Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
Een soort die geschikt is voor de droge grondsoorten is de levensboom (Thuja). Met name de Thuja 'Brabant' houdt zich goed staande in droge grond. Dit zijn oersterke coniferen die wel tegen een stootje kunnen. Tijdens droge perioden dienen coniferen overigens wel van extra water te worden voorzien.
Voor droge gebieden zijn de beukenhaag en de Berberis thunbergii aanraders. Deze planten gedijen juist op droge zandgronden en zullen er daarom geen moeite mee hebben als er een tijdje wat minder regen valt. De haagbeuk voelt zich vrijwel overal op zijn gemak en kan dus ook tegen een droge periode.
Volwassen exemplaren van de Portugese laurier kunnen beter tegen droogte dan jonge planten. In de eerste jaren is het raadzaam om de Portugese laurier zeker twee keer per week water te geven. Later is een keer per week of zelfs een keer per twee weken voldoende.
Coniferen zoals de taxus zijn gevoelig voor droogte
Dan dienen deze coniferen extra te worden beschermd. De taxus kan door extreme droogte te maken krijgen met taksterfte. Delen van de taxushaag kleuren dan bruin. Dit gaat van kwaad tot erger.
De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte. Ook is het zo dat de jongste haagplanten meer onder de droogte lijden dan volgroeide hagen die al een tijdje staan.
Ook de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel en berberis zijn voorbeelden van struiken die hun blad niet verliezen gedurende de winter. Daarnaast bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten zoals de wintergroene liguster, in het Latijn ligustrum 'Atrovirens' genoemd.
Liguster De liguster groeit erg snel en zeer dicht. De Liguster is daarom ideaal als snelgroeiende haagplant. Hoewel hij bladverliezend is, blijft hij redelijk groen in de winter en heeft meerdere soorten.
Voor (compacte) tuinen hebben we voor u onderstaande bomen geselecteerd die allemaal goed tegen droogte bestand zijn: 1. Amerikaans krentenboompje - groeit compact, bloeit ook nog eens mooi in het voorjaar, heeft fraai blad en vogels zijn dol op de krenten vruchten. Een goede keuze dus.
De meeste meidoorns verdragen tijdelijke droogte erg goed, maar ze kunnen niet tegen natte voeten. Op winderige plaatsen groeien ze vaak scheef. Insecten zorgen voor bestuiving van de tweeslachtige bloemen, die meestal wit en soms roze zijn.
Coniferen zoals de thuja, taxus, Californische cipres en Leylandii coniferen zijn hiervoor het meest geschikt. Ook andere wintergroene haagplanten zoals de laurierkers, de hulst, de glansmispel en de klimop lenen zich hiervoor uitstekend.
Je kunt het hele jaar door jouw tuin prima aanplanten. De meest ideale planttijd is voor veel planten het najaar, met name de maanden september en oktober. Planten met een kluit of blote wortel kun je het beste in het najaar planten!
Langzaamgroeiende haagplanten, zoals de kardinaalsmuts en de vuurdoorn, hoeven niet vaak gesnoeid te worden. Coniferen zijn op een andere manier makkelijk: die groeien heel snel.
De taxushaag is een sterke groenblijvende haagplant. De taxus behoort tot de coniferen en is in die categorie het sterkste soort. De taxus is een langzame groeier en groeit ongeveer 25 tot 35 cm per jaar. Andere conifeersoorten groeien gemiddeld sneller.
Per meter haag hebben de planten in uw haag twee keer per week ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u zorgvuldig de liters moet afmeten en iedere week twee keer bij uw haag moet gooien. Regenwater is voor uw haagplanten even voedzaam als leidingwater, dus ook daar drinken ze graag van.
De soort houdt van redelijk droge, matig voedselrijke en tamelijk zure tot bijna neutrale bodems. Ook in hagen en houtkanten komt men hulst wel eens tegen.
Maak van de grond een spons
Het principe is eenvoudig: Door het organische stofgehalte van de grond te verhogen, maak je van de bodem van je tuin een grote spons. Een paar procent extra organisch materiaal in de bodem zorgt voor een enorme hoeveelheid water die de bodem zelf kan vasthouden voor droge tijden.
Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg) is een opgaande wintergroene heester. De Olijfwilg is goed te gebruiken als bladhoudende haag, snoei wordt zeer goed verdragen. De bladeren zijn grijsgroen en de onderkant is grijswit.