de Surinaamse taal, het Sranantongo.
Het merendeel van Suriname, zo'n 90 procent, is met oerwoud bedekt. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud, waarvan het grootste deel op Braziliaans grondgebied ligt.
Dit gebeurde onder staatstoezicht en was om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.
1 juli organiseert onder andere Maatvast Haarlemmermeer het Keti Koti festival in Haarlemmermeer. Tijdens dit festival vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Keti Koti herdenking en festival
De landelijke herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Het gratis Keti Koti Festival is in dit herdenkingsjaar vanwege de verwachte drukte op het Museumplein. Kijk voor meer informatie op de pagina herdenking afschaffing slavernij.
Keti Koti - Recept telo met pindasaus
De slavernij werd afgeschaft op 1 juli 1863, maar pas 10 jaar later waren de tot slaafgemaakten pas echt vrij. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt Keti Koti elk jaar groots gevierd met muziek, dans, theater en echt Surinaams eten.
Keti Koti betekent 'kettingen gebroken'. Dat betekent eigenlijk: de slavernij is voorbij. Dat wordt elk jaar op 1 juli gevierd. De mensen die naar Keti Koti gaan, dragen de kleding die de slaven vroeger droegen.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
Keti Koti in Suriname
Op 1 juli gaan veel Surinamers naar een speciale kerkdienst om het slavernijverleden te herdenken. Daarna vieren ze de vrijheid met allerlei feestelijkheden in de lokale stadsparken en dragen traditionele kleding: vrouwen dragen een speciale rok 'koto' en een hoofddoek 'angisa'.
De afschaffing wordt ieder jaar herdacht en gevierd tijdens Keti Koti. Dit jaar staat Rotterdam hier uitgebreid bij stil vanwege het 150-jarige jubileum. Op vrijdag 30 juni is er een herdenking aan de Lloydkade bij het Slavernijmonument.
De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar. Elk jaar wordt herdacht én gevierd dat Nederland de slavernij in Suriname en op de Antillen afschafte op 1 juli 1863. Op deze kalender zie je hoe Peperpot er vroeger uitzag.
Portugezen stichten in de vijftiende eeuw de eerste Europese kolonies gebaseerd op slavernij: in suikerplantages langs de Afrikaanse kust en later ook op grote schaal in Brazilië. Andere Europese landen nemen dit voorbeeld over.
Kindsoldaten in Colombia en Afrika zijn voorbeelden van moderne slavernij. Verder werken kinderen als slaaf in steengroeven, in de tapijtindustrie in India, en op cacaoplantages in Ivoorkust. Op Haïti werken ten minste 400 duizend kinderen als slaaf, restaveks genoemd.
Namen als Winklaar, Hooi, Daal, De Windt, Geerman, Koeiman, Windster, Vrutaal, Thielman, De Palm, Werleman, Schoop, Boekhoudt, Meulens, Eisden, Schotborg, Paesch, Rasmijn, Plantijn, Koeks, Scharbaai, Roosberg en Toppenberg waren vrijwel onbekend in Nederland.
Suriname heette vroeger 'Nederlands Guyana'. De buurlanden van Suriname heten nog steeds 'Guyana'. Op 25 november 1975 wordt Suriname een onafhankelijke republiek. Er volgt een zeer onrustige periode met als dieptepunt een staatsgreep door militairen en politieke moorden.