Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
In vergelijking met olie of gel beschermt een beits jouw hout voor een langere tijd. Dat betekent dat je het hout minder vaak te behandelen. Bovendien biedt beits meer bescherming dan een olie of gel. Verder is beits vochtregulerend.
De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
Het is mogelijk om hout op elk moment zelf te impregneren, zolang het hout maar droog is. Het is dus belangrijk om het hout grondig schoon te maken en te ontdoen van zand, zaagsel en ander vuil voordat je begint. Wanneer het hout schoon en droog is, kun je beginnen te impregneren.
Dan is geïmpregneerd hout een goede keuze. Het gaat dan meestal om vurenhout of grenenhout, wat onbehandeld niet duurzaam is. Door het impregneren wordt het duurzamer en gaat het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.
Check 3: moet je het hout behandelen of schuren? Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt.
Hout impregneren voordat je beitst of verft
Wanneer je wel impregneer gebruikt voor je de beits aanbrengt, verhoog je de duurzaamheid van de beits. Ook werkt het de zuiging tegen waardoor je uiteindelijk minder beits nodig kan hebben.
Bij onbehandeld, ruw hout moet je eerst hars, klevende en vettige resten verwijderen. Dit kun je het beste doen met een universeel verdunningsmiddel. Na het gronden, waarbij het hout wordt beschermd tegen blauwkleuring en schimmel, dien je het tweemaal na te behandelen met duurzaam beschermende beits.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Ook met beits kan je je hout beschermen. Waterdicht maken kan helaas niet, maar het is dan wel beter beschermd tegen vocht en schimmels. Dit is goed geschikt voor houtsoorten als douglas en vuren. Beits wordt aangebracht over het hele hout.
Je kunt je houten plantenbak waterdicht te maken met van een plastic pot of emmer. Plaats de plastic pot of emmer in de houten plantenbak en vul het met je plantjes en aarde. De ruimte langs de emmer kun je aarde of hydrokorrels opvullen. Wanneer je de plant water geeft, zal het in de pot of emmer blijven.
Maar hoe vaak moet je transparant gebeitst hout opnieuw beitsen? Transparante beitsen hebben ieder jaar een reinigings- en controlebeurt nodig inclusief het bijwerken van beschadigingen. Om de twee tot drie jaar moet het gebeitst hout opnieuw gebeitst worden.
Drogen is het beste middel tegen houtrot
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Als je tuinmeubelen in een tuincentra koopt zijn ze vaak al geïmpregneerd. Dat betekent dat het hout is beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf zoals zon, regen, groene aanslag en alg.
Grenen- of vurenhout is geïmpregneerd hout dat in de buitenshuis gebruikt kan worden. Het hout is met een impregneermiddel is beschermd tegen schimmels en insecten. Ook geïmpregneerd hout vergrijst in de loop van de jaren. Om dit tegen te gaan kun je dit hout beschermen door het te beitsen.
Wat zijn de nadelen van het impregneren van een gevel? De muren verliezen de ventilerende werking die ze van nature hebben. Wanneer het vocht binnen wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld vanwege een gebrekkige afvoer in de badkamer, zal het vocht juist worden opgesloten waardoor de problematiek juist erger wordt.
Het impregneren van je buitenmuur is erg zinvol. Het kan helpen wanneer je last hebt van doorslaand vocht, wanneer je buitenmuur regelmatig verontreinigd wordt door mos of algen of wanneer je dit wilt voorkomen.
Door te impregneren verlengt u de levensduur van uw gevel aanzienlijk. Nadat u het impregneermiddel op de muur hebt aangebracht zal deze niet alleen vocht en vuil afstoten, maar ook een grotere isolerende werking hebben. Hierdoor bespaart u direct op de energierekening.
De meest populaire beits voor een tuinhuis of ander tuinhout zijn de beitsen van Tenco. En dat is niet zo gek. De beitsen van Tenco zijn namelijk weervast, waterafstotend, in verschillende kleuren en ook transparant te koop. Bij een transparante beits zal de structuur van het hout duidelijk zichtbaar blijven.
Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd.
Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee. Verdun de eerste laag beits met terpentine om deze beter in te laten trekken. Schilder altijd met de houtnerf mee en veeg druppel meteen weg.