Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Zeker bij een vlooienallergie is dit raadzaam om besmetting en huidklachten te voorkomen. NB: Wanneer uw kat al vlooien heeft zullen deze eerst met een ander middel erbij gedood moeten worden. Tot slot: Hou vol! Het kan wel 3 tot 4 maanden duren om van een ernstige vlooienbesmetting verlost te raken.
Voor de meeste pipetten geldt dat de werking 4 weken is. Na de derde week wordt vaak de werking wat trager, waardoor het langer duurt voordat de vlo dood gaat. Het is dus erg belangrijk dat u dit middel echt elke 4 weken toedient. Meestal duurt het 1-2 dagen voordat alle vlooien dood zijn.
Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.
Deze tablet beschermt uw hond 30 dagen lang en doodt de vlo binnen 8 uur. Teken worden binnen 48 uur gedood. En Frontpro werkt ook tegen Demodex en schurft.
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Hoelang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. Binnen enkele weken kunnen larven zich ontwikkelen tot vlowassen vlooien en voor je het weet heb je een ware vlooienplaag in huis.
Aangezien vlooien ook lintworm kunnen overbrengen, is het ook belangrijk om uw dier tegen lintworm te behandelen. Helaas komen vlooien het hele jaar door voor, dus ook in de winter. Aangezien we in de winter de verwarming aanzetten, vormt dit een prima klimaat voor vlooien.
Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken en op grassen, maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een gewillig slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier.
Door middel van een pipet wordt er vloeistof aangebracht op de huid van de hond. Via het huidvet zal de werkzame stof zich verspreiden over de vacht en teken bestrijden. Het middel in de vacht zorgt ervoor dat vlooien en teken zich niet zullen vastbijten in de huid.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Elke maand ontvlooien
Toch raad ik aan de kat minimaal vier keer per jaar te ontvlooien en ook regelmatig te controleren of de kat misschien vlooien heeft, ook in de winter! Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf.
U kunt uw hond of kat wassen met vlooienshampoo. Deze speciale shampoo doodt de beestjes en zorgt ervoor dat eitjes en larven afsterven.
Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften. Ze wachten dan een tijdje totdat er een betere gastheer langskomt, zoals je hond of kat, waarop ze kunnen overspringen. Ze kunnen ook een plaag in huis vormen.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Een vlo kan een mens bijten en dit laat soms vervelende jeukerige plekjes na. Toch kan een vlo niet overleven op mensen. Ze heeft altijd een kat of hond nodig om zich te kunnen voortplanten.
Vlooien kunnen heel goed springen, ze kunnen wel tot 70 cm ver springen. Het is ook niet makkelijk om een vlo te vangen uit de vacht van een kat, omdat ze snel wegspringen.
Na elke bloedmaaltijd leggen vlooien een 4 tot 8-tal eitjes, meestal in de honden- of kattenmand. Als de eitjes in de vacht van de kat of hond gelegd worden, dan geraken ze door te krabben of door beweging verspreid doorheen het huis. Afhankelijk van de omstandigheden komen de eitjes na 1 tot 12 dagen uit.
Ze zijn vaak aanwezig op plaatsen waar een huisdier (hond of kat) gehouden wordt. Ze kunnen ook op mensen overspringen, die ze vervolgens mee naar binnen nemen. Eenmaal binnen nestelen ze zich vooral in kieren en spleten (plinten/drempels), maar ook in kleding en onder tapijten.
U merkt de beet direct.
- U voelt een vlooienbeet meestal direct, maar het doet niet echt pijn. Een vlo bijt vaak twee of drie keer in hetzelfde gebied op zoek naar bloed.
Stofzuigen en dweilen: dát is goede vlooienbestrijding!
Zorg dat u zoveel mogelijk naden, kieren en plinten meeneemt. Gooi de stofzuigerzak daarna meteen weg, zodat de vlooien niet ontsnappen. Geen stofzuiger? Een paar keer per week goed dweilen helpt ook.
Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving. Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden.