Wat is besterven? Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt.
We noemen dat rigor mortis of lijkstijfheid, veroorzaakt door de samentrekking van de spieren door gebrek aan zuurstof. Zou de slager niets doen, verdwijnt de stijfheid al snel, maar zal het vlees taai zijn, en practisch oneetbaar.
Besterven is het smakelijk en mals laten worden van (meestal) rundvlees of wild. Deze specifieke bereidingswijze is vooral het werk van enzymen in de spiervezels; die zetten na het sterven eiwitten om in andere smaakvolle componenten. Doordat eiwitstructuren en bindweefsel afbreken, wordt het vlees malser.
Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven.
Er is geen regel over hoe lang het vlees moet rijpen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals het ras van het rund. Als het minstens enkele weken duurt, is het belangrijk het rijpingsproces, dat in verschillende fasen verloopt, te respecteren.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Het is het beste om het vlees minstens een paar dagen te laten besterven alvorens je het opeet, vertelde pluimveehouder Geert van der Kan bij de slacht. Dan breken enzymen het bindweefsel en wordt het vlees malser. Als hij het voor het zeggen had, zou hij de kippen zes weken 'laten hangen'.
Dat is cruciaal. Gooi je te koud vlees in de pan, dan koelt je bakvet snel af en gaat het vlees sudderen. Wil je niet. Droog deppen: gooi geen natte lap vlees in je pan, want het vocht zorgt ervoor dat het vlees gaat koken in plaats van bakken.
Hoewel je met een plantaardig dieet de meeste voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, zijn een goede maaltijdplanning en supplementen essentieel (33). Kortom: Ook al levert vlees bepaalde voedingsstoffen die planten niet leveren, vlees eten is niet noodzakelijk voor je gezondheid of om te overleven.
Maar het kan ook de spier zelf zijn, die een laatste stuiptrekking vertoont. 'Vlees bestaat uit spiercellen en een spier kan in principe contraheren als die cellen nog intact en onbeschadigd zijn', legt Plomp uit. 'Uitdroging kan dan ook leiden tot spiercelcontracties, zonder zenuwactiviteit.
Er bestaat geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen deze goedaardige wratjes onder plaatselijke verdoving met een schaartje worden weggeknipt. Het wondje wordt dan lichtelijk dichtgebrand. Een andere elegantere methode is met behulp van een gefractioneerde CO2 laser.
Vlees van pas geschoten wild is te stug om in de keuken te verwerken. Het moet rijpen, oftewel besterven. Het wordt dan malser. Dit duurt enkele dagen tot een week, in koelkast of koele kelder.
Bij het houden van vee komen gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. De belangrijkste zijn kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Herkauwers (zoals koeien en schapen) produceren methaan als ze voedsel verteren. Uit opgeslagen mest komen methaan en lachgas (N2O) vrij.
Een klap maakt het vlees malser, doordat het weefsel kapot gemaakt wordt. Een goede biefstuk, en zeker een kogelbiefstuk, zou dat echter niet nodig moeten hebben. Platgeslagen vlees droogt makkelijker uit, gaart sneller en is moeilijker van binnen rood te houden. Hij 'slaat snel door', heet dat.
3) Breng het vlees op kamertemperatuur
Laat vlees altijd 1 tot 2 uur op een snijplank buiten de koelkast op temperatuur komen. Hierdoor voorkom je dat je vlees te lang moet bakken om de binnenkant op temperatuur te krijgen. Dat heeft als gevolg dat de buitenkant te droog en te doorbakken wordt.
Bij het drogen van vlees, vis en kip is het belangrijk om in het begin een voldoende hoge temperatuur te hebben van ongeveer 70°C om mogelijke contaminatie te vermijden, daarna kan je eventueel de droogtemperatuur wat zakken naar pakweg 50°C.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Er moet een onmiddellijke dood intreden. Het afhakken van de kop van pluimvee leidt niet tot een onmiddellijke dood. Daarom moeten de dieren altijd eerst worden bedwelmd. Bijvoorbeeld door ze ernstig hersenletsel toe te brengen door een krachtige, nauwkeurige slag op de kop.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Wanneer je vlees wil laten rusten alvorens te snijden, kan je best een goed warm bord of een warme ovenschaal nemen, het vlees daar op leggen en even afdekken met wat aluminiumfolie of een ander warm bord. Laat het vlees niet te lang rusten want dan is de kans natuurlijk groot dat het te sterk afkoelt.
Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht. Want ziekmakers zie je niet met het blote oog. Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten.
De biefstuk is gebakken en moet 5 tot 10 minuten rusten. Tijdens het rusten gaart de biefstuk dan nog even na. Om hem warm te houden wordt hij vaak in aluminiumfolie gewikkeld. En ja, dan blijft het vlees warm.