Het Plan Inburgering en Participatie (PIP) is een belangrijk document dat wordt opgesteld na de Brede intake. De afspraken en doelstellingen in het PIP bepalen wanneer iemand aan de inburgeringsplicht heeft voldaan.
Het PIP betekent Persoonlijk plan Inburgering en Participatie. In dit plan staan afspraken over hoe je gaat inburgeren en hoe je gaat meedoen in de samenleving. Je maakt in het PIP ook afspraken met de klantmanager over wanneer je elkaar weer ziet om te kijken hoe het gaat met je inburgering.
Het bevat een persoonlijk programma voor het leren van de taal in combinatie met werk, vrijwilligerswerk, studie of stage. In het PIP kunnen ook belangrijke randvoorwaarden worden opgenomen, zoals voorschoolse en vroegschoolse educatie voor kinderen.
Inburgeren houdt in dat van vreemdelingen verwacht wordt dat zij de Nederlandse taal begrijpen, spreken, lezen en in voorkomende gevallen in het Nederlands kunnen schrijven. Verder is het doel van inburgering, dat de vreemdeling een beter kennis heeft van de Nederlandse samenleving en Nederlandse gewoontes.
Als u niet binnen 3 jaar klaar bent met uw inburgeringsexamen, krijgt u een boete van DUO van maximaal € 1250. U krijgt een boete als u: niet binnen 1 jaar de participatieverklaring tekent. niet binnen 3 jaar uw inburgeringsexamen haalt.
U bent niet verplicht om te in te burgeren als u: de nationaliteit heeft van een EU-land, EER-land, Zwitserland of Turkije. in Nederland bij een familielid woont met de nationaliteit van een EU-land (niet Nederland), EER-land, Zwitserland of Turkije. verblijf heeft bij uw minderjarig Nederlands kind.
U hebt minimaal 1 keer het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) gedaan. U hebt alle andere examens die u nog niet hebt gehaald, minimaal 2 keer gedaan. Inburgeringsexamens én Nt2-examens tellen mee. Uw inburgeringstermijn is 2,5 jaar geleden gestart.
Het examen is niet moeilijk. Als u meedoet met een deel van een beginnerscursus, of een paar privélessen te voorbereiding op het examen kunt u slagen voor het examen. Wilt u meer informatie of een een afspraak maken?
U krijgt 25 multiple choicevragen bij teksten. U maakt het examen op de computer. Het duurt 65 minuten. U moet 19 vragen goed beantwoorden.
Wat gebeurt er als u een boete krijgt? Moet u inburgeren onder de Wet inburgering 2013? Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO.
Het PIP-gewricht is een scharniergewricht en speelt een centrale rol in de grijpfunctie. De duim heeft geen PIP-gewricht, omdat het in tegenstelling tot de vingers slechts twee kootjes bevat. Het gewricht bij uw vingertop noemen we het distale inter phalangeale gewricht: het DIP gewricht.
Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP)
Tijdens het intakegesprek bij uw gemeente vertelt de gemeente hier meer over. De MAP gaat over werken en werk zoeken in Nederland. U volgt de module als u de B1-route of de Z-route doet. U moet klaar zijn voor het einde van uw inburgeringstermijn.
U hebt minimaal 600 uur cursus gedaan. Hiervan moet minimaal 300 uur alfabetiseringscursus zijn. De rest mag inburgeringscursus zijn. Uw school staat op zoekinburgerschool.nl Link opent externe pagina .
Programma I (taalniveau B1) is voor mensen die willen werken of studeren op mbo 3-niveau of mbo 4-niveau. Programma II (taalniveau B2) is voor mensen die willen werken of studeren op hbo- of universitair niveau.
De uitslag van het basisexamen inburgering is 1 jaar geldig. Vraag de mvv daarom aan binnen 1 jaar nadat u bent geslaagd. Anders moet u eerst opnieuw slagen voor het hele basisexamen inburgering.
U krijgt de uitslag van uw inburgeringsexamen binnen 8 weken.
Jouw diploma blijft geldig. Altijd. De IND beslist over naturalisatie.
Als u via naturalisatie Nederlander wilt worden, moet u onder andere zijn ingeburgerd. Dit wil zeggen dat u behoorlijk Nederlands kunt spreken, lezen, schrijven en verstaan. Ook moet u zich kunnen redden in de Nederlandse maatschappij. Om dat aan te tonen moet u een inburgeringsdiploma halen.
Als het inburgeren echt niet lukt, kunt u misschien ontheffing van de inburgeringsplicht krijgen. U hoeft dan het inburgeringsexamen niet meer te halen. Ontheffing vraagt u aan bij DUO. Moet u inburgeren van de gemeente, dan vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.
Inburgeren kan op twee manieren. De meeste inburgeraars doen het inburgeringsexamen. Als je moet inburgeren ontvang je een brief van DUO. Het staatsexamen NT2 doe je als je een beroepsopleiding wilt gaan doen of als je wilt studeren.
Met andere woorden: u moet de taal leren spreken en de Nederlandse samenleving leren kennen. Het is de bedoeling dat u zo snel mogelijk economisch zelfstandig wordt. Daarom moet u een inburgeringsexamen of een staatsexamen Nederlands doen.
Het percentage geslaagden voor het inburgeringsexamen stagneert eind 2021 op 44%. Van de groep die sinds 2014 in Nederland is, heeft 21% een ontheffing gekregen en 0,6% een vrijstelling. Een jaar geleden was het percentage ontheffingen nog 19%.
Wilt u Nederlander worden door naturalisatie? Dan moet u eerst slagen voor het inburgeringsexamen, ook wel naturalisatietoets genoemd. U krijgt een inburgeringsdiploma. Met dit diploma kunt u naturalisatie aanvragen.
Iedereen die moet inburgeren in Nederland, moet het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) doen. KNM is een vast onderdeel van het inburgeringsexamen. Tijdens jouw inburgeringstraject leer je niet alleen de Nederlandse taal, maar je leert ook alles over de Nederlandse samenleving.