Wanneer je een regel overtreden hebt én er een proces-verbaal wordt opgemaakt, zal je per aangetekende brief op de hoogte gebracht worden dat een administratieve procedure opgestart is. Daarbij wordt ook een kopie van het proces-verbaal bezorgd.
Een aangetekende zending is: een dienst die op forfaitaire basis tegen de risico's van verlies, diefstal of beschadiging waarborgt, waarbij de afzender, in voorkomend geval op zijn verzoek, een bewijs ontvangt van de datum van afgifte of van de bestelling van de postzending aan de geadresseerde.
Surf naar Track & Trace. Voer de letters en cijfers van de barcode van je zending in de zoekbalk in. Je vindt deze barcode terug op je afgiftebewijs of op je kassaticket.
Een proces-verbaal moet niet aangetekend verstuurd worden.
U kan dit dus gewoon via de post ontvangen. Dit is bijvoorbeeld ook het geval wanneer u een verkeersovertreding heeft begaan maar niet voor de Politierechtbank moet verschijnen, maar het slechts gaat om een boete die u dient te betalen.
Wij hebben bericht ontvangen dat het u niet lukt om een rekening te betalen. En dat er een betalingsachterstand is ontstaan. Misschien maakt u zich hier zorgen over. Met deze brief willen wij u laten weten dat u er niet alleen voor hoeft te staan.
Als u een aangetekende brief stuurt, komt de postbode bij de geadresseerde aan de deur om de brief af te geven. De postbode laat in de brievenbus een bericht achter als de geadresseerde niet thuis is, hierop staat dat de geadresseerde de brief op het postkantoor kan afhalen (afhaalbericht).
Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
Als de brief niet op het postkantoor wordt opgehaald, wordt de brief na verloop van tijd teruggezonden naar de afzender. Ook daarvan wordt middels een poststicker melding gemaakt op de enveloppe.
Gevolgen weigeren of niet ophalen
Het weigeren van een aangetekende brief en/of het niet afhalen bij het postkantoor komt voor rekening van de ontvanger. Ook daar loop je als verzender echter tegen bewijsrisico aan; je moet wel het bewijs kunnen leveren van het feit dat de brief is geweigerd of niet is afgehaald.
Een aangetekende zending kan alleen in ontvangst genomen worden door een andere persoon als deze in het bezit is van: het door de bestemmeling ingevulde en ondertekende afwezigheidsbericht dat de postbode in de brievenbus achterliet of een volmacht voor langere duur.
Verstuur belangrijke bezwaren en verzoeken aan de fiscus altijd aangetekend. Aldus kunt u achteraf eenvoudig en waterdicht aantonen dat en wanneer deze post door de Belastingdienst is ontvangen. Zo staat u sterk, mocht uw brief later bij de fiscus intern kwijtraken.
Sinds dit jaar kun je echter ook aangetekende zendingen via de digitale weg naar je klanten versturen – per e-mail. Een aangetekende zending die je digitaal verstuurt, heeft dezelfde juridische waarde als een aangetekende zending die je per post verstuurt.
Aangetekende e-mail heeft voordelen ten opzichte van een aangetekende reguliere brief en ten opzichte van een e-mail met ontvangstbevestiging. Bovendien heeft een aangetekende e-mail dezelfde juridische status als analoge aangetekende post.
Daarvoor dien je eerst een volmacht te geven aan iemand (+ 18). (Hij of zij wordt dan jouw volmachthouder) Dit doe je als volgt: Vul de achterzijde van het afwezigheidsbericht in en onderteken.
Je aangetekende zending blijft 15 kalenderdagen in het aangeduide PostPunt of Postkantoor beschikbaar. Een gerechtsbrief blijft 8 dagen beschikbaar.
Aangetekende post proberen we 1 keer bij je te bezorgen. We bezorgen deze post nooit bij de buren. Ben je niet thuis? Dan krijg je per e-mail of in de PostNL-app een melding van ons.
De Hoge Raad heeft bevestigd dat als de geadresseerde een aangetekende brief niet ophaalt nadat die (aantoonbaar) door de postbode is aangeboden, de in de aangetekende brief opgenomen verklaring toch gewoon werking heeft.
Op track & trace (ook beschikbaar in de PostNL-app) vind je altijd de laatste informatie over je aangetekende post of pakket. Vul de track & trace-code (barcode of 'niet-thuis code') en de postcode van de ontvanger in, en je ziet direct wanneer we je post of pakket bezorgen.
Is te achterhalen aan de stempel op de postzegel uit welk gebied/sorteercentrum de brief komt? Ja , je kan aan het stempel zien waar (in welke plaats/gebied/sorteercentrum) de brief OP de post is gedaan. Maar of dat ook werkelijk de woonplaats is van de afzender.
Als je je post of pakket aangetekend verstuurt, krijg je een bevestiging zodra deze is bezorgd. Zo weet je zeker dat jouw post of pakket is aangekomen bij de geadresseerde.
Bij een ontvangstbewijs voor je aangetekende zending moet de geadresseerde een document bij ontvangst aftekenen met zijn naam, handtekenening en datum. Zo ben je zeker dat wel degelijk de geadresseerde, en niet iemand anders, je zending heeft ontvangen. Het document wordt vervolgens naar jou verzonden.
Een aangetekende brief binnen Nederland per post kost tegenwoordig ruim €9,- per stuk. Daar komt bij dat je afhankelijk bent van de postbode wanneer hij of zij dit aflevert. Met de inzet van Aangetekend Mailen stuur je voor slechts €2,50 een digitale aangetekende brief.
Op enkele uitzonderingen na bent u niet verplicht om te werken met een aangetekende brief. Een aangetekende brief kan in gevallen waarin die wettelijk niet verplicht is niettemin nuttig zijn, om te vermijden dat de bestemmeling later betwist dat hij de brief ontvangen heeft.