Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen. Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie. Dit verwijst naar de overgang van een stof van een vaste naar een gasvormige toestand.
Droog je de was liever binnen? Ventileer de ruimte of zet de verwarming aan zodat vochtige lucht wegkan; Hang de was binnen in een zonnige serre of in het trapgat en zet de deuren naar elkaar open; Droog je de was in de droger en heb je zonnepanelen?
Zorg er voor dat je goed ventileert en dat je frisse lucht binnen laat komen. Doe dus regelmatig een raam open. Frisse lucht voorkomt vochtschade en zorgt voor een gezond, fris binnenhuisklimaat. Het is belangrijk dat je de kamer waarin je vochtige kleding hebt drogen, goed ventileert.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
Hang je wasgoed op
Ook binnen kun je je wasgoed snel drogen zonder droger. Je kunt dit binnen het beste doen met hangende wasrekken. Hang deze bijvoorbeeld aan de deur. Op die manier hangt je was hoog en dat is nuttig omdat warme lucht opstijgt: je kleding komt in de warme luchtcirculatie.
Heb je een veranda of overkapping in je tuin? Bevestig dan een aantal waslijnen onder de overkapping en hang je kledingstukken eraan. Natuurlijk kun je ook een wasrek onder de overkapping plaatsen. Verder is het handig om de kledingstukken en handdoeken zo vroeg mogelijk buiten hangen.
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken. En met een uittrekbaar wasrek schuif je deze weer in op het moment dat je geen was hebt.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Het strak naast elkaar ophangen van natte kledingstukken is echter geen goed idee. De lucht kan niet meer door het rek heen stromen en je was droogt daardoor veel minder snel. Daarnaast trekt het vocht van het ene kledingstuk in het andere kledingstuk. Laat daarom voldoende ruimte over tussen de kledingstukken.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent. De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.
Was drogen in de winter: tip 2
Als de luchtvochtigheid van de kamer niet te hoog is, droogt de was goed. Een logeerkamer, de overloop of een ongebruikte kamer zijn goede locaties. Tip: hang snel drogende kleding in het midden, en langzaam drogende kleding aan de uiteinden van het rek.
Om te zorgen dat je zachte handdoeken niet ruw of hard worden, kun je ze eerst 10 minuten in de wasdroger steken. En ze dan warm en dampend buiten hangen. Zo voelen ze ook na het drogen in de buitenlucht nog steeds heel zacht aan.
Hoge temperaturen en windenergie versnellen het verdampingsproces. Het wasgoed droogt nog sneller. Tip: Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal je wasgoed altijd buiten drogen - ongeacht of het plus 20 graden of min 20 graden is.
- Gebruik de warme of hoge stand van je föhn - de luchtstroom is belangrijker dan de warmte. - Houd de föhn op een paar centimeter afstand van het kledingstuk terwijl je het droogt met snelle stoten hete lucht.
Leg het in de magnetron
Kleine kledingstukken zonder metaal of plastic kun je gewoon in de magnetron leggen. Warm ze 20 seconden op in de magnetron en laat ze vervolgens uitdampen. Als je dit een aantal keer herhaalt zullen je kledingstukken snel droog zijn.
Bespaar tijd. In de zomer droogt je was vaak sneller wanneer het buiten hangt dan in de wasdroger. Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Overeenkomstig met de vlaginstructie van de overheid staat het particulieren vrij om te vlaggen wanneer zij dat willen, je mag dus elke dag (ook op zondag) de vlag hijsen en neerhalen.
Zet iedere dag het raam open om frisse lucht naar binnen te laten – zeker als je nog een vol wasrek hebt staan. Een niet geventileerde ruimte met vochtige was voelt bedwelmend. Laat de vochtige lucht dus op tijd naar buiten ontsnappen.
Een stuk sneller droog
Vrijwel altijd droogt je wasgoed buiten sneller dan binnen. Op een goede lentedag was het wasgoed al binnen driekwartier droog. De gemiddelde tijd van een droogtrommel doet er algauw 2 uur over.
Schoon filter en condensor
Een slechter droogresultaat kan ook ontstaan door een verstopt pluizenfilter, doordat de lucht niet vrij door het filter kan stromen. Door zowel de condensor als het filter regelmatig schoon te maken, kun je er zelf voor zorgen dat je was (weer) goed droogt.