Een ander woord hiervoor is hersteloperatie. De gebeurt vaak direct na de commando-operatie, als je nog onder narcose bent. Met de reconstructie probeert de arts het geopereerde gebied zo goed mogelijk te herstellen. Zo kunnen je tong, mond en keel na de operatie weer zo goed mogelijk werken.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen. 3 Structurele controle is tijdens deze genezingsperiode niet nodig.
Het beste resultaat bereik je door het gebruik van floss en interdentale ragers. Een goede aanvulling is het gebruik van een mondspoelmiddel. Een eenvoudige eerste stap om een brandende tong te verminderen is het aanbrengen van veranderingen in je dieet en het afleren van slechte gewoontes.
Tonglaceraties hoeven alleen worden gehecht indien ze groter zijn dan 1 cm, een grote gap hebben of persisterend bloeden.
Hoe komt dat? Op je tong bijten kan een pijnlijke ervaring zijn, maar gelukkig geneest de wond snel. Dat komt deels doordat je mondholte vochtig is, en in een vochtige omgeving genezen wonden nu eenmaal sneller. Op je knie drogen wonden vaak op en sterven er meer cellen af dan nodig is.
Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed. Daarom mag u de eerste dag uw mond niet spoelen.
Wanneer de tong tussen de tanden zit, kan een patiënt als gevolg van de kaakklem op zijn eigen tong bijten.
De huisarts en/of tandarts kunnen de mondholte onderzoeken en eventueel bloedonderzoek doen. Zo nodig kan de huisarts u doorverwijzen naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) voor verder onderzoek. Als er sprake is van een zwelling of een zweertje op de tong zal de KNO-arts een beetje weefsel (een biopt) afnemen.
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Een klein wondje in de mond kan het begin worden van een aft. Zo'n wondje kan ontstaan door te hard poetsen, een beugel, het (per ongeluk) bijten op de binnenkant van de wang of het nuttigen van hete voeding.
niet in staat zijn iets te zeggen; zijn spraakvermogen verloren zijn; niets kunnen zeggen. Voorbeelden: 'Heb je je tong verloren?
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong. Als je de juiste plek voor je tong hebt gevonden, dan moet je je tong 'leren' om altijd op deze plek te liggen. Dit kun je oefenen door er zo vaak mogelijk aan te denken.
De scheurtjes zijn een teken van droogte, hoe dieper en langer een scheur, hoe ernstiger en chronischer klachten kunnen zijn. Een scheur in het midden zegt iets over de vloeistoffen in de maag. Loopt deze scheur door tot aan de punt van de tong, dan is er vaak sprake van hitte in het hart.
Kun je leven zonder tong? Ook al zijn deze functies heel belangrijk, is het mogelijk om te leven zonder tong. Het is dus niet levensbedreigend wanneer je (een deel van) de tong mist.
Een ontstoken tong (glossitis) is een ontsteking van de gehele of een gedeelte van de tong. Bekende symptomen zijn een zwelling van de tong, brandend gevoel, een gladde tong en een donkerrood gekleurde tong. De oorzaken van glossitis lopen uiteen. Voorbeelden van oorzaken zijn: een infectie, bloedarmoede of roken.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en een bleke tong wijst op een afwijking. Een bleke tong kan wijzen op uitdroging, maar ook op een vitamine B12-tekort, mondschimmel of slechte mondhygiëne.
Een witte waas (achter) op de tong kan een eerste indicatie zijn. Een gladde tong die soms ook bleek is kan op bloedarmoede duiden, een vitamine B3-tekort, of een ontsteking (glossitis).
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Witte tong: oorzaken
Een witte tong kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Zo kan een witte laag op je tong komen door maagklachten, een ontsteking, de aanwezigheid van tumoren of een laesie (abnormale cellen of beschadiging van weefsels). Meestal is de oorzaak echter onschuldig.
Als klacht op zich zijn zowel mondbranden als tongbranden onschuldige maar vervelende klachten. De klachten kunnen maandenlang aanhouden maar ze kunnen ook plotseling verdwijnen. Soms kan de arts medicijnen voorschrijven.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte. Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.
De tong bevat veel pijnreceptoren, die worden geprikkeld zodra de tong een knauw krijgt. Dan gaat er onmiddellijk een signaal naar de hersenen en valt de kracht van de kaakspieren even weg zodat de tong zich kan herstellen. Is de tong verdoofd, bijvoorbeeld na een tandartsbezoek, dan blijft dat signaal uit.