Teckel. Een aantal jaren later ging een andere slager deze worst verkopen, maar dan in een andere vorm. Hij had namelijk een teckel die zeer geliefd was bij de inwoners van de stad en hij baseerde de vorm van de worst op de vorm van zijn teckel!
De schrijfwijze varieert in de verschillende woordenboeken: 'hot dog', 'hotdog', 'hot-dog'. Al van in 1860 bestond in Amerika de gewoonte om warme worstjes, gesandwicht tussen de twee helften van een puntbroodje, te eten.
Gegaarde worst, varkensvleesproduct in schapendarm.
Een traditioneel hotdog -worstje bestaat uit varkensvlees, rundsvlees én kip. Meer precies worden allerhande restjes die overblijven na het versnijden van bijvoorbeeld steak of varkensribbetjes door de molen gehaald, waarna er verwerkte kippenresten aan toegevoegd worden, samen met zetmeel en zout.
Hot dogs zijn worstjes die gemaakt worden van diverse soorten vlees, waaronder rund, kip of varken. Hot dogs kunnen worden gemaakt met of zonder vel, waardoor het specifieke "knakken" verdwijnt. Frankfürter worsten worden gemaakt van alleen varkensvlees en afgestopt in een schapendarm.
In 1880 werden deze warme Duitse worsten op een broodje in Amerika verkocht tijdens een baseballgame. Een tekenaar maakte hier een tekening van, maar kon de Duitse naam voor teckel niet goed spellen. Daarom maakt hij er "hot dog" van!
Knakworsten heten zo omdat ze knakken.
Wat is er nou gezond aan een hotdog? De originele hotdog is inderdaad allesbehalve voedzaam. Het wordt net als een frikandel gemaakt van vleesresten (oh bah!) Maar uiteindelijk ziet het eruit als een worstje: een hotdog.
Hoewel hotdogs zeer populair zijn in Amerika, hebben ze hun roots in Duitsland. Meer bepaald in Frankfurt, waar de eerste worsten volgens historici al in de vijftiende eeuw gemaakt werden. Slager Johan Georghehner uit Coburg, Duitsland is mogelijk de vader van de snack zoals we die nu kennen.
Worst is bijna zo oud als de wereld zelf, maar slager Johan Georghehner uit Coburg, Duitsland is mogelijk de vader van de hotdogworst zoals we die nu kennen. Hij nam zijn uitvinding mee naar de grootste nabijgelegen stad en daar werd zijn worst bekend als de 'Frankfurter'.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug. Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht.
Hema verkoopt drie soorten hotdogpakketten: kip, varken en vegan. Hema geeft op de verpakking aan welke producten erin zitten. In de kipvariant zijn dat een vegan broodje, een worst van kip en een saus die vegan is.
Ga naar een HEMA bij jou in de buurt en maak er een lekker hotdogfeestje van. De producten zijn verkrijgbaar vanaf 2 euro.
Verwarm de oven voor naar 160° Celsius. Verwarm de hotdogs met het vocht in een pannetje totdat het vocht gaat dampen. Als de oven warm is leg je de hotdog broodjes voor ongeveer 3 tot 4 minuten in de oven. Snij de broodjes aan de bovenkant over de lengte open en leg hierin een warme hotdog.
Frankfurter Würstchen wordt alleen gemaakt in Frankfurt, Duitsland. In feite is het een beschermd klasse van worst die eigenlijk een wet heeft waarin staat dat alleen knakworsten die in Frankfurt zijn gemaakt de naam mogen gebruiken! Hotdogs worden over de hele wereld gevonden!
Dat wil niet zeggen dat het vlees van Duitse varkens komt, maar het eindproduct wordt er wel gemaakt. Ook de worsten van Carrefour, Panda en Boni worden in Duitsland gemaakt, en wel allemaal in dezelfde fabriek. De Frankworsten van Zwan hebben net dezelfde samenstelling als de 'gewone' Zwan-TV-worstjes.
Een verhaal gaat over een Duitse immigrant, die de worstjes verkocht in broodjes met zuurkool, vanaf een trekkar in de New Yorkse wijk de "Bowery" vanaf 1860.
De kampioen hotdogs eten, de Amerikaan Joey Chestnut (37), heeft zondag zijn eigen record verbroken. Tijdens een wedstrijd in New York verorberde hij 76 stuks in 10 minuten.
Welke worst voor de hotdog? Meestal wordt worst uit blik genomen, omdat deze worsten vaak wat sappiger en zachter zijn, en dat is nu juist het kenmerk van een goede hotdog. Daarom worden meestal frankfurters of knakworsten gebruikt. Je kunt overigens ook verse knakworst gebruiken.
Als basis voor knakworst wordt varkensvlees of rundvlees gebruikt. Er kan ook ander vlees, bijvoorbeeld kippen- of kalkoenseparatorvlees aan toegevoegd worden, dat wordt verkregen door botten waaraan nog restjes vlees zitten te centrifugeren in een zogenaamde separator.
De knakworst worden gemaakt van het scharrelvarkensvlees van een vijfsterren varkensboer die biologisch werkt en zijn dieren bovendien een zo natuurlijk mogelijk leven biedt.
Je zou denken dat hotdogs en knakworsten toch al zijn voorgekookt dus die kun je gewoon rechtstreeks uit blik eten? Nee, niets is minder waar. De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting.