Ja, je krijgt melding als Google denkt dat er iemand anders buiten jezelf op je account probeerde in te loggen. Maar als het iemand op je eigen computer is, dan kunnen ze dat niet weten natuurlijk. Dus als je dat vermoedt, kun je altijd even bij die gegevens gaan kijken en heb je ze zo betrapt.
Controleren op verdachte accountactiviteit
Als u deze e-mail heeft ontvangen, raden we u aan uw recente activiteit te controleren: Ga naar uw Google-account. Klik in het linkernavigatievenster op Beveiliging. Klik in het venster Recente beveiligingsgebeurtenissen op Beveiligingsgebeurtenissen controleren.
Scammers kunnen uw e-mailadres gebruiken om phishing-mail te versturen en toegang te krijgen tot andere accounts van u.
In Gmail zijn gemachtigde accounts en gedeelde inboxen hetzelfde. Je gebruikt ze om mensen of groepen (gemachtigden) toegang te geven tot je Gmail-account. Jij en de gemachtigden kunnen dan het volgende doen in je inbox: E-mails automatisch sorteren met filters (regels)
Ze kunnen bijvoorbeeld je wachtwoorden resetten, je identiteit stelen en mogelijk financiële gegevens misbruiken. Ook kunnen ze berichten sturen naar je contacten met phishing links of andere kwaadaardige links. Als je e-mailaccount gehackt wordt, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn.
In de dagelijkse praktijk loopt e-mail vaak over onbeveiligde verbindingen. Dat maakt gewone (onbeveiligde, niet versleutelde) e-mail per definitie geen goed medium voor uitwisseling van gevoelige (persoons)gegevens. Bovendien is e-mail een bron van bedreigingen, zoals malware en phishing.
Een privémailbericht zal naar zijn aard privégegevens van de afzender (of een derde) bevatten, en die doorsturen kan dan een verwerking van persoonsgegevens opleveren. En dat mag alleen met toestemming, of bij een dringende noodzaak die zwaarder weegt dan de privacy van de betrokken persoon.
Versleuteling tijdens de overdracht van e-mail maakt het moeilijker om e-mail te onderscheppen en te lezen. Universele versleuteling van e-mail tijdens de overdracht zou een grote stap voorwaarts zijn voor online veiligheid en privacy. Maar versleuteling maakt onderscheppen en meelezen niet onmogelijk.
E-mail spoofing is een vorm van online fraude waarbij een kwaadwillende zich voordoet als iemand anders door het vervalsen van de afzender van een e-mailbericht. Zo lijkt het alsof de e-mail afkomstig is van een bekende en vertrouwde bron bijvoorbeeld een bedrijf, collega of familielid.
Er bestaat een website waarmee je een e-mailadres op echtheid kunt controleren: Open de website e-mail checker. Vul het e-mailadres in de balk. Klik op Check om het e-mailadres op echtheid te testen.
Meer bescherming: Geavanceerde beveiliging
Geavanceerde beveiliging maakt gebruik van beveiligingssleutels om je te beschermen tegen phishing en het bevat andere beveiligingsmethoden, zoals de blokkering van onveilige apps.
Doorgestuurde e-mails zien eruit alsof ze rechtstreeks van de afzender van het bericht komen. Als je wilt reageren op een omgeleide e-mail, gaat je antwoord dus rechtstreeks naar de oorspronkelijke afzender, niet naar het e-mailaccount dat het bericht heeft omgeleid.
1. ProtonMail. ProtonMail is de meest bekende beveiligde e-mailprovider. Het is open source, gevestigd in Zwitserland, en biedt end-to-end asymmetrische encryptie.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Have I been Pwned van beveiligings-onderzoeker Troy Hunt is de bekendste site voor het doorzoeken van gelekte gebruikersnamen en wachtwoorden. Na het invullen en verifiëren van je e-mailadres doorzoekt de website de inmiddels enorme database om je te laten zien of je slachtoffer bent geworden van datadiefstal.