Het wordt meestal veroorzaakt door stress of een gevolg van spierspanning in je hoofd, hoofdhuid of nek. Spanningshoofdpijn veroorzaakt over het algemeen pijn bij het voorhoofd of aan beide kanten en de achterkant van het hoofd. Ze hebben de neiging langzaam op te komen en zijn meestal mild tot matig.
Wat kun je zelf doen? Wordt de pijn veroorzaakt door overspannen schedel- en nekspieren, dan kan het helpen om een warme douche te nemen en de pijnlijke spieren te stretchen. Een paar sessies bij de kinesitherapeut kunnen nuttig zijn. Zorg voor een goede houding op het werk en tijdens dagelijkse activiteiten.
Een zwakke samenwerking tussen de ogen
Dit wordt convergentie zwakte of – insufficiëntie genoemd. Hierdoor kunnen onder meer hoofdpijnklachten ontstaan. Meestal voelt men deze hoofdpijn boven de wenkbrauwen (frontale hoofdpijn).
Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.
Pijn of een drukgevoel in je voorhoofd achter je ogen kan verschillende oorzaken hebben. De pijn en druk in je voorhoofd en achter je ogen kan bijvoorbeeld te maken hebben met voorhoofdsholteontsteking, verkoudheid of een bijholteontsteking.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Hoofdpijn kan meestal geen kwaad. Hoofdpijn kan heel vervelend zijn. Soms kunt u door hoofdpijn uw dagelijkse dingen niet doen, zoals uw werk. Soms zijn mensen bang voor een ernstige oorzaak van de hoofdpijn.
Hoofdpijn achter het oog is vaak een symptoom van een bepaalde soort hoofdpijn, namelijk: Spanningshoofdpijn. Dit is het meest voorkomende type hoofdpijn. Het ontstaat door spanning in de nek en schouders.
Sinushoofdpijn. Sinushoofdpijn treedt op wanneer de sinusgangen achter je ogen, neus, wangen en voorhoofd verstopt zijn. Er ontstaat een drukkend en pijnlijk gevoel dat voor hoofdpijn zorgt. Je voelt de meeste druk achter en rond de ogen, neus en wangen, maar de pijn kan uitvloeien naar de achterkant van je hoofd.
Omdat uitdroging soms een oorzaak van hoofdpijn is, is het belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Veel water drinken dus, maar cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola matigen of zelfs vermijden. Wanneer je plots mindert met het drinken van koffie of cola, kan je ook pijn krijgen als ontwenningsverschijnsel.
Met name de spiegels van vitamine B2 en vitamine B6 blijken bij veel migrainepatiënten verlaagd te zijn. Bronnen van vitamine B: volkoren producten, bladgroenten, vlees, vis, vloeibare melkproducten, noten, zaden, eieren, peulvruchten, soja, aardappelen.
Het is meestal niet nodig een voorhoofdsholteontsteking te behandelen. Een voorhoofdsholteontsteking gaat vaak vanzelf over. Meestal zijn de klachten na zeven dagen tot drie weken verdwenen. Heb je heel erg veel last, dan kun je de symptomen bestrijden met paracetamol en een zoutwateroplossing.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.
Bijvoorbeeld door koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij de menstruatie, pilgebruik, de overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met het gebit of de kaak.
Bij migraine krijgt u aanvallen van heftige hoofdpijn. De hoofdpijn is vaak bonzend en zit meestal aan 1 kant. Een aanval begint soms met een aura: u ziet bijvoorbeeld vlekken of voelt tintelingen in uw gezicht of in 1 hand. Neem rust als u merkt dat een aanval begint.
Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.
Voelt jouw hoofd zwaar en moe en heb jij last van een dof drukkende hoofdpijn? Waarschijnlijk heb jij hoofdpijn door (spier)spanning of stress. Deze vorm van hoofdpijn komt het meest voor en wordt veroorzaakt door te hoge spierspanning in de nek of schouders. Dit trekt door naar het hoofd.
Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen. Uw apotheker kan u adviseren bij de keuze van de juiste pijnstiller.
Chronische hoofdpijn, ook wel chronisch dagelijkse hoofdpijn genoemd, is episodische spanningshoofdpijn die langzaam maar zeker in frequentie toeneemt en zo je leven insluipt. Twee derde van de mensen met chronische dagelijkse hoofdpijn zijn hoofdpijnpatiënten die niet goed behandeld zijn.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen.
Het is belangrijk om hoofdpijnklachten serieus te nemen. Te veel mensen denken dat hoofdpijn nu eenmaal bij het leven hoort en dat de dokter niets kan betekenen. Heb je regelmatig hoofdpijn die niet met een eenvoudige pijnstiller te verhelpen is? Neem je klachten serieus en maak een afspraak met je huisarts.
De ontsteking ontstaat wanneer de bijholten helemaal dicht gaan zitten door de slijmvlieszwelling. Het wordt dan te vol in je bijholten. Daarom krijg je bij een bijholteontsteking zo'n drukkend of pijnlijk gevoel in je gezicht. De bijholten zijn de met lucht gevulde ruimtes in je schedel.