Hortensia's hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Hortensia's in potten en in de border plant je bij voorkeur in speciale Hortensiagrond. De wortels kunnen dan goed ontwikkelen en de zuurgraad is afgestemd op de behoefte van deze sierlijke plant.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
De grondsoort
De beste grondsoort voor een hortensia is verse humusrijke grond, die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal tot licht zuur. Dit is echter meestal niet haalbaar. De meeste Hortensia' s doen het ook gewoon goed op normale tuingrond. Voorwaarde is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt.
Plant een hortensia altijd in goede kwaliteit potgrond, of meng de bestaande grond met tuinturf. Mengen met tuinturf is zeker belangrijk als u de hortensia's blauw wilt kleuren.
De waarheid is dat hortensia's niet tegen droogte kunnen. Ze hebben veel water nodig. Daardoor zijn deze heesters niet echt geschikt voor een tuin op droge zandgrond.
Tuinhortensia's kunnen in de lente ook met compost bemest worden. Dit verhoogt het humusgehalte in de bovengrond en zorgt voor rijkelijk voedingsstoffen. Op een zandbodem kunnen ook nog hoornspaanders worden toegevoegd.
Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia. Geef de hortensia regelmatig voeding, kies bij voorkeur voor Hortensia voeding, deze voeding is speciaal afgestemd op rijkbloeiende hortensia's.
Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Hortensia's in potten zijn een uitstekende optie voor wie weinig ruimte heeft. Ze voegen een kleurige, vrolijke toets toe aan een voldoende zonnig terras of een balkon.
Een zure grond heeft een pH-waarde ergens tussen de 4,5 en 6. En de pH- waarde wordt bepaald door het gehalte aan organische stof, mineralen en kalk. De samenstelling hiervan bepaalt de zuurtegraad van de bodem. Zand- en veengronden zijn voorbeelden van zuurdere gronden.
De beste periode om je hortensia aan te planten is tijdens de rustfase van de plant van eind september tot half maart. Tijdens deze periode van rust hebben hortensia's veel minder water en voedingsstoffen nodig waardoor je minder kans hebt op tekorten direct na het planten.
Hortensia's hebben veel water nodig. Als ze voortdurend met kalkhoudend water worden begoten, gaan ze dood. Gebruik daarom alleen regenwater of onthard leidingwater. De grond moet je altijd goed vochtig houden.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Om te testen of je grond zuur of juist basisch is, zijn er verschillende tests te koop. Een goede keuze zijn de pH-teststrips. Doe een beetje grond in het meegeleverde reageerbuisje en volg dan deze stappen: Voeg voorzichtig de testvloeistof aan de grond toe tot aan het aangegeven niveau.
Voedseltekorten bij planten treden op wanneer de grond te zuur of te basisch is. Moestuin voedingsstoffen worden gemiddeld gezien het makkelijkst opgenomen bij een neutrale pH waarde van 6,8. De waarde van jouw moestuin bodem zal schommelen tussen de waarden 4 (zeer hoge zuurtegraad) en 8 (zeer basisch).
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
In de zomermaanden komt een hortensia eigenlijk structureel water te kort en zal je hem moeten bijsproeien. Een hortensia heeft elke ± 10 dagen 350 milliliter water nodig, afhankelijk van de grootte van je hortensia. Het is echter beter voor de hortensia dat je deze hoeveelheid verdeelt over een kleiner aantal dagen.
Zo geldt dat ook voor alle planten. Koemest is een echte bodemverbeteraar die meer humus in de grond brengt wanneer je dit strooit. Het bevat echter onvoldoende voeding om de planten voldoende te voeden om ze prachtig te laten groeien en bloeien en weerbaarder te maken.