De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer. Zodra de uren zijn verstreken, mag het item ontdooien en wordt het direct in de machine geplaatst voor een eerste wasbeurt.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Bewaaradvies. Eenmaal aangekocht kan de ruwe, onbewerkte wol voor vele jaren goed blijven. Bewaar de wol in de netzak waarin deze geleverd is en hang die in een droge, frisse ruimte waar de wind er goed bij kan. Enkele maanden na het scheren droogt de lanoline wat in.
Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Wasverzachter kan het je helpen gekrompen kleding weer tot het originele formaat te krijgen. Hiervoor heb je een kopje wasverzachter en vier koppen warm water nodig. Meng dit door elkaar en laat vervolgens het gekrompen kledingstuk in het mengsel weken. Je laat het zo 24 uur staan.
De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is. Wil je een project breien en dan in de wasmachine vilten, bijvoorbeeld sloffen, dan is het wel belangrijk dat je precies weet hoeveel krimp er is.
De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer.
Motten bestrijden met de diepvries
Bij aantasting van je textiel, kan je het 4 dagen in je diepvriezer stoppen. De larven gaan dood van de vrieskou. Achteraf moet je het textiel gewoon in de wasmachine stoppen. Ook omgekeerd werkt het, met hoge temperaturen.
Opbergen van wol
Wollen truien verliezen hun vorm als je ze ophangt. De beste plek om kleding te bewaren is een droge, stofvrije, donkere plek. Handig zijn ook vacuüm opbergzakken, die besparen ruimte in je kast en ze beschermen je kleding tegen vocht, schimmels en insecten.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
Wanneer een wollen trui begint te prikken, kun je de trui weer zacht maken door hem in de diepvriezer te stoppen. Maak de trui licht vochtig, stop hem in een plastic zak en laat hem een nachtje in de kou. Daarna rustig liggend ontdooien. Dit helpt trouwens ook tegen statische elektriciteit.
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.
Was alle kleding – Om alle larven en motten die in uw huis blijven hangen te verwijderen, doet u al uw kleding door de was op hoog temperatuur, indien mogelijk op 60 graden. Deze hoge temperatuur zullen alle motten en larven doden. Bevriezen van de besmette stof – Sommige stoffen kunnen gewoon niet worden gewassen.
Maak een mengsel van water en azijn (verhouding: 1 op 1). Dit helpt tegen motten, eitjes en larven. Giet dit in een spray en spuit het op aangetast textiel. Je kunt ook oppervlakken met het mengsel afnemen, zoals planken in kledingkasten of keukenkastjes.
Gebruik geen droger voor het drogen van wol, want door de hitte zal het kledingstuk krimpen. U kunt het kledingstuk beter plat op een handdoek leggen, bijvoorbeeld, om het aan de lucht te laten drogen (de handdoek zal het overtollige water absorberen).
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Natuurlijke vezels zoals zijde en wol behouden hun schoonheid als ze gestoomd worden, maar krimpen, verwringen en verliezen zelfs kleur als ze in water worden gewassen. Synthetische vezels, zoals polyester, reageren ook goed op stomen.
Te koud water voorkomt dat de vezels soepel worden en te heet water krimpt het kledingstuk alleen maar meer. Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken.
Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Wol wassen met gewoon wasmiddel
Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen.