Zorg er daarom altijd voor dat je ruim op tijd aanwezig bent en houd rekening met eventuele vertragingen. Als je echt een half uur te vroeg bent kan je altijd even buiten wachten, wij raden je aan 5 tot 10 minuten van te voren binnen te komen. Niemand vind het leuk om klagers of roddelaars in dienst te nemen.
Als je te laat komt, maak je niet zo'n goede eerste indruk. Maar ook te vroeg komen kan verkeerd worden opgevat. Probeer daarom altijd 5 tot 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn.
De 15 minuten voor de start van een sollicitatie kunnen zenuwslopend zijn. Als je het verstandig aanpakt, kunnen ze je echter ook in de juiste mood brengen, en er zelfs voor zorgen dat de hr-manager van je onthoudt wat je wil dat hij van je onthoudt.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Uit onderzoek van een HR-bureau blijkt dat 36% van de sollicitanten succesvol was met een sollicitatie op de woensdag. Op de tweede plaats stond de vrijdag met 30% succesvolle sollicitaties. Ook de dinsdag deed het met 18% goed, terwijl de maandag en donderdag veel minder goed geschikt bleken.
Je krijgt positieve en instemmende reacties op je antwoorden. In een sollicitatiegesprek wordt gekeken hoe goed jij bij het bedrijf, het team en de functie zelf past. Wordt er veel ingestemd met je antwoorden, vaak geknikt en bevestigend geantwoord? Dan is dat over het algemeen een goed teken in een sollicitatiegesprek ...
Een werkgever mag sollicitatieverlof nooit weigeren. De concrete inplanning van het sollicitatieverlof gebeurt in onderling overleg tussen werkgever en werknemer. Geraken die het niet eens? Dan heeft de werknemer het laatste woord.
Reageren op een afwijzing doe je door een bedankmail te sturen. Geef hierin aan dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen. En dat je graag voor toekomstige vacatures in hun gedachten blijft.
Vanaf de laatste 26 weken heb je recht op één dag (of twee halve dagen) per week. Je volgt outplacementbegeleiding. Dan mag je gedurende de volledige duur van je opzeg één dag (of twee halve dagen) per week afwezig zijn.
Je enthousiasme tonen en aangeven dat je op korte termijn beschikbaar bent is vanzelfsprekend positief, zo geef je aan dat deze baan jouw eerste keuze is. Het is het beste om je beschikbaarheid op een rustige en professionele manier te communiceren.
Uiteraard moet je het wel wat tijd geven om je plaats te vinden in een nieuw bedrijf en een nieuwe baan. Gemiddeld duurt dit zo'n drie tot zes maanden om degelijk mee te kunnen draaien in je functie en je collega's te leren kennen.
Het uitgangspunt van het UWV is dat iedere werkloze dient te solliciteren, ongeacht zijn of haar leeftijd.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Laat het initiatief voor het moment van beëindiging en het handen geven aan de ander over. Bedank vriendelijk voor het gesprek en neem liever met een neutraal "dag" afscheid dan met een tendentieus "tot de volgende keer" of "tot ziens". Treuzel niet te lang bij het afscheid nemen. Dat maakt een onzekere indruk.
Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.
Jezelf verkopen doe je door voorbeelden te geven van situaties waarin je bepaalde taken uitvoerde. Vertel over de resultaten die je behaalde door jouw kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten in te zetten. De voorbeelden stem je waar mogelijk af op je toekomstige werkgever en functie-inhoud.
Ze vertellen veel over de functie, stellen veel vragen, laten je uitgebreid antwoorden en voor je het weet, ben je anderhalf uur verder. Weet je van te voren hoeveel tijd er voor het gesprek is uitgetrokken en het gesprek duurt beduidend langer, dan is dat zonder meer positief.
Het is helemaal niet gek om te bellen na een sollicitatie. Natuurlijk kan het even ongemakkelijk voelen, zeker als je belt na een afwijzing. Maar recruiters en HR-medewerkers hebben hier vaak al veel ervaring mee en weten je in de meeste gevallen waardevolle feedback te geven.
Als de eerste indruk goed is, mag je op korte termijn (meestal binnen een week) een bevestiging van een tweede sollicitatiegesprek verwachten.
Open het gesprek met een informele vraag, bijvoorbeeld of hij het bedrijf gemakkelijk kon vinden, of een opmerking over het mooie weer. Bied de sollicitant koffie of thee aan en vertel wat over jezelf en je functie. Voor de sollicitant is het prettig om te weten hoe het gesprek ongeveer zal verlopen.
Wat is een normale termijn waarbinnen je kunt verwachten dat een potentiële werkgever laat weten of je wel of niet op gesprek mag? Senior HR adviseur Marlica Ligtelijn van Rabobank Rotterdam: 'Normaal gesproken mag je binnen twee weken een reactie verwachten, tenzij vooraf duidelijk een andere termijn is aangegeven. '