Als wij kleuren zien, zien we eigenlijk licht van verschillende golflengten. We zien kleuren, omdat een voorwerp alleen maar één bepaalde kleur licht weerkaatst. Denk maar eens aan een rode bal. Deze bal is rood, omdat de bal alleen maar rood licht weerkaatst en het andere licht opneemt.
De kegeltjes en staafjes zijn lichtgevoelige cellen en bevinden zich op het netvlies. We kunnen de kegeltjes en staafjes zien als de ontvangers (ook wel receptoren) van kleuren. Kegeltjes: De kegeltjes zijn zoals de naam al zegt, kegelvormig en zijn kleurgevoelig en verantwoordelijk voor het kleurenzien.
Met onze drie soorten kegeltjes kunnen we de kleuren van de regenboog zien: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet - het zogenaamde kleurenspectrum. We kunnen ook één kleur zien die niet in het spectrum of de regenboog zit: paars.
Een mix van groen en blauw, groen en geel, rood en geel of rood en blauw is geen probleem. Maar roodgroen of geelblauw, dat mixt niet. De kleuren bestaan dus wel, maar we kunnen ze nooit zien. Dat geheimzinnige deel van het kleurenspectrum blijft voor altijd off limits voor ons beperkende oog.
Met de kegeltjes zien we kleuren en kunnen we details zien van dingen recht voor ons. Er zijn drie soorten kegeltjes die elk gevoelig zijn voor een bepaalde kleur: rood, groen of blauw. De kegeltjes werken met elkaar samen, waardoor bijna iedereen alle kleuren kan zien.
Natuurlijke pigmenten: het begint met rood. Voor zover we weten, is rode oker het eerste kleurpigment dat ooit door de mens is gebruikt.
Mannen en vrouwen hebben een andere kleurperceptie
Kleurwaarneming is een uitzondering. Mannen en vrouwen nemen kleuren over het algemeen anders waar. Vrouwen ervaren de wereld bijvoorbeeld in warmere kleuren en kunnen over het algemeen de verschillende tinten rood beter onderscheiden dan mannen.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Het komt namelijk maar weinig voor dat iemand écht blind is voor alle kleuren, en alles dus in zwart, wit en grijs ziet. Meestal bent u gedeeltelijk kleurenblind. Dan kunt u een aantal kleuren niet goed van elkaar onderscheiden. Bijvoorbeeld het verschil tussen rood en groen, of blauw en geel.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
Vrouwen houden van blauw, groen en paars
Het merendeel van de vrouwen geeft de voorkeur aan blauw (35%), gevolgd door paars (23%) en groen (14%). Vrouwen hebben ook minder favoriete kleuren: oranje (33%), bruin (33%) en grijs (17%). Het is opmerkelijk dat roze niet in de top 3 van vrouwen voorkomt.
Kleur, als fysische eigenschap op zich, bestaat niet. Dat is puur een illusies die door onze hersenen gecreëerd wordt. Zo kunnen wij bijvoorbeeld kleuren zien die niet voorkomen in het natuurlijk spectrum, denk aan roze of magenta.
Rood is de kleur van macht. Het krijgt de aandacht van mensen en het houdt het, dat is waarom het de meest populaire kleur is voor marketing. Maar niet overdrijven! Als je gezien wilt worden als betrouwbaar en cool, dan is blauw de kleur voor jou.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Met de lichtgevoelige kegeltjes in onze ogen kunnen we overdag alles goed zien, met diepte en in kleur. In het donker schakelen we over op de staafjes in ons netvlies. Daarmee zien we minder kleur, maar wel beter het contrast en schaduwen.
Antwoorden (3) Onze ogen zijn het gevoeligst voor groen(evolutie dingetje) dus zien wij de groen(tinten) het best.
Koeien hebben sterk ontwikkelde zintuigen. Omdat ze ogen aan de zijkanten van hun hoofd hebben, kunnen ze zien wat er rondom en achter hen gebeurt. Ze hebben een zichtbereik van wel 300°. Wanneer koeien hun kop neerleggen om te grazen, loopt dit bereik op tot bijna 360°, waardoor ze een panoramisch uitzicht hebben.
Kleurenblindheid kan variëren van het niet kunnen onderscheiden van één kleur tot het niet kunnen onderscheiden van meerdere kleuren. Dat mensen die kleurenblind zijn de wereld dus waarnemen als zwart wit is dus niet waar. Vooral de kleuren rood en groen zijn door kleurenblinden moeilijk te onderscheiden.
Honden kijken heel anders televisie dan dat wij mensen doen. Een HD-televisiebeeld ziet er voor een hond uit als een hoop bewegende plaatjes. Waar wij 100 verschillende kleuren zien, ziet je viervoeter slechts twee primaire kleuren: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor de dieren één geelachtige mengeling.
Honden kunnen, net als wij mensen, ook dromen. Ook bij honden zijn de verschillende slaapfases te onderscheiden en ook je hond droomt tijdens de REM-fase. Je kunt dit herkennen wanneer je hond tijdens zijn slaap gromt, piept, met zijn poten of staart beweegt, maar vooral aan een snellere of onregelmatige ademhaling.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
's Nachts beter zicht
En dan nu een leuke: als je blauwe ogen hebt, kun je in het donker beter zien dan iemand met donkere ogen. De experts zijn er nog niet uit of dit een mythe is of echt waar, maar het zou best kunnen. Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben.
Kleurenblindheid bij mannen
Ongeveer 1 op de 12 mannen heeft een vorm van kleurenblindheid, tegenover 1 op de 250 vrouwen.
Wat opvalt is dat de trendkleuren die door Pantone zijn bepaald als trendkleuren lente/zomer 2023, veel zonniger en vrolijker zijn dan afgelopen jaren. Je ziet dat rood-oranje-achtige tinten veel aanwezig zijn. Bijna de helft van de kleuren zoals rood, oranje, perzik, donkergeel en zalm roze neigt naar het oranje.