De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
De eerste twaalf weken zijn cruciaal
De eerste twaalf weken van je zwangerschap zijn cruciaal, omdat de belangrijkste organen van de baby zich in deze fase ontwikkelen.
Als je zwanger bent kan je sommige dingen beter niet doen (don'ts tijdens de zwangerschap), zoals rood vlees eten en de kattenbak verschonen. Andere dingen zijn juist wel weer goed voor jou en je buikbaby (do's tijdens de zwangerschap), zoals het nemen van extra foliumzuur en lekker blijven bewegen.
Reken op een groei van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit enorm tijdens je tweede trimester, net als je baby en de placenta. Ook de aanmaak van vruchtwater en extra bloed zorgen voor meer gewicht. In het laatste trimester komt er nog zo'n 4 kilo bij.
Dat lijkt misschien heel veel, maar de kans dat een volgende zwangerschap wél goed afloopt is nog steeds het grootst, gemiddeld 65 – 70%. Jouw persoonlijke kans worden ingeschat op basis van je leeftijd en het aantal doorgemaakte miskramen, nadat aanvullend onderzoek is verricht.
Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst.
Je gewicht na de zwangerschap
Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.
Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen.
Het gemiddelde gewicht van de placenta na een normale zwangerschap van 40 weken bedraagt ca. 500 gr (zonder vliezen of navelstreng).
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen. De eerste 12 weken eindigen met de eerste echo. Dit is om te controleren of de zwangerschap goed verloopt en of de baby zich goed ontwikkelt.
De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
Er moet veel geregeld worden en de schok is nog te groot en te vers, waardoor je je een soort 'verdoofd' kan voelen. Het verlies van je baby voelt nog niet als de realiteit. In die periode is er vaak ook sprake van het gevoel van ongeloof of ontkenning.
Na ongeveer 12 weken zwangerschap zijn de HCG-waarden het hoogst. Dit is de reden dat je rond 12 weken zwangerschap vaak het meeste last hebt van zwangerschapskwaaltjes.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Na de bevalling
Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.
Vanaf 12 weken na je bevalling mag je, indien je klachtenvrij bent, voorzichtig aan het hardlopen opbouwen. Mocht je na de bevalling twijfelen of je het hardlopen al kunt oppakken, kan een jouw trainer of geregistreerd bekkentherapeut je hier advies over geven.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Zwangere vrouwen mogen gerust gaan sporten, zelfs wanneer de temperaturen buiten oplopen. Ze mogen ook gerust even een warm bad of zelfs de sauna in. De kans dat hun lichaamstemperatuur zo hoog oploopt dat hij een gevaar gaat vormen voor hun ongeboren baby, is klein.