Alcohol zal de verdovende werking doen toenemen. Hierdoor daalt de concentratie, neemt de controle over bewegingen af en ontstaat een hogere kans op duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Met meer kans op vallen en andere ongelukken.
Effecten van alcohol op ouderen
Op oudere leeftijd verdraag je alcohol slechter dan op jongere leeftijd. Dat is om volgende redenen: Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van vet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt en neemt de lichamelijke weerstand af.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
Het kan op elke leeftijd
Stoppen met alcohol en ook minderen levert gezondheidswinst op en zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Leeftijd speelt in onze behandelingen geen rol.
Omvang alcoholgebruik onder ouderen
De helft van de 55-plussers bestaat uit lichte drinkers; zij drinken maximaal 8 glazen alcohol per week. Tussen de 6,7% en 12,6% (afhankelijk van de studie) van de ouderen drinkt echter overmatig (mannen meer dan 21 glazen per week en vrouwen meer dan 14 glazen).
Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig.
Gevolgen van overmatig drinken op langere termijn:
Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Verstoorde afbraakfunctie van de lever dat kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose. Korsakovsyndroom, dit is een vroegtijdige dementie veroorzaakt door alcohol. Verhoogde kans op kanker.
Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging. Alcoholisme is uiteindelijk altijd dodelijk.
Door zwaar, problematisch en overmatig alcoholgebruik kunnen aandoeningen in alle delen van het maag-darmkanaal ontstaan: de mond, de slokdarm, de maag, de dunne en dikke darm en de alvleesklier. Er is een verhoogde kans op brandend maagzuur en op ontstekingen en kanker in het hele maag-darmkanaal [1].
De volgende stadia van gebruik worden daarbij onderscheiden: eerste gebruik (age of onset, startleeftijd), experimenteren, geïntegreerd gebruik en alcoholproblematiek (stevig gebruik en/of een stoornis in het gebruik van alcohol). Deze fasen worden hier uitgebreider beschreven.
Alcoholdementie ontstaat na veel alcohol drinken voor langere tijd, in combinatie met een groot tekort aan vitamine B1. Bij alcoholdementie is het korte- en langetermijngeheugen verstoord. Iemand vergeet dus dingen die kortgeleden én langer geleden zijn gebeurd of gezegd.
Langdurig overmatig alcoholgebruik bij volwassenen kan ernstige gevolgen hebben voor de hersenactiviteit, de hersenstructuur en het denkvermogen. De meest extreme vorm van hersenschade is het Korsakovsyndroom. Iemand met Korsakov raakt het vermogen kwijt om nieuwe informatie in het langetermijngeheugen op te slaan.
Gedragsveranderingen door alcohol
Van een enkel glas alcohol worden de meeste mensen vrolijker en kunnen ze zich makkelijker ontspannen. Te veel alcohol kan juist tot agressie leiden. Zodra de alcohol uit je bloed is, wordt je gedrag ook weer normaal. Er is dan dus nog geen sprake van karakterverandering door alcohol.
Alcohol verlaagt licht het cholesterol in je bloed. Hierdoor wordt het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol een beetje tegengegaan. Dat geldt echter alleen in kleine hoeveelheden (ongeveer een glas per dag) voor gezonde mannen boven de 40 en gezonde vrouwen na de overgang.
Mensen met een alcoholverslaving hebben vaak last van gevoelens van schaamte en schuld tegenover vrienden en familie en een negatief zelfbeeld. Dit leidt vaak tot het verbreken van het contact met familie of vrienden. Iemand die verslaafd is komt dan soms terecht in een sociaal isolement.
Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag.
Het voornaamste criterium om het syndroom van Korsakov te krijgen, is zo'n 20 tot 30 jaar overmatig drinken. Hoeveel mensen met de ziekte van Korsakov in Nederland rondlopen, weten we niet precies, maar de schattingen lopen uiteen van 8.000 tot 10.000.
Daar is geen simpel antwoord op te geven. Want zeker als je verslaafd bent aan alcohol is zelfstandig stoppen met alcohol ontzettend moeilijk. Als je alcoholist bent, kan plotseling stoppen zelfs gevaarlijk zijn. Begeleiding bij het stoppen met alcohol drinken is zéér raadzaam.
Drugsgebruikers liegen vaak omdat ze zich ervoor schamen en hun drugsgebruik geheim willen houden voor hun omgeving. Ook gaan ze meer over de gevolgen van hun drugsgebruik liegen, zoals problemen op het werk en financiële problemen.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Genetische aanleg
Onderzoek bij tweelingen en gezinnen vond dat zowel genetische- als omgevingscomponenten een impact hebben op het ontstaan van stoornissen in middelengebruik. Er is geen gen voor 'alcoholisme'. Er zijn wel meerdere genen met kleine effecten [4,5].
Op lange termijn
Het best gekend is de beschadiging van de lever (ontsteking, vetopstapeling, cirrose), de pancreas en de hersenen. Er is een verband tussen alcoholmisbruik en diverse vormen van kanker (mond, keel, slokdarm, lever, dikke darm, borst).
Ongeveer 90% van de totale alcoholconsumptie wordt door de lever verwerkt. De lever loopt hiermee een groot risico op schade. Meer dan 90% van de mensen die langdurig overmatig alcohol gebruiken krijgt te maken met leververvetting en 30% van hen krijgt ernstigere alcoholgerelateerde leveraandoeningen [1, 2, 3].
Je drinkt teveel bij de volgende symptomen:
Steeds meer alcohol nodig hebben om er iets van te voelen (tolerantie). Heftig verlangen naar alcohol (craving). Risicovol gedrag (bijvoorbeeld rijden met drank op). Veel tijd kwijt zijn aan het gebruik van alcohol of herstellen van alcoholgebruik.