In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Hooi wordt veelal gezien als het belangrijkste voer voor konijnen, het bevat namelijk veel ruwe vezels en is belangrijk voor de spijsvertering en de slijtage van het gebit. Maar liefst 80% van het konijnendieet zou uit hooi moeten bestaan. Daarnaast is hooi makkelijk te verkrijgen en lang houdbaar.
Hooi. Hooi moet er altijd zijn! Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.
Konijnen moeten altijd onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Zij hebben dit nodig omdat hooi veel lange vezels bevat die ze nodig hebben om hun spijsvertering op gang te houden. Het is dan ook belangrijk dat ze dit altijd hebben.
Onbeperkt hooi is de basis van de voeding voor uw konijn. Het dieet van uw konijn zou voor 80% uit hooi moeten bestaan, 10% groenvoer, 5% brokken en 5% gezonde snacks. In kg per lichaamsgewicht is dit ongeveer 160 gram hooi per dag, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer en 20 gram gezonde snacks.
Hoe lang kan ik een konijn zonder eten? Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
NB Een konijn dat geen hooi kan eten, moet natuurlijk voldoende hardvoer gegeven worden. In dit geval kun je het beste kiezen voor Supreme Science Selective dat heel veel vezels bevat. De eerste dagen moet een nieuw konijn precies hetzelfde eten als wat het gewend was!
De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Konijnen eten voornamelijk hooi, biks en verschillende groenten. Konijnen zijn planteneters. Vezels zijn daarom ontzettend belangrijk, die zitten bijvoorbeeld veel in hooi. Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen. Een konijn alleen is maar alleen en dit kan leiden tot het ontstaan van gedragsafwijkingen.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn. Dat doet erg veel pijn, waardoor het konijn niet wil eten, er meer gas ontstaat enz. Dit kan al na enkele uren vasten optreden.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Voor ratjes kun je beter kiezen voor een stofvrije bodembedekking zoals papierkorrels. Voor konijnen en cavia's zijn hennepvezels, papierkorrels of vlas een ideale bodembedekking. Het absorbeert urine goed en neemt geurtjes in zich op.
Een konijn of knaagdier heeft hooi en stro nodig in het verblijf. Hooi hebben deze dieren nodig om te eten. Daarnaast zorgt stro voor een fijne laag om in te slapen. Andere verschillen tussen hooi en stro vind je hieronder.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Als het achterwerk van het konijn vies is moet het gewassen worden. Hiervoor kan het konijn met zijn kontje in een bak warm water gezet worden. De aangekoekte keutels worden zacht door het warme water en kunnen uit de vacht gewreven worden.
Zorg voor een beschutte plek. Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht.
Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro. Het onderhoud kost ongeveer 30 euro per maand.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en het konijn kan last krijgen van voer- of gasophopingen.
Konijnen die als huisdier gehouden worden kunnen zich snel gaan vervelen. Verveling is niet goed voor de gezondheid van konijnen. Ze kunnen overgewicht ontwikkelen, of er depressief of juist agressief van worden.
Het kan in grote mate voor diarree zorgen bij konijnen, en is ook best een dikmaker. Geef dus geen hele wortel aan een konijn, maar een plakje. En geef wortel ook niet dagelijks. In wortel zit veel beta-caroteen; 6984 µg per 100 gram.
Ze kunnen geen voedsel vinden, worden ziek, drogen uit en sterven een nare dood, als ze al niet voor die tijd worden doodgereden in het verkeer of gevangen door een vos, kat of hond. De Dierenbescherming noemt het loslaten van konijnen een 'regelrecht doodvonnis'.