Gemiddeld kun je daar zo'n 450 woorden op kwijt. Meer kan uiteraard maar dan gebruik je geen witregels en dat komt het overzicht tijdens de speech niet ten goede. Met 4 pagina's volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Een langzame spreker komt tot 100 woorden per minuut, waar een gemiddelde spreker al tot 130 woorden per minuut komt. Een snelle spreker kan zelfs al tot 160 woorden per minuut komen. Voor een presentatie van 10 minuten zou een langzame spreker dus 1000 woorden kunnen zeggen, een gemiddelde 1300 en een snelle 1600.
Een gemiddeld mens praat 150 woorden per minuut, tot een maximum van 300. Uitgaand dat je sneller praat bij een presentatie zeggen we 250 woorden. 7*250=1750 woorden.
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren. Handig om te weten!
Een vol A4'tje opgemaakt met standaard marges, 12-punts lettergrootte en een regelafstand van 1,5 telt gemiddeld 400 tot 500 woorden. Als er subkopjes, witregels of afbeeldingen in de tekst zijn opgenomen, kunt u voor een gemiddeld A4-blad uitgaan van ongeveer 350 woorden.
Het gezegde ¨kort maar krachtig¨, gaat ook in dit geval goed op: een bruiloft speech duurt niet langer als 5 tot 10 minuten. Misschien klinkt het kort, maar dit is de perfecte duur. Als jouw speech langer duurt dan 10 minuten, is de kans groot dat de gedachten van andere gasten gaan afdwalen.
Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.
De kinderen moeten voor kern 1 al 15 woorden goed lezen in 1 minuut om een ruim voldoende als score te behalen. Zo heeft u een beetje een idee hoeveel woorden er gelezen moeten worden. U kunt uw kind helpen/voorbereiden. U krijgt altijd per kern een huiswerkpakketje mee.
Om u een indruk te geven: een pagina met 40 regels tekst is ongeveer 400 woorden, wat staat voor circa 3 minuten spreektijd.
Een zin telt gemiddeld elf woorden, een A4'tje telt gemiddeld 32 tot 35 zinnen. Op een A4'tje staan gemiddeld 350 tot 400 woorden. Vanwege het lettertype en de regelafstand soms iets minder, soms iets meer. We praten dan wel over een vol A4'tje met een standaardopmaak en voor 80 à 90% volgeschreven.
Maar dit is ongeveer een vuistregel. En dat betekent dat je in totaal tussen de zes en veertien uur hebt voor de volgende 1000 woorden oftewel tussen de drie en de zeven uur per 500 woorden.
Het kan 2 tot 4 uur duren om 1000 woorden te schrijven, afhankelijk van de snelheid van de schrijver, hoe goed hij of zij het onderwerp kent en hoeveel onderzoek er moet worden gedaan. Voor een artikel van 1000 tot 1500 woorden kan dit 2 tot 6 uur duren.
Een langzame spreker komt tot 100 woorden per minuut, waar een gemiddelde spreker al tot 130 woorden per minuut komt. Een snelle spreker kan zelfs al tot 160 woorden per minuut komen. Voor een presentatie van 10 minuten zou een langzame spreker dus 1000 woorden kunnen zeggen, een gemiddelde 1300 en een snelle 1600.
Correct lezen van 50-70 woorden per minuut voor een goed tekstbegrip betekent dat het zinvol is om aandacht te besteden aan het leestempo. Vanaf de tweede helft van groep 3 verschuift het accent van het decoderen van klankzuivere woorden naar het accuraat en snel lezen van woorden met steeds complexere woordstructuren.
Een gemiddelde lezer leest 225 woorden per minuut. Doe de test hieronder en ontdek hoe snel jij leest!
De kinderen moeten voor kern 5 al 21 woorden goed lezen in 1 minuut om een ruim voldoende als score te behalen.
Volgens wetenschappers kunnen wij maximaal zo'n 300 woorden per minuut verwerken, simpelweg omdat ons brein niet meer woorden kan verwerken. De kern van snellezen is wel dat je bewust nadenkt over de manier waarop je leest en daardoor slimmer gaat lezen.
De DMT staat voor Drie-Minuten-Toets. Dat is een test van 3 minuten waarin een leerling zo snel en foutloos mogelijk losse woordjes hardop leest. Deze toetsen vinden plaats vanaf de tweede helft van het schooljaar in groep 3, wanneer het kind voor het eerst leert lezen.
Met 4 pagina's volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd. En als je dan 10 minuten hebt, ga je dus ruim over je spreektijd heen en spreek je anderhalf keer zo lang als de bedoeling was.
De reden hiervoor is dat een presentatie het kortetermijngeheugen van de luisteraars vult, en dit geheugen heeft tijd nodig om de zintuigelijke prikkels die het krijgt te verwerken. Daarom zijn deskundigen het er over eens dat zo'n 20 minuten een goede lengte voor een presentatie of lezing is.
' Vlaamse kinderen in het eerste leerjaar lezen gemiddeld 16 woorden per minuut juist, terwijl hun Nederlandse collega's daar met 23 woorden ruim over gaan. Ook als het op snelheid aankomt, doen ze het beter met gemiddeld 0,8 woorden per seconde. Bij ons is dat de helft.
Probeer het slot van jouw speech dusdanig 'sterk' te maken opdat niemand van de toehoorders jouw boodschap vergeet. Het gaat dus feitelijk om een geweldige uitsmijter. Men noemt dat ook wel een prikkelende punchline. Dus een mooi slot in één zin waarin feitelijk de hele boodschap van je speech wordt samengevat.
Een speech is een dialoog met het publiek, maak dus oogcontact, varieer in tempo en toonhoogte en durf soms een pauze te laten vallen en: houd het kort. Speeches geven je de mogelijkheid jezelf neer te zetten en te vertellen wat jij belangrijk vindt, én: beter spreken leidt tot meer succes. Probeer het dus eens!
Het is gebruikelijk dat iedere vriendengroep een speech geeft bij het 21 diner. Maak een speech om die reden nooit te lang! Het is gebruikelijk om een tijd van 7.5 tot 10 minuten aan te houden per speech. Door je speech een aantal keer te oefenen thuis, weet je zeker dat je binnen deze tijdsspanne blijft.