angst voor lichamelijk contact of juist zoeken van seksueel getint lichamelijk contact. seksueel agressief en dwingend gedrag ten opzichte van andere kinderen. niet leeftijdsadequaat seksueel spel. niet leeftijdsadequate kennis van seksualiteit.
In de meeste gevallen pleegt de een geweld tegen de ander uit onmacht. Bijvoorbeeld een ruzie die uit de hand loopt. Maar de pleger kan ook bewust geweld gebruiken om de partner te controleren. Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij.
Niet vloeiend bewegen (houterig). Het niet nakomen van afspraken bijvoorbeeld bij een huisarts of specialist. Onhandelbaar gedrag laten zien, heel stil zijn, angstig of zichzelf snijden (automutilatie). Een gezin dat opvallend vaak verhuist (vluchtgedrag) kan ook een signaal zijn.
Signalen van kindermishandeling, ook wel 'kindsignalen' genoemd, zijn gedragingen of (uiterlijke) kenmerken bij de jeugdige die kunnen wijzen op het vóórkomen van kindermishandeling, nu of in het verleden.
Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken. Kinderen kunnen op verschillende manieren slachtoffer zijn van kindermishandeling. Je kunt bijvoorbeeld geslagen of geschopt worden.
Oorzaak 1: partnergeweld door gebrek sociale en materiële status. Volgens theoretici zou geweld vaker voorkomen in lagere sociale klassen dan in hogere sociale klassen. Het gebrek aan sociale en economische middelen leidt tot een continu gevoel van stress. Dit kan resulteren in lichamelijk of geestelijk geweld.
Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.
De politie luistert aandachtig en zoekt samen met jou naar een oplossing. Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.
Negen signalen gewelddadige relatie
Blijf Groep heeft in samenwerking met YSL een campagne opgericht om negen signalen van geweld in een relatie te herkennen. Die signalen zijn: negeren, chanteren, vernederen, manipuleren, jaloezie, controle, inbreuk in je leven, isoleren en intimideren.
Wat is (ex-)partnergeweld? (Ex-)Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.
Gevolgen van vrouwenmishandeling
Mishandelde vrouwen houden vaak hun mond over de mishandelingen, uit angst, maar ook uit schaamte. Ook hebben veel vrouwen het gevoel de oorzaak van het geweld te zijn en te falen. Het lukt hen niet het ideaalbeeld van een gelukkig gezin te bereiken.
'. Dit zijn zorgsignalen. Kinderen die regelmatig geen schone sportkleding hebben, niet hebben ontbeten, kinderen die er verwaarloosd uitzien, onder te grote druk lijken te staan of dingen zeggen waarvan je schrikt. Of je hoort hoe een ouder tegen zijn kind praat en daar maak je je zorgen over.
Problemen en persoonlijkheid van de ouder
Psychische of psychiatrische problemen, gebrekkige opvoedingsvaardigheden en stress van ouders zijn risicofactoren voor kindermishandeling en verwaarlozing. Dat kan ook gelden voor ouders met een LVB.
Dwingende controle meest voorkomende huiselijke geweld
Fysiek geweld varieert van dreigen met lichamelijke pijn of slaan, tot poging tot verstikking. Er is sprake van dwingende controle wanneer één persoon de ander sterk domineert en controleert.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.
Huiselijk geweld stoppen en slachtoffers beschermen
Bij ernstige dreiging van huiselijk geweld is het nodig dat slachtoffers een veilige opvangplek krijgen. De dader van huiselijk geweld kan een huisverbod krijgen om het geweld te stoppen.
Geen enkele andere vorm van geweld komt zó vaak voor. De maatschappelijke en persoonlijke gevolgen zijn enorm. Ook voor kinderen: zij zijn vaak de (stille) getuigen. Huiselijk geweld is geweld wat zich afspeelt binnen de huiselijke sfeer en niet direct zichtbaar is voor de omgeving.
De meest voorkomende reacties van kinderen zijn verdriet, angst, boosheid en machteloosheid. Als huiselijk geweld vaker plaatsvindt, leven kinderen in voortdurende angst voor een volgende aanvaring tussen de ouders.
Bij passieve mishandeling wordt er iets niet gedaan (het kind krijgt geen aandacht); Er hoeft niet per se schade te worden toegebracht om van kindermishandeling te spreken. Een risico op schade is hiervoor voldoende; Mishandeling gaat niet alleen om fysieke schade, maar ook om psychische schade.
We doen het allemaal weleens: schreeuwen. Het is een uitlaatklep voor emoties en vermindert de spanning in het lichaam. Opvallend is echter dat mensen niet – zoals veel dieren – alleen schreeuwen als er iets mis is.
Verbaal geweld is iemand met woorden schade berokkenen. Verbaal geweld kan zich eenmalig of herhaaldelijk voordoen. Het kan op zachte toon of met luide stem (schreeuwen, roepen, tieren…, maar ook door te zwijgen).