Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Muggen komen af op je adem (kooldioxide), op de geurstoffen die je verspreidt en op lichaamswarmte. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. Mensen hebben het weleens over 'zoet bloed', maar dat bestaat niet.
Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op. Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen. Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet.
Het is inderdaad zo dat sommige mensen vaker worden geprikt dan anderen. Er wordt wel eens gezegd dat dit te maken heeft met 'lekker' bloed of 'zoet' bloed. Maar dat is niet waar: de mug komt af op je lichaamsgeur. Of beter gezegd: kooldioxide, het gas dat wij uitademen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Zo vaak steekt een mug per nacht
Want als je je omdraait in je slaap, jaag je haar misschien weg en komt ze terug om nog eens te steken. En dan steekt een mug dus meerdere keren per nacht. Of eigenlijk bijt ze je. Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen.
De lucht wordt van beneden naar boven aangezogen. Muggen die graag in de benen of voeten bijten, weten dat ze tegen de stroming in moeten vliegen om daar te komen. De kans dat je wordt doodgemept als je in het onderlichaam bijt, is kleiner dan bij het gezicht.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte. Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.
Hoewel de meeste mensen dol zijn op de geur van lavendel, vermijden muggen, vliegen en motten dit paarse plantje liever. Plaats daarom wat van deze planten in je tuin om een muggeninvasie te voorkomen. Ook het wrijven van lavendelolie op je huid werkt als een natuurlijke insectenspray.
Het is bekend dat muggen de geur van citroenzuur verschrikkelijk vinden. Azijnzuur kan echter hetzelfde effect hebben. Smeer jezelf lichtjes in met azijn of leg een doekje met azijn in de kamer. De muggen blijven nu graag op afstand.
De huissteekmug zorgt in de zomer voor het meeste gezoem in onze slaapkamers. Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je aan zee weinig tot geen last zult hebben van muggen vanwege de wind. Als je vervolgens het binnenland onderverdeelt in het noorden en het zuiden, kun je het beste onthouden dat hoe hoger je komt, hoe meer last je van muggen hebt.
Het larvenstadium duurt enkele dagen tot enkele weken, waarna de larven van de muggen het popstadium in gaan. Dit popstadium duurt 1 tot 7 dagen. De uit de pop komende volgroeide mug (imago) begint na ongeveer een uur al aan zijn eerste vlucht. De mug leeft ongeveer 1 á 2 maanden.
Aantrekkelijk. Maar ieder mens produceert ook geuren die muggen juist afstoten. Om te bepalen of een mug een specifiek geurprofiel aantrekkelijk vindt of juist niet, gaat het om de verhouding tussen attractieve geuren en afstotende geuren. Hoe meer attractieve geuren je uitscheidt, hoe meer de mug op jou af zal komen.
Zoemende muggen prikken niet, zeggen ze. Maar pas op! Eenmaal geland op jou, gaan ze meteen op zoek naar bloed.
Vooral in de nacht moet je uitkijken om geprikt te worden door een mug. Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
Het irritante geluid van muggen is een onlosmakelijk gevolg van het wapperen met hun vleugels. Muggen zoemen dus altijd en overal - toch tijdens het vliegen. Pas wanneer ze zich dicht genoeg bij je hoofd wagen, kan je ze ook effectief horen.
Dat je muggen eigenlijk overdag weinig tegenkomt en je vooral 's nachts gestoken kunt worden, komt omdat het nachtdieren zijn. Overdag rusten de insecten vaak uit, zodat ze tegen het schemeren aan de slag kunnen. Daarnaast zijn muggen gevoelig voor uitdroging en kunnen ze niet zo goed tegen droge lucht.