Ananas bevat veel kalium, dit is goed voor ons hart, onze spieren, onze vochthuishouding en ons zenuwstelsel. Ananas bevat veel vitamine C, dit is goed voor onze weerstand en wondgenezing. Ook heeft vitamine C invloed op de aanmaak van collageen; dit is een eiwit wat de huid ondersteunt.
Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend. Bromelaïne zorgt er ook voor dat de spieren zich sneller herstellen na een stevige inspanning of workout. Daarom zijn sporters vaak erg gesteld op ananas.
Kalium verlaagt en reguleert de bloeddruk. Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel. Ook bevat ananas veel vezels, die bevorderend zijn voor een goede spijsvertering.
“Ananas bevat veel koolhydraten, maar ook veel vezels, waardoor je langer van de voordelen kan genieten en dat zonder pieken in je bloedsuikerspiegel. Bovendien zit ananas boordevol water waardoor je ook beter gehydrateerd blijft tijdens je training.”
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Ananas – Deze fruitsoort is met name goed voor de huid waarop cellulitis voorkomt. Ananas is een vetafbreker. Niet alleen in de maag, maar ook in de huid. Eet daarom regelmatig ananas, want dan krijg je veel bromelaine binnen, het enzym dat vet afbreekt en dus ook die ranzige vetbultjes die cellulitis eigenlijk zijn.
Bananen bevatten eiwitten en koolhydraten
Eiwitten, ook wel proteïnen, zijn belangrijk voor het behoud en de groei van je spiermassa. Eiwitten dragen tevens bij aan het herstel van je spieren na een training. Daarnaast zijn bananen rijk aan koolhydraten, die je lichaam snel van energie voorzien.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Hoeveel ananas per dag eten is gezond? Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.
Het beste fruit dat je kunt eten voor fitness of andere sporten is een banaan. Bananen bevatten namelijk veel energie en ook belangrijke mineralen als magnesium en kalium.
Andere vruchten zijn hier ook goed voor, denk maar aan: blauwe bessen, kersen en cranberries. Maar ananas heeft ook nog een ander geheim wapen. Onderzoek wijst uit dat ananas de pijnprikkels in het zenuwstelsel onderdrukt. Ananas zorgt dus voor een optimaal spierherstel en heeft een extra pijnstillend effect.
Groene bladgroenten (spinazie, andijvie, boerenkool, …) zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels én dragen bij aan je spierkracht.
Zoals bekend heeft cafeïne een stimulerend effect. Zo ook tijdens de workout. Het verminderd vermoeidheid en zorgt er dus voor dat sporters zich beter en langer kunnen inspannen. Dit kan oplopen tot een prestatieverbetering van 12%.
Wat kun je het best eten na het sporten? Een combinatie van koolhydraten en eiwitten is na het sporten ideaal. Koolhydraten zijn van belang om de glycogeenvoorraad in de spieren aan te vullen en eiwitten ondersteunen het snel herstel van de spieren na het sporten.
Alhoewel de ananas wel boordevol vitamines en anti -oxidant zit, die de haargroei bevorderen en je krullen gezond houden.
Ananas helpt dankzij de gunstige antioxidanten die het bevat ook om gevaarlijke ontstekingen te verminderen en een gezonde bloeddruk te herstellen.
Werkt bloeddrukverlagend: Ananas bevat het belangrijke mineraal kalium en dit kan een bloeddrukverlagende werking hebben [2].
Als je een paar stukjes voor de maaltijd eet, kan je het spijsverteringsproces al op gang brengen. Het enzym bromelaïne is namelijk een stimulans voor de spijsvertering doordat het klachten in het maag-darmkanaal kan verminderen. Na de maaltijd afsluiten met een paar stukjes ananas heeft hetzelfde verlichtende effect.
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens warme (zomer)dagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vocht afdrijvend effect hebben. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel kruidenthee, verse ananas en asperges.
Het is niet aan te raden om de schil van de ananas te eten. De schil is namelijk slecht verteerbaar. Daarom kun je er buikklachten van krijgen.