Appels met een hoog gehalte aan flavonoïden zijn gezond voor hart en bloedvaten. Flavonoïden zorgen voor ontspanning van de bloedvaten. Uit een onderzoek van de University of Western Australia blijkt dat appels met een hoog gehalte aan flavonoïden aantoonbaar zorgen voor verbetering van de bloedsomloop.
Dus daarom is een appel eten gezond
Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden 🙂 Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht.
Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen.
Appels zitten boordevol vitamine C, A en flavonoïden en kleine hoeveelheden fosfor, ijzer en calcium. Appels zijn een bron van kali, dat de gezondheid van het hart kan bevorderen. Dus daar heb je 10 goede redenen waarom het goed is een appel per dag te eten!
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Het blijkt dus dat er in bananen, kersen, appels, dadels en kiwi's veel stoffen zitten die een goede slaap kunnen bevorderen. Het probleem is alleen dat fruit voor het slapen zorgt voor een piek in je suikerspiegel. Dit kan midden in de nacht veel honger veroorzaken en dat wil je niet.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
De gezondste
Alle appels zijn gezond, maar Jonagold is dé gezondste. Bij een onderzoek naar verschillende appelrassen aan de universiteit van Bonn in Duitsland bleek de Jonagold dé gezondste appel te zijn. De universiteit vergeleek 31 appelsoorten met elkaar.
Fruit als ontbijt is gezond
De bekendste vitamine in fruit is vitamine C, die erg belangrijk is voor onze weerstand. Daarnaast zijn er nog tal van andere vitamines zoals vitamine A, vitamine B11, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine E.
Waarom zijn appels goed voor je gezondheid:
Appels zijn, net als alle andere fruitsoorten, erg gezond. Dit komt onder andere doordat ze veel vezels bevatten. De schil van een appel bevat zelfs nóg meer vezels dan het vruchtvlees, een goede reden om je appel met schil te eten dus!
Ja! Pink Lady® biedt u een kwart van de dagelijkse behoefte aan vitamine C, vezels voor de spijsvertering, antioxidanten om de huidveroudering te bestrijden, 80% water voor de hydratering en suiker voor de energie.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Een appel is rijk aan vezels en draagt bij tot onze dagelijkse inname van vitaminen en mineralen. Bovendien zijn appelen, zoals andere groenten en fruit, een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze net niet bevatten.
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Appels kunnen dus een mooie bijdrage leveren aan je vezelinname. Kies bij appelsap bij voorkeur voor een troebele variant. Hier zitten nog de meeste vezels en gezonde voedingsstoffen in. Heldere (gefilterde) appelsap bevat vrijwel geen vezels meer en een stuk minder voedingsstoffen.
Hoe meer verschillende soorten groentes en fruit je eet, hoe beter. Maar mogelijk hebben rode appels wel een streepje voor op groene appels. En toeval of niet: rode paprika bevat ook meer vitamine C dan groene paprika. Groen, rood, geel; volgens het Voedingcentrum is het allemaal om 't even.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Wist je dat een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.