Zorg dat muizen geen eten vinden
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken. Sterker nog: hun 'mouse-warming party' kan beginnen!
Muizen zijn nachtdieren. U zult muizen in huis dus niet snel zien. Hoort u 's avonds krassende geluiden, zijn verpakkingen van voedsel vaak beschadigd, hangt er een vreemde geur in afgesloten kamers of ruimtes? Dan heeft u waarschijnlijk last van muizen.
Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
De penetrante en zure lucht zorgt ervoor dat muizen liever de benen nemen. Hierdoor is azijn een zeer geschikt middel om muizen te verjagen. Je kunt het gebruiken door een kleine hoeveelheid azijn te sprenkelen op de plekken waar je last hebt van muizen.
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
Er zijn verschillende geuren waar muizen niet van houden, zoals: eucalyptus, uiten, pepermunt, chloor en azijn. Sommige sterke geuren zijn niet altijd even prettig om in de slaapkamer te hebben. Daarom kun je ook gebruik maken van geluid om muizen te verjagen. Muizen beschikken namelijk over een ultrasoon gehoor.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.
Muizen lokken
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Een muis kan enkele dagen zonder eten, maar dan moet het van tevoren wel voedsel hebben gegeten dat rijk is aan vocht. Zonder vocht droogt de muis namelijk uit en sterft het snel. Kan een muis aan voedsel komen, dan heeft het beestje zeker drie tot vier gram nodig per dag om te kunnen overleven.
Muizen zijn ziekteverwekkers en dus gevaarlijk!
De ziekten worden rechtstreeks op de mens overgedragen door contact met uitwerpselen van muizen, speeksel of urine, muizenbeten en louter direct contact. Ze kunnen echter ook indirect worden verspreid via teken, vlooien en mijten.
Muizen planten zich in een zeer snel tempo voort. Per jaar kunnen 6-10 nesten krijgen. Vrouwtjes kunnen tot wel 7-10 jongen per nest werpen. Hierdoor kan een muizenpaar tot wel 100 jongen per jaar krijgen.
Hoe ziet een muizennest eruit? Muizennesten zijn vaak rond van vorm. Rondom het muizennest liggen meestal muizenkeutels en etensresten. Een muizennest wordt gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval.
Muizengif werkt op basis van anticoagulantia, een antistollingsmiddel, ook wel bloedverdunner genoemd. De muis krijgt door het gif een inwendige bloeding en gaat dood. De bloedstolling moet hiervoor ernstig ontregelt zijn, wat pas gebeurt wanneer de muis meerdere keren van het gif eet.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten. Binnenshuis zijn dit de huiskat en de mens.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Muizen lopen alleen over je heen als je in een ruimte slaapt waar ook al echt véél muizen zitten. Zo lig je misschien wel in een kelder, of op zolder. Zeker in krappe ruimtes kunnen de muizen geen kant op en moeten ze wel over je heen lopen om van A naar B te komen.